به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل عصر روز جمعه (به وقت تهران) گفت که روزنههای امیدی برای پایان یافتن بحران غذا در جهان ایجاد شده است.
وی از نمایندههای روسیه و اوکراین به دلیل امضای توافقی برای صادرات غلات قدردانی کرد و گفت که توافق صادرات غلات اوکراین، تاثیر بزرگی بر فقیران جهان خواهد داشت.
دبیر کل سازمان ملل اضافه کرد: «صادرات محمولههای غلات، فشار بر قیمتهای سوخت را کاهش خواهد داد».
وی تاکید کرد: «هیچ راهحلی برای بحران غذا بدون اجازه دادن به از سرگیری صادرات غلات و کود از روسیه و اوکراین وجود ندارد».
گوترش گفت: «مرکز مشترکی برای از سرگیری صادرات غلات اوکراین از طریق دریای سیاه ایجاد خواهیم کرد».
روز جمعه توافقی با حضور هیئتهای روسیه، اوکراین و تحت نظارت سازمان ملل و با میانجیگری ترکیه حاصل شد که طی آن غلات اوکراین تحت نظارت سازمان ملل و با میانجیگری ترکیه صادر خواهد شد.
کشورهای غربی بارها مسکو را برای بستن بنادر اوکراین و عدم امکان ارسال غلات اوکراین سرزنش کرده اند. مسکو نیز پاسخ داده است، اگر کییف بنادر خود را از مین پاک کند، عبور امن محمولههای غلات را تضمین خواهد کرد.
اوکراین یکی از تولیدکنندگان عمده محصولات کشاورزی است که از زمان درگیری با روسیه نمیتواند غلات خود را صادر کند و حدود ۲۲ تا ۲۵ میلیون تن غله در حال حاضر در بنادر این کشور گیر کرده است.
اوایل خرداد ماه، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در گفت و گوی تلفنی با رهبران فرانسه و آلمان در روز شنبه گفت: «روسیه مایل است تا در مورد راههایی امکان پذیر ساختن ازسرگیری ارسال محمولههای غلات اوکراین از بنادر واقع در دریای سیاه گفتگو کند».
روسیه و اوکراین تقریباً تأمین یک سوم گندم جهان را در اختیار دارند، درحالی که روسیه صادرکننده اصلی کود شیمیایی و اوکراین صادرکننده بزرگ ذرت و روغن آفتابگردان در جهان هستند.