به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در راستای اجرای طرح «مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه ها» و پس از سخنان آیت الله رئیسی با مردم، در نوزدهم اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، مرحله یکصد و سی و پنجمین و یکصد و سی و ششمین یارانه نقدی براساس دهکهای شناسایی شده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با مبالغ تعیین شده به حساب ۲۳ میلیون سرپرست خانوار واریز شد که ۷۲ میلیون ایرانی را شامل میشود.
مبلغ یارانه واریزی بر اساس دستور رئیس جمهور، ۴۰۰ هزار تومان برای دهکهای اول تا سوم و یارانه ۳۰۰ هزار تومانی برای دهکهای چهارم تا نهم به ازای هر نفر بود.
این رقم از واریزها در راستای اجرای سیاستهای دولت سیزدهم با اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی در جهت کاهش و رفع فقر مطلق، کاهش فاصله طبقاتی و عدالت محوری انجام شد.
بر اساس تبصره ۱۴ هدفمندسازی یارانههای قانون بودجه ۱۴۰۱، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری سازمان هدفمندسازی یارانهها و با استفاده از پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان موظف بود تا حداکثر در مدت سه ماه پس از ابلاغ این قانون، ضمن دهک بندی درآمدی همه خانوارهای یارانه بگیر از طریق شاخصهای متقن و ثبتی قابل اتکاء نسبت به حذف یارانه نقدی و طرح معیشتی خانوارهای پر درآمد اقدام، تا منابع حاصل صرف پرداخت یارانه برای حمایت از اقشار آسیب پذیر با اولویت خانوارهای تحت پوشش و پشت نوبتی نهادهای حمایتی شود.
بر این اساس، سرپرستان خانوارهای معترض به حذف یارانه، میتوانند در سامانه الکترونیکی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبت نام کرده تا پرونده آنها بر اساس اطلاعات و دادههای موجود و میدانی توسط کمیته امداد امام خمینی (ره) بررسی، در صورت وارد بودن اعتراض، یارانهها آنها مجددا برقرار شود.
طبق اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به دهکهای اول تا سوم که ۳۰ درصد جامعه را تشکیل میدهند به ازای هر فرد ۴۰۰ هزار تومان و به دهکهای چهارم تا نهم که ۶۰ درصد جامعه هستند به ازای هر فرد ۳۰۰ هزار تومان پرداخت شده و به ۱۰ درصد دیگر جامعه که جزو دهک دهم و اقشار ثروتمند هستند مبلغ یارانهای پرداخت نشده است.
کسانی که به دهک بندی یارانهها معترض هستند میتوانند از سه طریق تماس با شمارههای ۶۳۶۹ و ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ یا مراجعه به آدرس hemayat.mcls.gov.ir اعتراض خود را ثبت کنند.
همچنین جاماندگان از یارانه نیز بعد از راه اندازی سامانهای از سوی سازمان هدفمندی یارانهها میتوانند با ثبت اطلاعات و دهک بندی از حمایتهای یارانهای دولت بهرهمند شوند.
بر اساس بررسی بازار و قیمت کالاها مشخص شده است که قدرت خرید خانوادهها با افزایش مبلغ یارانه بیشتر شده است. پیش از این خانوارهای تکنفره اقشار متوسط جامعه ماهانه حدود ۱۰۰ هزار تومان یارانه (نقدی و معیشتی) دریافت میکردند که با رقم پرداختی توسط دولت سیزدهم (۳۰۰ هزار تومان) رقم دریافتی آنان سه برابر شد. یارانه خانوارهای دو نفره اقشار متوسط پیش از این ماهانه حدود ۱۹۴ هزار تومان بود که هماکنون به ۶۰۰ هزار تومان افزایش یافت.
همچنین یارانه دریافتی خانوارهای سه نفره نیز حدود ۲۷۴ هزار تومان بود که هماکنون به ۹۰۰ هزار تومان افزایش یافت و ۳.۳ برابر شده است. یارانه خانوارهای چهارنفره نیز که پیش از این ۳۵۴ هزار تومان بود به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده و ۳.۴ برابر و یارانه خانوارهای پنجنفره به بالا نیز بیش از ۳.۵ برابر شده است.
اکنون با واریز مبلغ یارانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان به یک خانواده چهار نفری در دولت سیزدهم میزان سود و قدرت خرید دهک اول نسبت به قبل ۹۲۳ هزار تومان افزایش یافته است. بر این اساس، مجموع قیمت قبل کالاها از جمله مرغ ۹۶ هزار تومان، تخم مرغ ۳۵ هزار تومان، انواع پنیر ۱۶ هزار تومان، انواع شیر ۳۹ هزار تومان و انواع روغن خوراکی ۵۵ هزار تومان برای یک خانواده چهار نفری ۲۴۱ هزار تومان برآورد شده است و در این دولت با اجرای طرح مردمی سازی یارانه ها، مرغ ۱۸۰ هزار تومان، تخم مرغ ۴۷ هزار تومان، انواع پنیر ۲۲ هزار تومان، انواع شیر ۷۷ هزار تومان و انواع روغن خوراکی ۲۴۲ هزار تومان و در مجموع ۵۶۸ هزار تومان است که تنها افزایش هزینه خانوارها ۳۲۶ هزار تومان است که این مبلغ با کم کردن از مبلغ یارانه حدود ۹۲۳ هزار تومان میشود که نشانگر افزایش قدرت خرید خانواده هاست.
یک خانواده چهار نفره در دهک دوم شهری، مجموع هزینههای خانوار در یک ماه گذشته ۳۳۶ هزار و ۵۰۰ بود که این رقم با قیمتهای جدید به ۸۰۳ هزار تومان رسید که با افزایش هزینه ۴۴۶ هزار تومانی، شاهد افزایش قدرت خرید ۷۸۳ هزار تومانی هستیم.
مجموع هزینههای یک خانواده چهار نفری در دهک سوم شهری در یک ماه گذشته ۳۷۵ هزار تومان و با قیمتهای جدید ۹۱۸ هزار تومان است که افزایش هزینه ۵۴۳ هزار تومانی ایجاد شده است که با کم کردن از یارانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی شاهد افزایش قدرت خرید ۷۰۶ هزار تومانی هستیم.
مبلغ دریافتی یارانه در یک خانواده چهار نفری دهک چهارمی، یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است که مجموع هزینههای خانوار در یک ماه گذشته ۳۹۷ هزار تومان بود که در این ماه به ۹۵۲ هزار تومان رسید، بر این اساس افزایش هزینه خانوار ۵۵۴ هزار تومان و در مقابل افزایش قدرت خرید ۲۹۱ هزار تومان شد.
افزایش قدرت خرید یک خانواده چهار نفری در دهکهای پنجم تا نهم به ترتیب، ۲۳۶ هزار تومان، ۲۳۴ هزار تومان، ۱۵۰ هزار تومان، ۷۱ هزار تومان و ۱۸ هزار تومان برآورد شده است.
این آمار و ارقام نشان میدهد که هر چند مبلغ کالاها به خاطر اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی، افزایش یافته است، اما در مقابل با پرداخت یارانه مستقیم به جیب مردم و حذف دلالان، قاچاقچیان، رانت خواران و سایر مفسدان اقتصادی، شاهد افزایش قدرت خرید مردم هستیم.
منبع: ایرنا