گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، دولتهای مختلف سال هاست بر انجام اصلاح نظام یارانهای کشور تاکید دارند. در حالی نظام یارانهای در ایران هم اکنون در حال اصلاح است که کمتر کشوری را میتوان یافت که چونان ایران همچنان به بسیاری از کالاها یارانه بدهد و زمینه ساز استفاده بیشتر گروههای پرمصرف جامعه و حتی کشورهای همسایه از یارانههای دولتی شوند که حق تمام ملت است را فراهم کند. با اینکه اصلاح نظام یارانهای باید انجام شود، اما دولت باید کدام اولویتها را در مسیر پیش رو جدی بگیرد موضوع گفتگوی دانشجو با مشاور عالی اتاق بازرگانی است که در ادامه بحث آمده است.
ابراهیم بهادرانی؛ مشاور عالی اتاق بازرگانی و فعال اقتصادی در گفتگو با دانشجو در خصوص ضرورت اصلاح یارانهای و حمایت از دولت برای تداوم مسیر هدفمندی یارانهها گفت: در این موضوع شکی وجود ندارد که دولت سیزدهم برای اصلاح یارانهای مسیر درستی انتخاب کرده است، مسیری که دولت قبلی میبایست آن را میپیمود. اصلاح یارانهها اولویت و ضرورتی است که هیچ کارشناس اقتصادی نسبت به آن شک ندارد، بنابراین عزم و رویکرد دولت نسبت به این تغییر بسیار ستودنی است.
وی در این باره گفت: با نگاهی به آمارهای واردات و هدر رفت منابع ارزی، قاچاق و مصرفی که بیشتر به اسراف شبیه است میتوان دریافت برای اصلاحات در نظام یارانهای باید دیر هم شده است. آمارها نشان میدهد تخصیص ارز ۴۲۰۰ در دولت آقای روحانی مفاسد بسیاری به دنبال داشته که به اقتصاد کشور ضربه زده است.
مشاور عالی اتاق بازرگانی دراین باره خاطر نشان کرد: گیرنده ارز ۴۲۰۰ تومانی اگر ارز گرفته شده را صرف خرید کالای اساسی نکند با گرفتن ۱ میلیون دلار به اسم واردات کالای اساسی، ۲۳ میلیارد تومان منابع ملی را به جیب زده است. آنچه به عنوان مفاسد ارز ۴۲۰۰ تومانی در طی چند سال گذشته گفته شد را باید جدی گرفت، چرا که بخشی از ارز صرف مصارفی شد که نباید میشد. قاچاق معکوس، خارج کردن ارز از کشور و فروختن به قیمت بازار آزاد نه تنها به منفعت عموم جامعه نبود؛ بلکه منجر به خروج سرمایهها از کشور و نرسیدن کالای ارزان به سفره مردم شد.
ابراهیم بهادرانی در ادامه بحث افزود: براساس اعلام گمرک، سال گذشته ۱۹.۶ میلیارد دلار کالای اساسی وارد کشور شده است. کالاهای وارد شده با ارز نیمایی، رشد وزنی ۲۳ درصدی و در ارزش کالایی نیز رشد ۲۳ درصدی داشتند، در حالی که مابقی کالاهایی که با ارز نیمایی ۲۴ هزار تومانی وارد شدند، ۳۳ درصد رشد وزنی و ۷۵ درصد رشد ارزشی داشته اند. هر چند رشد وزنی و ارزشی کالا به کالا فرق میکند، اما در مجموع مشخص است وقتی ارز ۴۲۰۰ به واردات کالا تخصیص داده میشود نه تنها برای کشور منفعت ندارد بلکه زیانهای اقتصادی این موضوع به زیان مردم تمام میشود.
مشاور عالی اتاق بازرگانی در خصوص آفتهای ارزانی کالاها گفت: یکی از آفتهای ارزانی که متاسفانه در ایران بسیار دیده میشود اسراف است. به عنوان مثال به دلیل گران بودن زعفران هیچ وقت دور ریخته نمیشود، در حالی که اسراف و دور ریز نان در ایران به این دلیل که به ارزش واقعی به خانوار داده نمیشود، بسیار زیاد است.
بهادرانی در ادامه بحث در خصوص ضرورتهایی که دولت بعد از آزاد سازی قیمتها باید آن را رعایت کند، گفت: درست است دولت مسیر درستی را برای اصلاح قیمتها کلید زده است، اما باید به این موضوع توجه داشته باشد که به اندازه افزایش قیمت به مردم یارانه نقدی یا به اندازه نیاز خانوار کالابرگ بدهد، در غیر این صورت مردم به دولت بد بین میشوند، لذا اگر در بودجه امسال رقم کم دیده شده، بودجه حتما باید اصلاح شود.
وی در ادامه تصریح کرد: همچنین یارانهها باید در موعد مقرر به حساب مردم ریخته شود، چرا که در ایران متاسفانه سابقه بدی از جا به جایی زمان واریزها و عدم پرداخت یارانه به برخی کالاها از قدیم وجود دارد که اگر باز هم تکرار شود روی تصورات مردم اثر بد میگذارد.
بهادرانی در ادامه خاطر نشان کرد: اگر دولت موارد عنوان شده را به درستی انجام دهد قطعا مردم از دولت حمایت میکنند و اصلاح یارانهها منجر به کاهش قاچاق میشود. ضمن اینکه مردم باید یاد بگیرند درست مصرف کنند، چرا که از نظر اقصادی راهی به جز طی مسیر پیش رو برای اصلاح یارانهها نداریم.