مبینا بنیاسدی افزایش پروندههای تخلفاتی و مجرمانه، عدم شفافیت اطلاعاتی در شرکتهای این بازار، نبود بازیگران حرفهای مانند بازارگردانان و افزایش دستکاری بازار از طریق سیگنالدهی به ویژه در فضای مجازی را از مسائل بازار پایه فعلی دانست.
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ با توجه به انتقاداتی که از سوی برخی سهامداران بازار پایه در خصوص عدم اطلاعرسانی فرابورس برای اجرای مقررات جدید این بازار اعلام شده بود و سایر نگرانیها و ابهاماتی که سهامداران پیرامون تدریجی نبود اجرای مقررات و محدودیتهای ناشی از آن مطرح کرده بودند، مدیر ارتباطات فرابورس در گفتگو با خبرگزاری دانشجو به این سوالات پاسخ داد.
مبینا بنیاسدی در خصوص یکی از انتقادات مطرحشده که به ناگهانی بودن تغییرات و لزوم بسته شدن نماد شرکتها بلافاصله پس از ابلاغ اصلاحات دستورالعمل بازار پایه مربوط میشد، اظهار کرد: اصلاح مقررات بازار پایه مسبوق به سابقه است و در سالهای گذشته نیز که قوانین این بازار با هدف کارایی و اثربخشی بیشتر معاملات بازار پایه با تغییراتی مواجه میشد، مدت زمانی تا توقف تمامی نمادهای بازار پایه به معاملهگران و سرمایهگذاران این بازار فرصت داده میشد تا در فضای مقرراتی موجود، استراتژی حضور خود را در این بازار تعیین کنند.
وی در خصوص عدم اطلاعرسانی قبلی پیرامون مقررات جدید بازار پایه و اعتراضی که سهامداران در خصوص اعلام دفعی آن مطرح کردهاند، اعلام کرد: در بهمنماه سال ۹۷ قوانین جدید را از طریق هیات مدیره سازمان بورس مصوب و سپس ابلاغ کردیم. قرار شد در خردادماه سال جاری این قوانین اجرایی شود، اما در آخرین هفته خرداد، برخی افراد در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی مواردی را مطرح کردند که پاسخ دادن به برخی از این مسائل که اغلب موضوعیت نداشتند و ادعاهایی بیاساس بودند، باعث به تعویق افتادن اجرای این قوانین شد.
به گفته بنیاسدی برخی از سوالات و اعتراضات فعالان بازار پایه به مباحث شرعی مرتبط بود که مجددا برای اثبات قوانین به کمیته فقهی بورس ارسال شد و بار دیگر شرعی بودن این قوانین مورد تائید قرار گرفت. سپس بخشی از مسائل در پی جلسات متعدد با فعالان بازار پایه حل شد و با اخذ نظر از آنها و جمعبندی نهایی نظرات، نتیجه به شورای عالی بورس ارسال شد و پس از آن با توجه به جمعبندی نظرات مختلف، روی مصوبات بهمنماه بازار پایه اصلاحاتی صورت گرفت.
مدیر ارتباطات فرابورس ایران با رد انتقاد فعالان بازار پایه در خصوص دفعی بودن اجرای قوانین و عدم اطلاعرسانیهای لازم در خصوص این دستورالعمل گفت: از ۲۰ خردادماه که اجرای قوانین جدید به تعویق افتاد به طور مداوم در خصوص کاستیهای قانون فعلی بازار پایه و مواردی که منجر به تغییر دستورالعمل این بازار شد اطلاعرسانیهای گسترده از سوی سازمان بورس و فرابورس ایران در فضای رسانهای و مجازی صورت گرفت؛ ضمن آنکه که دو هفته پیش از ابلاغ رسمی اصلاحات بازار پایه به فرابورس نیز معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار از قریبالوقوع بودن ابلاغ قوانین به فرابورس طی چندین مصاحبه مختلف با رسانهها خبر داد. در نهایت ۴ شهریورماه نیز اصلاحات مقررات جدید به فرابورس ابلاغ شد که بلافاصله روند دوباره اطلاعرسانی با توجه به اصلاحاتی که در دستورالعمل رخ داده بود، در دستور کار قرار گرفت.
بنیاسدی مشکل اصلی و ریسک قابل توجه در بازار پایه را ناشی از عدمتقارن اطلاعاتی دانست و بیان کرد: به عنوان مثال برخی از شرکتهای بازار پایهای چند سال است که مجمع تشکیل نداده یا صورتهای مالی ارائه نکردهاند، اما نماد این شرکتها بنابر الزام قانون بهمنظور انجام معاملات در بازار پایه در حال معامله است. همچنین افزایش پروندههای تخلفاتی و مجرمانه، عدم شفافیت اطلاعاتی در شرکتهای این بازار، نبود بازیگران حرفهای مانند بازارگردانان و صندوقهای سرمایهگذاری در بازار پایه، افزایش دستکاری بازار از طریق سیگنالدهی به ویژه در فضای مجازی نیز از دیگر مسائل بازار پایه فعلی است که از ۱۸ ماه پیش نهادهای مسئول را ملزم به تغییر قوانین با هدف کارایی بیشتر این بازار کرد.
وی از ظرفیتهای دستورالعمل جدید را امکان حضور بازارگردان به منظور افزایش نقدشوندگی بیشتر این بازار و صندوقهای سرمایهگذاری ذکر کرد و گفت: با حضور بازیگران حرفهای شاهد رفتارهای منطقی سرمایهگذاران و سهامداران و معامله بر پایه تحلیل در بازار پایه خواهیم بود و امکان سیگنالدهی در این بازار و وقوع جرایم متعدد در این بازار کاهش خواهد یافت.