به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی مرکزنوآوریهای اجتماعی مبتدا، اولین رقابت «شبیهسازی شورای نگهبان» ویژه فضلای حوزه علمیه، پنجشنبه و جمعه ۲ و ۳ تیرماه در سالن اجتماعات مجتمع آوینه قم برگزار شد.
این برنامه با حضور آیت الله عباس کعبی عضو مجلس خبرگان رهبری، علی فتاحی قائم مقام پژوهشکده شورای نگهبان، محمد بهادری جهرمی عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس، زاهدی قائم مقام خانه خلاق و مرکز نوآوری مجلس شورای اسلامی و محسن ابوالحسنی دبیر جلسات شورای نگهبان، و با حضور بیش از ۲۰۰ نفر از طلاب سطوح عالی و درس خارج حوزه علمیه همراه بود.
در ابتدای این نشست آیت الله کعبی ضمن قدردانی از اندیشکده دین و حکمرانی و پژوهشکده شورای نگهبان، برگزاری این رقابت را مهم دانست و ابراز داشت: این رقابت جزو تجربههای بینظیر و ارزشمندی است که اکنون به وجود آمده است. شایسته است که طلاب در کنار مطالعات نظری و علمی با فرآیند حکمرانی در نظام مقدس جمهوری اسلامی آشنا شوند. قرابتی که بین شورای نگهبان و حوزههای علمیه وجود دارد، اقتضا دارد که نظیر چنین رقابتهایی برگزار شود.
عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه به تشریح برخی از مبانی مهم قانون اساسی اشاره کرد و گفت: تاریخ حقوق، سیاست و حکومت با تاریخ بعثت انبیاء پیوند خورده است. از آیه ۲۱۳ سوره مباکه بقره که میفرماید: «کَانَ النَّاسُ أُمَّةً وَاحِدَةً فَبَعَثَ اللَّهُ النَّبِیِّینَ مُبَشِّرِینَ وَمُنْذِرِینَ»، استفاه میشود که دین سرمنشا قانون در حیات اجتماعی انسان است. از آن لحظهای که انسان در زندگی اجتماعی خود نیازمند قانون شد، خداوند متعال، انبیاء صاحب رسالت از جمله پیامبران اولوالعزم را مبعوث کرد. ما معتقدیم که در قرآن کریم مقرراتی وجود دارد که بخشی از آن نظیر قانون و مقررات مربوط به حقوق ملت، دولت و رابطه بین این دو، چیزی است که اکنون به آن قانون اساسی میگویند. مفاهیمی که در واژگان قرآنی از آن به «میثاق» تعبیر شده است.
در ادامه نشست، محمد بهادری جهرمی به تشریح فرآیند و صلاحیت شورای نگهبان پرداخت و تاکید کرد که لازم است طلاب حوزه علمیه با قانون اساسی و نحوه فعالیت شورای نگبهان آشنایی بیشتری داشته باشند؛ امری که متاسفانه امروزه حتی در حوزه علمیه نیز کمرنگ دیده میشود.
سپس علی فتاحی در کارگاه آموزشی آشنایی با قانون اساسی ضمن تاکید بر لزوم توجه دقیق به قانون اساسی، بیان داشت: این قانون در راس سلسله مراتب قانونی و هنجار برتر است، پس باید از آن پاسداری شود و این پاسداری مشروط به آگاهی از مفاد آن است. از این رو لازم است که حوزههای علمیه از این متن مهم شناخت کافی داشته باشند. از طرفی قدم اول در مقام حکمرانی منطقی و حل مسائل حکمرانی، آشنایی کامل با ابزار دست فقیه شورای نگهبان یعنی قانون اساسی است.
در پایان محسن ابوالحسنی در خصوص ویژگی رقابت شبیهسازی حوزوی اظهار داشت: رقابتی که هماکنون در حال برگزاری است، نسبت به رقابتهایی که در سالهای گذشته برگزار شده، ارتقاء یافتهاست؛ چراکه هم شامل آموزش کارشناسی مصوبات است و هم شبیهسازی جلسات تصمیمگیری شورای نگهبان. این تغییر قابل توجه و تحسین است که لازم است در شبیهسازیهای آتی نیز مورد توجه قرار گیرد.
گفتنی است، رقابت علمی شبیهسازی شورای نگهبان در پنج گام طراحی شده است؛ گام اول آن، چهار کارگاه آموزشی است که عناوین این کارگاهها عبارتند از: ۱. آشنایی با مبانی قانون اساسی ۲. آشنایی با قانون اساسی ۳. آشنایی با شورای نگهبان و ۴. آشنایی با نحوه نظارت بر مصوبات است.