گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، آتش جنگ بین روسیه و اوکراین نه تنها این دو کشور را درگیر کرده، بلکه بازار انرژی و مواد غذایی و محصولات کشاورزی را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است. عدم امنیت غذایی، کاهش صادرات مواد غذایی و گرانی اقلام اساسی مورد نیاز مردم جهان در بخش خوراکیها مواردی است که دولتمردان و کارشناسان اقتصادی به شدت را به خود مشغول کرده است. دانشجو در گفتگو با کارشناس اقتصادی ضمن بررسی دامنه تاثیر گذاری بحران اوکراین بر امنیت غذایی، راهکارهایی برای کاهش فشار بر اقتصاد و امنیت غذایی مردم ایران بیان کرده است.
وحید شقاقی شهری؛ اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگو با دانشجو در خصوص نگرانیهای روز افزودن مردم جهان از به خطر افتادن امنیت غذایی و تورم اقلام غذایی گفت: حمله روسیه به اوکراین و بحرانی که بعد از این موضوع اقتصاد جهان را تحت تاثیر قرار داده از چند منظر اقتصاد جهانی قابل تحلیل است. آنچه در این بین حائز اهمیت است بحران اوکراین نااطمینانیها را در خصوص مسائل مهم اقتصادی مثل انرژی و مواد غذایی افزایش داده است.
وی در این باره گفت: اولین آثار جنگ روسیه با اوکراین خود را در بحران انرژی و افزایش قیمت نفت و گاز نشان داد. از سوی دیگر بسیاری از کشورهای وارد کننده مواد غذایی به ویژه محصولات کشاورزی به شدت نگران تامین امنیت غذایی ضروری خود هستند.
وحید شقاقی شهری در این باره تصریح کرد: بخشی از نگرانیها به دلیل کمبود و تاثیرات تورمی جنگ روسیه روی محصولات کشاورزی و خوراکی اساسی مورد نیاز مردم دنیاست. با توجه به اینکه پیش از بحران اوکراین، شیوع بیماری کرونا وکاهش تولید جهانی و عدم صادرات محصولات کشاورزی و غذایی قیمت اقلام جهانی را افزایش داد مردم جهان نگران تکرار این موضوع در بحران نظامی کلید زده شده هستند.
استاد اقتصاد درخصوص تلاش کشورها برای افزایش ذخایر استراتژیک محصولات غذایی خود گفت: شنیدهها حاکی از آن است کشورهای مختلفی مثل چین به دلیل نگرانی از تورم مواد غذایی و کمبود کالاها و نهادهها و دانههای روغنی، از یکی دو ماه گذشته سیاست افزایش ذخایر کالاهای اساسی را در دستور کار خود قرار داده اند.
شقاقی شهری درباره نیاز بازار ایران به گندم و تاثیر کاهش یا عدم واردات گندم از اوکراین بر اقتصاد ایران، گفت: با اینکه در تولید گندم یک بار جشن خود کفایی گرفتیم و دولتهای مختلف شعار خودکفایی در تولید گندم را سر داده اند، و این موضوع بخش مهمی از سیاستهای اقتصاد مقاومتی است که در بحث افزایش ضریب خود کفایی و خود اتکایی به مواد غذایی بسیارتاکید میکند، اما متاسفانه نه تنها در تولید گندم خودکفا نشده ایم، بلکه گندم برای مواقع بحرانی، چون جنگ روسیه و اوکراین ذخیره نشده است، موضوعی که میتواند امنیت غذایی کشور را تحت الشعاع قرار دهد.
کارشناس مسائل اقتصادی در پاسخ به این سوال که در شرایط فعلی چه راهکارهایی برای کاهش فشار تورمی و کمبودهای احتمالی بر ایران درماههای آتی پیشنهاد میکنید، گفت: به نظر میرسد تا پایان بحران اوکراین، بهتر است دولت ارز ۴۲۰۰ تومان را برای واردات کالاهای اساسی در راستای کاهش فشار هزینهای بر مردم ادامه دهد تا فشار افزایش قیمت جهانی از این کانال بر مردم تحمیل نشود.
وی در ادامه گفت: با توجه به اینکه تحولات اخیر حکایت از افزایش تنشهای جهانی دارد، دولتها در دورانهایی که تنش بین المللی بیشتر میشود باید راهبرد عملی و کارآمدی برای تامین امنیت غذایی مردم خود داشته باشند. ذخیره سازی، تنوع شرکای اقتصادی و تجاری و بازرگانی برای واردات محصولات و دانهها و نهادههای مورد نظر بسیار مهم است. حمایتهای مالی و تجهیزاتی از تولید کنندگان داخل نیز بسیار حائز اهمیت است.
وحید شقاقی شهری گفت: در لایحه بودجه افزایش معناداری برای خرید تضمینی گندم دیده شده که در رفع نگرانیها تا حدودی میتواند موثر باشد، چرا که این موضوع رغبت تولید کنندگان و کشاورزان را برای افزایش میزان تولید بالا میبرد.