به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، مقامات سعودی روز شنبه باوجود اعتراضات و خشم ساکنان جده، ۱۲ محله را تخریب کردند و این درحالی است که بسیاری از سازمانهای حقوق بشری نسبت به آوارگی ساکنان این محلهها هشدار داده بودند.
به گزارش رسانههای داخلی عربستان، مقامات سعودی روز شنبه به ساکنان «بنی مالک»، «الورود»، «مشرفة»، «الجامعة»، «الرحاب»، «العزیزیة»، «الروابی»، «الربوة»، «المنتزهات»، «قویزة»، «العدل والفضل»، «أم السلم» اطلاع دادند که منازل خود را فورا تخلیه کنند.
به گزارش الخلیج الجدید، مقامات سعودی اعلام کرده بودند که تخریب منازل جده در ماه رمضان متوقف خواهد شد و این درحالی بود که قبل از ماه رمضان ۲۲ محله به صورت ناگهان و بدون اطلاعرسانی تخریب شده بودند.
سازمان حقوق بشری «القسط» اعلام کرد که بر اساس نظرسنجی انجام شده، مقامات سعودی با اخراج ساکنان «جده» و تخریب منازل آنها، رفتارهای خشونت آمیزی با ساکنان این منطقه داشتهاند.
این سازمان حقوق بشری اعلام کرد که مقامات سعودی در اواخر سال ۲۰۲۱ و اوایل سال ۲۰۲۲ تعداد زیادی از مردم را از خانههایشان بیرون راندند، بدون اینکه در بسیاری از موارد هشدار قبلی داده شود.
این سازمان تاکید کرد: مصادره زمین و جابجایی اجباری و خرید غیرقانونی زمین و املاک واقع در مناطقی که مقامات سعودی قصد تخریب آن را دارند، از اقدامات قدیمی و مداوم آنها است که بارزترین نمونه آن چند سال گذشته، آوارگی وحشیانه هزاران نفر از قبیله «الحویطات» در سال ۲۰۲۰ در نزدیکی دریای سرخ برای ادامه پروژه شهر نئوم بود.
القسط در ادامه افزود: «براساس نظرسنجی انجام شده بیش از ۹۱ درصد از املاک مسکونی و تجاری پاسخگویان تخریب شده است و ۸۰ درصد اعلام کردند که صاحب املاک بودهاند و ۲۰ درصد نیز مستاجر هستند».
در مورد مدت اقامت، پاسخها بین افرادی که ۶۰ سال در ملک خود زندگی کردهاند و افرادی که یک سال در ملک خود ساکن بوده، متغیر است و ۷۵.۸ درصد از شرکت کنندگان گزارش دادهاند که املاک آنها تخریب شده، در حالی که ۱۲.۱ درصد پاسخ منفی دادهاند.
در رابطه با اثبات مالکیت، ۷/۸۵ درصد اعلام کردند که سند مالکیت خود را در اختیار دارند و بقیه (۳/۱۴ درصد) که پاسخ منفی دادند، از سختی مراحل اخذ سند و عدم جدیت مسئولان در این موضوع صحبت کردند.
تخریب مناطق مسکونی جده بحران مسکن در عربستان را تشدید کرده و قیمت اجاره در سطح شهر به شدت افزایش یافته است به گونهای که ساکنان جده اعلام کردند که اجاره بها مسکن در عرض چند روز دو برابر شده و بسیاری از آنها توان پرداخت آن را ندارند.
جده با ۴.۵ میلیون نفر جمعیت، دومین شهر بزرگ عربستان سعودی است. این شهر یک مرکز مهم اقتصادی و دروازه ورود میلیونها نفری است که سالانه برای انجام مراسم حج به مکه میروند.
تخریب مناطق مسکونی جده بخشی از طرح دولت برای جایگزین کردن پروژههای بزرگ است. حداقل ۱۰ محله تاکنون به طور کامل نابود شدهاند و عملیات تخریب در ۱۰ محله دیگر همچنان ادامه دارد.
این طرح حدود ۶۰ منطقه را هدف قرار میدهد که عمدتاً در بخش جنوبی شهر هستند وپیش بینی میشود ماهها ادامه یابد.
ساکنان جده اعلام کردند که تخریب مناطق مسکونی توسط مقامات سعودی آنها را غافلگیر کرد؛ چرا که آنها زمان بسیار کمی برای ترک محله خود و جابهجایی دارند.
تخریب جده در حالی صورت گرفت که «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی یک پروژه سرمایه گذاری جدید برای ساخت چهار بنای مهم جهانی «خانه اپرا، موزه، استادیوم ورزشی و حوضچههای اقیانوسی و مزارع مرجانی» را علاوه بر ده پروژه توریستی ویژه را در چارچوب اجرای برنامههای چشم انداز ۲۰۳۰ در این شهر آغاز کرده است.