گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، یکی از موضوعات یا مطالبات امروز مردم ایران کاهش قیمت کالاها و خدمات و رقابتی شدن بازارها و صنایع مختلف است. رقابتی شدن در اقتصاد ایران کم کم به مقولهای بسیار دوردست، تبدیل میشود. مقولهای که به نظر میآید فرسنگها راه تا حاکم شدن در اقتصاد ایران فاصله داشته باشد. مسعود دانشمند؛ عضو اتاق بازرگانی و فعال اقتصادی در گفتگو با دانشجو در راستای اهمیت کاهش قیمتها و برقراری توازن در اقتصاد راهکاری را به عنوان اصلیترین راه برای تحقق هدف کاهش قیمت و ثبات در بازار با دانشجو مطرح کرده است.
مسعود دانشمند در خصوص راهکارهای جلوگیری از تورم، رقابتی شدن بازار و عدم انحصار در بازارهای مختلف در سال ۱۴۰۱ خطاب به دولت گفت: یکی از بزرگترین آفتهای اقتصاد و به تبع آن بازارهای ایران، قیمت گذاری دستوری است که دولتها مسبب آن بوده اند. در حالی که در اقتصادهای توسعه یافته، دولتها به هیچ وجه بازار و قیمت کالاها را دستوری نگاه نمیدارند ودر این موضوعات دخالت نمیکنند.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: آنچه در کشورهای توسعه یافته رخ داده که منجر به توزیع متوازن کالا و کاهش قیمتها شده این است که تثبیت قیمتها در سیستم عرضه و تقاضا اتفاق افتاده است. برای اینکه سیستم عرضه کالا بتواند قیمتها را تثبیت کند باید وارد فاز رقابتی شود و در رقابت بتواند بهتر کار کند و بعد از آن محصولاتی با قیمت کمتر روانه بازار کند.
عضو اتاق بازرگانی بیان داشت: وقتی دولت قیمت گذاری دستوری نکند به عنوان مثال در رقابت بین شرکتهای لبنی در فضای باز اقتصادی، شیر پگاه یک بطری شیر را ۷ هزار تومان قیمت گذاری میکند در حالی که مثلا شرکت میهن آن بطری با همان کیفیت و اندازه را۴۵۰۰ تومان میفروشد. مشخص است خریدار قیمت کمتر را انتخاب میکند، لذا شرکت پگاه ناچار به کاهش قیمت خود میشود. برای این منظور و برای اینکه زیان نکند باید وارد دور رقابت شود تا در رقابت کاهش و تثبیت قیمت اتفاق بیفتد.
عضو اتاق بازرگانی دراینباره تصریح کرد: هر زمان که شرکتهای رقیب وارد فاز رقابت شوند، تلاش میکنند در حین رقابت، عوامل موثر در افزایش قیمت را مورد بررسی قرار دهند. رفع عوامل به معنای رقابتی شدن بازار و تلاش شرکتها برای ارائه کالایی با کیفیت و با قیمت مناسب به مشتریان است.
وی در ادامه خاطر نشان شد: تا زمانی که دولت در همه صحنههای بازار و تولید کالا و قیمت گذاری، تعیین کننده است، یعنی در تولید دخالت میکند، نقش فروشنده و صادر کننده را ایفا میکند، تمام مشکلات اقتصاد و بازار ایران به قوت خود باقی است. به این دلیل که دولت با خودش رقابت نمیکند و در این مصاف نابرابر، بخش خصوصی نیز قادر به رقابت با دولت نیست، بنابراین بخش خصوصی هم دنباله رو دولت میشود.
مسعود دانشمند با انتقاد از برخی رویکردهای دولت در افزایش درآمدهای کشور گفت: جای تاسف دارد که برخی وزرا افزایش درآمد وزارتخانههای خود را از جیب مردم تامین میکنند. وزیر نفت چگونه میتواند از این موضوع خوشحال و خرسند باشد و آن را به عنوان یک دستاورد برای خود تلقی کند که درآمد دولت از فروش گاز چهار برابر شده است؟ وقتی افزایش درآمد با افزایش هزینه گاز مصرفی مردم صورت گرفته است!
وی در این باره خاطر نشان کرد: افزایش نرخ گاز مصرفی مردم درآمدی افتخار آفرین برای دولت به شمار نمیرود. دولت نمیتواند با گران کردن بنزین، گاز و انرژیهایی که متعلق به مردم است ادعا کند درآمد خود را افزایش داده است! افزایشهایی که زندگی بخش بزرگی از مردم جامعه با درآمدهای ثابت را تحت الشعاع قرار میدهد. درآمدهای دولت به ازای تنگتر شدن نظام معیشتی مردم افتخارزا نیست!
این فعال اقتصادی دراین باره تصریح کرد: تا زمانی که دولت خود را مسوول و متصدی بخشهای مختلف اقتصادی میداند و نهادهای شبه دولتی که دنباله رو دولت هستند در بازارهای مختلف میتازند، دلیلی برای رقابت بین شرکتها وجود ندارد و زمانی که رقابتی نباشد، یعنی بازار انحصاری است، لذا تولید کنندگان به دنبال افزایش بهرهوری نمیروند.
وی در این باره مثالی زد و گفت: مثل قیمت گذاری تولیدات خودروسازان که هر قیمتی بگذارند در فضای بسته غیر رقابتی، مردم مجبوربه خرید هستند، ضمن اینکه تولید کننده نیز به دنبال تولید با کیفیتتر نمیرود. در حالی که اگر رقابت باشد مدیران خودروسازی هزینههای خود را بررسی میکنند تا با کاهش هزینهها و افزایش بهره وری تولید، بازار داخلی و خارجی را به خود اختصاص دهند.