پرویز محمدنژاد؛ عضو کمیسیون انرژی مجلس یازدهم در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو بیان کرد: ما نباید اقتصاد کشور را به درآمد نفت وابسته کنیم، اما اگر از نفت درآمدی حاصل شود، هیچ مشکلی ندارد و برای کشور مزیتهایی را به دنبال خواهد داشت. خوشبختانه امسال درآمد فرآوردههای نفتی و گازی ما نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است.
وی افزود: ما در منطقه و فرامنطقه حتماً باید قدرتمان را نشان دهیم و اعمال قدرت کنیم تا دشمن نتواند به راحتی عرض اندام کند و مانع فروش نفت کشور شود. اگر امسال درآمد فرآوردههای نفتی، گاز و سایر موارد حوزهی انرژی نسبت به سال گذشته افزایش یافته، بیانگر اعمال قدرت ما در منطقه بوده است.
نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در حال حاضر راهکارهایی برای بیاثر کردن تحریمها وجود دارند که یکی پس از دیگری در حال اجرا هستند. اخیراً شرکت نفت و وزارت نفت در حوزه میعانات گازی، نفت و پتروپالایشگاهها قراردادهای خوبی با کشورهای خارجی منعقد کرده است که میتواند اثرات خوب و مثبتی در حوزه انرژی داشته باشد.
محمدنژاد درخصوص گسترش روابط بینالمللی و استفاده از ظرفیتهای فراسرزمینی تصریح کرد: ارتباط کشورمان با کشورهای جنوب شرق آسیا و کشورهای شرقی مزیتهایی را دارد که میتواند در خنثی کردن تحریمها مؤثر باشد. در واقع تولید و سرمایهگذاری در سایر سرزمینها از نگاه اقتصادی یکی از برترین تفکرها است چرا که میتوان با کاهش هزینه، فرآوردههایی را تولید کرد که تحت تأثیر تحریم نیستند.
وی افزود: هر زمان که محل تولید به مصرف نزدیک باشد، افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها را به دنبال خواهد داشت. در واقع با تولید فرآوردههای نفتی در سرزمینهای مختلف، میتوان دسترسی راحتتری به مصرف کننده داد و صادرات را هم به راحتی انجام داد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در سرمایه گذاری خارجی، کشور یا در سرزمینهای دیگر سرمایهگذار میکند و تولیدات را انجام میدهد و یا در حالت دوم، سرمایه گذار خارجی را وارد کشور میکند. اینکه کدام روش صورت بگیرد تفاوت چندانی ندارد چرا که در هر دو روش خنثی شدن تحریمها را شاهد هستیم.
نیاز کشورهای مختلف به صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور
محمدنژاد در ادامه با اشاره به شرایط ویژه کشور در حوزه خدمات فنی و مهندسی اظهار کرد: اکنون در کشور از لحاظ تولید علم و دانش غنی هستیم و حضور خدمات فنی و مهندسی در داخل کشور تحت عنوان شرکتهای دانش بنیان قرار دارد. در حال حاضر مجلس اعتبارات خوبی برای شرکتهای دانش بنیان تخصیص داده است. افراد نخبهای در این شرکتهای حضور دارند که از آب و خاک همین کشور هستند و میتوانند خدمات بزرگی را ارائه دهند.
وی افزود: یکی از مراحل بیاثر کردن تحریمها استفاده از این دانشها و صادرات آنها است. در واقع کشورهای منطقه و همسایه نیاز بسیار زیادی به خدمات فنی و مهندسی دارند و دولت این مسیر نیاز آنان را شناخته و پا در این مسیر قرار داده است و با صادرات خدمات فنی و مهندسی بخشی از درآمد کشور را از این راه تأمین و تحریمها بر کشور بیاثر میکند. از آن طرف به جای پرداخت هزینه خدمات فنی و مهندسی، امکان سهامداری ما در پالایشگاههای فراسرزمینی فراهم میشود که علاوه بر فروش تضمینی نفت، درآمدزایی پایدار و غیرقابل تحریم ارزی نیز به وجود خواهد آمد.
نماینده مردم لنگرود در ادامه به کشور ونزوئلا که از لحاظ ذخایر نفتی غنی است، اشاره و بیان کرد: به عنوان مثال کشور برای تعمیر پالایشگاه ونزوئلا، خدمات فنی و مهندسی خود را به آن کشور صادر کرده است و از این راه کسب درآمد میکند. در واقع ما میتوانیم در کشور ونزوئلا هم سهامدار شرکتها باشیم و هم فروشنده خدمات باشیم. این موضوع بستگی به نوع معاهده و تصمیم دولتمردان و کارشناسان آن حوزه دارد.
وی ادامه داد: تولید در کشور ونزوئلا تحت عنوان مشارکت در سرمایهگذاری یاد میشود و این از چندین جهت برای ما مهم است. اگر ما در محل مصرف، تولید داشته باشیم محصولاتمان بدون حمل و هزینه به مصرف کننده میرسد و در نتیجه هزینهها را برای ما کاهش میدهد و قطعاً این همکاری دو جانبه به نفع هر دو کشور است.
فراهم کردن درآمد ارزی از تولیدات فراسرزمینی
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: مشکلسازترین پدیدهای که باعث بهم ریختگی در نظام تولید میشود و از صادرات جلوگیری میکند، عدم ارز کافی در کشور است. دلار اگر کم باشد و یا نباشد قطعاً اثر منفی در تولیدات داخلی خواهد داشت چرا که در بخشی از تولیدات ما نیاز است که مواد اولیه را به کشور وارد کنیم. در این راستا ما میتوانیم با تولیدات فراسرزمینی، صادرات نفت و فرآوردههای نفتی و همچنین صادرات خدمات فنی و مهندسی و ... ارز را برای کشور فراهم کنیم و ارزش افزوده ایجاد کنیم.
محمدنژاد در پایان گفت: دولت در خنثی سازی تحریمها راه را پیدا کرده و در آن مسیر در حال حرکت است. قطعاً باید در طی این مسیر دولت را همراهی کنیم و همبستگی لازم را داشته باشیم.