محمدرضا فرجی تهرانی؛ رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو با بیان اینکه برخورد با قاچاق لوازم جانبی رایانه و تجهیزات کامپیوتری از مهمترین مطالبات فعالان این بازار است، گفت: اصلاح زیرساخت طرحهای مبارزه با قاچاق کالا و ارز باید یکی از اولویتهای دولت باشد چرا که برخورد غیراصولی با این مسئله میتواند تجار قانونی کشور را تحت فشار قرار داده و در نتیجه میزان قاچاق کالا به کشور افزایش یابد.
وی ادامه داد: در صنف فناوران رایانه به دلیل وجود سریال یکتا در بیشتر دستگاهها، مبارزه با قاچاق کالا و ارز میتواند راحتتر از سایر اصناف صورت بگیرد؛ به همین دلیل خواستار کددهی یکتا به سایر اقلام فاقد شناسه نظیر پرینتر، تبلتهای بدون سیمکارت و هارددیسک هستیم.
پشتیبانی و خدماتدهی اداره پست به کالای قاچاق!
فرجی تهرانی با اشاره به مشکلات تجار بازار IT، اظهار داشت: باتوجه به تنوع کالایی بالا در حوزه رایانه و وجود بالغ بر 180 هزار مدل کالا در بازارIT ، اصلاح (TSC) در گمرک کار سخت و زمانبری است و به دلیل ناهمخوانی میان ارزش واقعی کالا و ارزش ثبت شده آن در سامانه گمرک، تجار قانونی دچار مشکل شدهاند.
رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران افزود: متأسفانه در حال حاضر قاچاق در بازار تجهیزات رایانهای به سهولت انجام میشود؛ به طوری که کالاهای قاچاق در شهرهای بندری توسط پست ارسال شده و به راحتی در شهرهای دیگر کشور تحویل داده میشود.
فرجی تهرانی در خصوص نیاز به حمایت از واردکنندگان قانونی کشور گفت: امروزه به دلیل عدم تناسب میان تقاضای بازار با ارز تخصیص یافته به آن، در زمینههایی از قبیل تجهیزات بازیویدویی، کنسول بازی، سوئیچ شبکه و برخی دیگر کالاها، بازار قاچاق رونق گرفته است و پیامد منفی آن نیز خروج تاجران قانونی خوشنام از بازار و ورود کالای بدون گارانتی توسط قاچاقچیان است.
افزایش قاچاق در بازار کامپیوتر به دلیل زمانبر بودن تخصیص ارز
وی با اشاره به علت قاچاق برخی از کالاها به کشور، اظهار داشت: در زمینههایی که با کمبود کالا در کشور مواجه هستیم و یا باتوجه به حجم پایین کالا، سوددهی قاچاق آن زیاد باشد، صرفه اقتصادی کالای قاچاق افزایش مییابد.
رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران افزود: درحال حاضر متأسفانه به دلیل شرایط اقتصادی نامناسب، شاهد ورود کالای دست دوم به کشور هستیم. در مجموع قاچاق کالا نباید با اختصاص ارز نیمایی و با عوارض گمرکی 5 درصد، جذاب باشد، اما به دلیل زمانبر بودن فرآیند تخصیص ارز در برخی از انواع کالاهای بازار رایانه با پدیده قاچاق مواجه هستیم. همچنین سقف سابقه تجار قانونی ما پاسخگوی نیاز بازار نیست و بهتر است این سقف سابقه برای واردات حداقل 2 برابر شود.
با عرضه کنندگان کالای قاچاق برخورد شود
فرجیتهرانی با تأکید بر مطالبه فعالان بازار در خصوص مبارزه با قاچاق ادامه داد: در زمینه کاهش قاچاق کالا راهکار ما این است که ابتدا به تمام کالاها کد یکتا اختصاص یابد تا امکان رصد کالا در زنجیره تأمین فراهم شده و سپس در مرحله بعد بایستی در سطح فروشگاهها و انبارها اقدام عملیاتی انجام شود؛ در کنار این اقدامات، چنانچه متخلفان نیز بابت عدم اظهار و ثبت نکردن شناسه کالا یا فروش کالا قاچاق جریمه شوند؛ ضمانت اجرایی لازم برای این طرح ایجاد میشود.
رئيس اتحاديه صنف فناوران رايانه در خصوص راهکارهاي جلوگيري از ورود کالاي قاچاق به کشور، اظهار داشت: تا به امروز از قاچاق برخي از اقلام IT که امکان رديابي دارند، جلوگيري شده است؛ اما امکان شناسايي اقلامي که دارای سیمکارت نيستند وجود ندارد و تنها راه حل آن برخورد با فروش کالاي قاچاق در سطح عرضه است.
وی در پایان افزود: بهتر است قبل از ارسال بخشنامه قطعی در زمینه مبارزه با قاچاق کالا، با کارشناسان اتحادیه فناوران تهران مشورت انجام گیرد تا در ادامه کار شاهد بازخورد منفی بازار و افزایش قیمت کالا نباشیم.
به گزارش دانشجو، پیش از این، عباس تابش؛ رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان از مردم خواسته بود که در کنار سازمانهای مربوطه، در زمینه مقابله با کالای قاچاق همکاری کنند و هنگام خرید کالا، گارانتی محصول را در سامانه جامع گارانتی کنترل کنند و از اصالت کالای مدنظر مطمئن شوند؛ اما به نظر میرسد که نهادهای متولی مبارزه با قاچاق از جمله ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز میبایست برنامههای خود را برای ساماندهی بازار IT اعلام کرده و شرایط را برای فعالیت تجار قانونی و خوشنام فراهم سازند.