به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، برزو درآگاهی که سابقه نگارش مقاله برای لس آنجلس تایمز را هم دارد، در ایندیپندنت نوشت: دیدار سران روسیه و ترکیه در ایران، نمایش اتحاد و همگرایی بالقوه نظامی است و به عنوان یک وزنه قدرتمند در مقابل دیدار رئیسجمهور آمریکا از اسرائیل و عربستان به حساب میآید. هرچند مسئله سوریه در دستور کار گفتگوها بود، اما در ماههای اخیر از فوریت چندانی برخوردار نبوده و با اعلام این هدف توسط آمریکا که در پی انزوای ایران به خاطر برنامه هستهای و روسیه به خاطر یورش به اوکراین است، دیگر مسائل امنیتی به اولویت این دیدار تبدیل شده است.
ایران، روسیه و ترکیه (عضو ناتو که روابطش با این پیمان به چالش خورده) میخواهند بیهودگی تلاشهای آمریکا برای بازدارندگی یا چالش این کشورها را مورد تاکید قرار دهند. زمان نشست تهران هم بلافاصله پس از دیدارِ شدیدا مورد انتقادِ بایدن از خاورمیانه پیشبینی شده بود.
از نگاه کارشناسان، منافع روسیه و ایران در سالهای اخیر بهطور فزایندهای هم افق شده است. نیکول گراوسکی، پژوهشگر مرکز بلفِر میگوید: «از زمان آغاز جنگ اوکراین شاهد هستیم که روسیه توجه بسیار بیشتری به روابطش با ایران نشان میدهد و اهمیت این روابط را بالا برده است.»
جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا اخیرا ادعا کرد که ایران قصد دارد صدها پهپاد رزمی را به روسیه بفروشد. فروش سلاح به یک قدرت هستهای، تحول پر اهمیتی خواهد بود. ایران چند دهه خریدار تسلیحات چینی و روسی بوده، اما اخیرا با سرمایهگذاری بر برنامه بومی تولید و فروش پهپاد، دیپلماتهای غربی را به هشدار و ابراز نگرانی واداشته است.
گراوسکی میگوید پهپادهایی که ایران به روسیه میفروشد، از همان نوعی است که به حوثیها در یمن فروخته است. این واقعیت که روسها به فنآوری ایران متکی باشند، مسئله مهمی است و نشان میدهد این رابطه، رابطهای یکطرفه نیست، به ویژه هنگامی که پای فناوری نظامی در میان باشد.