به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، پیمان صالحی معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: همواره در جشنوارههای برگزار شده در کشور افرادی که در زمینه تولید علم و تجاریسازی فعال بودهاند مورد تقدیر قرار گرفتهاند و کمتر به دانشمندانی که در حوزه همکاری دانشگاه با جامعه و صنعت فعال بودهاند توجه شده است.
وی افزود: کسانی که در حوزه تولید علم و فناوری فعالیت دارند بحث فناوری را در سطوح TRL پایینتر دارند، کسانی که در تجاریسازی فعالیت دارند محصولات را به بازار میرسانند و همچنین کسانی که در این بین در سطوح فناوری فعالیت دارند افرادی هستند که قراردادهای ارتباط با جامعه و صنعت را با آنها داریم. بسیاری از این قراردادها در حوزه حل مسأله، طرحهای مشاوره و مسئله، موضوعات ایجاد فناوری و برخی نیز خدمات تخصصی و فوق تخصصی است که به بهرهبرداران میدهیم که در این حوزه باید توجه بیشتری مبذول کنیم.
وی با بیان اینکه در سال ۱۳۹۹ بیش از ۳هزار میلیارد تومان قرارداد ارتباط با صنعت و دانشگاه داشتهایم افزود: این میزان با توجه به زیرساختها و ظرفیتهای دانشگاههای کشورمان بسیار کم است. در سال ۱۳۹۹، حدود ۵ هزار عضو هیأت علمی دانشگاهها و موسسات وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، قرارداد ارتباط با جامعه و صنعت داشتهاند که این میزان تا حد مطلوب فاصله بسیار زیادی دارد. لذا اگر از زیرساخت ها بهرهمند شویم و نیروی عظیم انسانی را به حرکت درآوریم قطعاً اثربخشی در حل مسائل کشور بیشتر خواهد بود.
وی با بیان اینکه در قراردادهای ارتباط با صنعت به دنبال اثربخشی هستیم، عنوان کرد: نظام حل مسأله باید به یک نظام سیستماتیک تبدیل شود. در چند سال اخیر در اکوسیستم فناوری سعی شده که زیست بومی فراهم شود که به سؤالات مطرح شده از طریق زیستبوم دانشبنیان به آن پاسخ داده شود. ارتباط با ما با دانشگاهها از طریق دفاتر ارتباط با جامعه و صنعت و همچنین معاونتهای پژوهش و فناوری است و باید هستههایی در دانشگاهها و مراکز پژوهشی شکل گیرد که نقش شرکتهای دانشبنیان در فناوری را هستهها و قطبهای ما در وزارت علوم ایفا کنند. قطبهای علمی وظایف خود را دارند و بیشتر به تولید علم توجه میکنند تا حل مسئله؛ در این راستا باید با یک دگردیسی، هستههای پژوهشی در حوزههای تخصصی در دانشگاهها شکل گیرد.
معاون پژوهشی وزارت علوم گفت: در حوزه علم و فناوی سازمانهای مختلفی در سطح کشور داریم که در سطح خود مسئولیتهای خاصی دارند مانند وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اما ایجاد هماهنگی و قانون گذاری در سطح کلان را نباید از یاد ببریم تا همه این بازیگران در یک نظام هماهنگ فعالیت کنند. باید علاوه بر مجلس شورای اسلامی، بیش از پیش از ظرفیت شورای عالی انقلاب فرهنگی در جهت مأموریتهای خود بهرهمند شویم. وظیفه ما این است که در حل مسائل کشور، نیازهای قانونی خود را از طریق این شورا تأمین کنیم.
صالحی با بیان اینکه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری نیز ظرفیت خوبی جهت سیاستگذاری در حوزههای اجرایی قوانین دارد، بیان کرد: در برنامههای خود قصد داریم به اثربخشی حوزه آموزش عالی کشور در حل مسائل، ارتقای سطح زندگی مردم، ایجاد ثروت و حل معضلات اجتماعی برسیم. سال ۱۴۰۰ حوزه پژوهشی از لحاظ مالی وضعیت خوبی نداشت اما امیدواریم سال آینده با حمایتها و پیگیریهای صورت گرفته برای پژوهش کشور سال بهتری باشد.
معاون پژوهشی وزارت علوم در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه ظرفیت فوق العادهای در حوزه تحصیلات تکمیلی داریم، گفت: تعداد بسیار زیادی دانشجو در دورههای کارشناسی ارشد، دکترا و پسادکترا داریم که بهرهمندی از این ظرفیت و هدفمند کردن پایاننامهها و رسالهها امری ضروری است.
صالحی با اشاره به اینکه باید از ظرفیت دانشجویان کارشناسی ارشد، دکتری و پسادکتری به نحو احسن بهرهمند شویم افزود: در این راستا آییننامهای تهیه شده که قراردادهای ارتباط با جامعه و صنعت و بین دستگاهی را برای پروژهها و پایان نامهها و رسالههای کارشناسی ارشد و دکترا تسهیل کنیم. به عبارتی ارتباط سازمانهای بیرونی با وزارت علوم برای حل مسألههایشان را از طریق پایاننامهها تسهیل کرده ایم. باید به مسیرمان در بخش تحقیقات بنیادی سرعت بخشیده و جایگاه خود را هر ساله بهبود ببخشیم.
صالحی در پایان سخنان خود اظهار داشت: برگزاری این جلسه پیامی است از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که همان گونه که تولید علم و تجاریسازی جایگاه رفیعی در اکوسیستمهای علمی دارد، پیشتازان و دانشمندان برتر ما در ارتباط با جامعه و صنعت نیز جایگاه ویژهای دارند و امیدواریم بتوانیم تعداد این افراد را هر ساله در جهت ارتقای اثربخشی و حل معضلات کشور افزایش دهیم.