گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، امروز کشور به شدت نیازمند به کار گرفتن عزمی جهادی برای ساخت و ساز مسکن است. هیچ مسئول و دولتمردی نمیتواند بر این موضوع که مساله مسکن در ایران به سرعت به یک مساله بحرانی تبدیل میشود، سرپوش بگذارد. اینکه نیاز بازار در حال حاضر به چه میزان است و تا چه اندازه در این موضوع واقعیتها بیان میشود و راهکار حل مساله مسکن در ایران چیست، در گفتگو با کارشناس بازار مسکن مطرح شده است.
محمود اولاد؛ کارشناس بازار و اقتصاد مسکن در گفتگو با دانشجو در خصوص نیاز انباشته در بخش مسکن و ضرورت ساخت و ساز و عرضه مسکن برای جلوگیری از بحرانهای آتی مرتبط با بخش مسکن گفت: با توجه به اینکه در بخش مسکن نیاز انباشته بسیار شدیدی وجود دارد، دولت باید هر چه سریعتر ساخت و ساز مسکن را کلید بزند و تسهیلات را به این سمت سوق دهد. کمبود مسکن در سرشماریهای قبل از انقلاب تا کنون همواره وجود داشته، اما متاسفانه دولتها این موضوع را هیچگاه جدی نگرفته اند، لذا کمبود مسکن باید به صورت واقعی برطرف شود نه آمارهای غیر واقعی که در این حوزه ارائه میشود.
کارشناس بازار مسکن دراین باره توضیح داد: بد مسکنی، سکنی گزینی در حاشیههای شهر و اسکان غیر رسمی را نیز باید به آمار بی مسکنی و متقاضیان مسکن افزود، ضمن اینکه متاسفانه بد مسکنی در حال حاضر بسیار گسترش یافته است، اگرآمارهای واقعی مسکن مشخص شود آن زمان میتوان فهمید بازار مسکن تحت چه فشار تقاضایی است؟
وی در خصوص تورم در بخش مسکن و اینکه گفته میشود بازارها در روند تورم با هم دچار افزایش قیمت میشوند، گفت: حتی اگر در اقتصاد تورم آنچنانی نداشته باشیم و بازارهای دیگر نیز دچار افزایش قیمت نباشند بخش مسکن به شدت مشکل دارد، بنابراین اینکه گفته میشود بخش مسکن درحال حاضر نیاز انباشته ده میلیونی دارد از یک نظر درست است. اگر بافتهای فرسوده و اسکان غیر رسمی و نیاز انباشته را درنظر بگیریم در حال حاضر ده میلیون مسکن باید به بازار عرضه شود تا بخشی از التهاب این بازار کاسته شود.
اولاد در خصوص نیاز واقعی بازار مسکن خاطر نشان کرد: اگر در حال حاضر به صورت رسمی آمار نیاز ده میلیونی عرضه مسکن وجود ندارد و از این رقم رونمایی نمیشود به این دلیل است که کسانی که در بدترین مکانها اسکان غیر رسمی دارند چارهای برای افزایش تقاضا ندارند چرا که توان مالی برای افزایش تقاضا و جابه جایی ندارند، بنابراین آمار این عده از افراد ضعیف و دهکهای پایین جامعه برای تقاضای بخش مسکن منتشر نمیشود.
محمود اولاد در ادامه در خصوص چالشهای پیش روی بازار مسکن در آیندهای نه چندان دور گفت: به این علت بخش مسکن در حال حاضر دچار رشد انفجاری نمیشود چرا که نیاز بازار به تقاضا تبدیل نشده است. اگر این نیاز بخواهد به تقاضا تبدیل شود باید شرایط اقتصادی کشور به سمت رشد اقتصادی مثبت و پایدار پیش رود و تحریمها برداشته شود به طوری که اقتصاد ایران سالانه ۵ تا ۸ درصد رشد داشته باشد. به محض کلید خوردن رشد اقتصادی و افزایش توان مالی و قدرت خرید مردم، به شدت در بخش مسکن دچار مشکل میشویم چرا که نیازها به تقاضا تبدیل میشود و، چون مسکنی ساخته نشده و مسکن به اندازه مورد نیاز عرضه نشده، لذا بازارمسکن با چالشهای جدی رو به رو میشود.
کارشناس بازار مسکن در این باره توضیح داد: وقتی نرخ تشکیل سرمایه ثابت در اقتصاد ایران منفی است سرمایهها به شدت از بین میرود. در این شرایط اگر رشد مثبت اقتصادی اتفاق بیفتد، عرضه نمیتواند با بازار همگام شود لذا بعد از ده سالی که رشد منفی داشتیم فاجعهای در بخش مسکن رقم میخورد.
اولاد در پاسخ به این سوال که آیا تحریک تقاضا در وضعیت کنونی عدم عرضه مسکن به نفع بازار است یا به ضرر بازار، گفت: در شرایطی که مسکنی ساخته و به بازار عرضه نمیشود اعطای وامهایی که با هدف خرید مسکن است به جز فاجعه بارتر کردن وضعیت بازار سرانجامی ندارد. آنچه در این موضوع است واقعیت نگری مدیران و کنار گذاشتن توهماتی مثل حل مشکلات بخش مسکن با اعطای وام و تسهیلات است.