به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، نشست صمیمانه با خبرنگاران به مناسبت روز خبرنگار، صبح امروز شنبه ۲۲ مرداد ماه جاری با حضور رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیس جمهور و دبیر شورای اطلاعرسانی دولت و با حضور جمعی از خبرنگاران رسانههای کشور در محل مرکز بررسیهای استراتژیک برگزار شد.
در ابتدای این نشست، خبرنگاران حاضر در جلسه به بیان دیدگاههای خود درباره ارتباط رسانههای جمعی با دولت و از جمله مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری پرداختند.
ضرورت استفاده دولت از پتانسیل فضای مجازی در اطلاعرسانی اخبار، تعمیق رابطه دولت با رسانهها و خبرنگاران به منظور ارتقای اطلاعرسانی اخبار دولت، تسهیل در ارتباط خبرنگاران با بدنه دولت در کسب اطلاعات و جزییات بیشتر از وقایع، ضرورت هماهنگی بیشتر برای پوشش خبری پس از برگزاری جلسات هیات دولت، برگزاری نشستهای منظم مسئولان دستگاههای اجرایی با رسانهها، تقویت هماهنگیها برای برگزاری هرچه بهتر نشستهای خبری سخنگوی دولت، ضرورت عدم تمایز بین رسانههای دولتی و غیردولتی در اطلاعرسانی و پوشش برنامههای دولت، ضرورت اطلاعرسانی بهتر برنامهها از سوی مجموعه تیم اطلاع رسانی دولت از جمله نکاتی بود که در این جلسه خبرنگاران بر آن تاکید کردند.
دولت سیزدهم به دنبال ارتباط هرچه بهتر با اصحاب رسانه است
در ادامه این نشست نیز محمدصادق خیاطیان رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری با تسلیت ایام سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، به همزمانی روز خبرنگار با این ایام اشاره و تصریح کرد: این تقارن معنادار را میتوانیم تاکیدی مضاعف بر اهمیت حرفه خبرنگاری تعبیر کنیم و امیدواریم اهالی این حرفه با تاسی از حضرت زینب کبری، همواره مدافع و راوی حقیقت باشند.
خیاطیان با بیان اینکه خبرنگاران راویانی هستند که کمتر کسی شرایط خود آنها را روایت میکند، به تجلیل از جایگاه ایشان و به خصوص شهدای خبرنگار و کسانی که در این مسیر جان خود را از دست دادهاند، پرداخت. وی افزود: روز خبرنگار بهانهای بود تا ضمن تقدیر از مقام خبرنگاران، نشست هماندیشی با اصحاب رسانه برگزار شود تا به طور مستقیم به بیان انتقادات و پیشنهادات خود در حوزه خبر و رسانه بپردازند و ما هم در دولت با مسائل و مشکلات شما بیشتر آشنا شویم.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری تصریح کرد: امروز که از حوزه اطلاعرسانی صحبت میشود، در واقع از یک زیستبوم فوقالعاده متکثر صحبت میکنیم که در آن دیگر مثل گذشته اخبار و اطلاعات در اختیار رسانههای محدودی قرار نمیگیرد. امروز ما با زیستبومی مواجهیم که ذینفعان و بازیگران متعددی دارد و اگر دولت نتواند به خوبی خود را با این اکوسیستم تطبیق بدهد، قاعدتاً از فضای اطلاعرسانی عقب خواهد ماند.
وی افزود: ما برگزاری اینگونه جلسات را مغتنم میشماریم تا بتوانیم با کمک توانمندیهای خبرنگاران و رسانههای داخلی، از فضای غبارآلودی که توسط رسانههای معاند خارج از کشور ترسیم میشود، جلوگیری کنیم. از این رو دست همکاری دولت همیشه به سوی اصحاب رسانه و اندیشه دراز است. مشکلات موجود نیز بر دولت پوشیده نیست، به ویژه که در دولت سیزدهم نیز تلاش شده است تا از میزان این مشکلات کاسته و ارتباط هرچه بهتر و صمیمانهتری با اصحاب رسانه برقرار شود.
خیاطیان همچنین با اشاره به انتظاراتی که از رسانههای داخلی وجود دارد، خاطرنشان کرد: لازمه اثربخشی فعالیتهای خبری اصحاب رسانه با اهدافی که ذکر شد، خلاقیت، احساس مسئولیت و واکنشهای سریع است که میتواند یک همافزایی را در بحث اطلاعرسانی بهموقع و موثر اخبار دولت ایجاد کند. با تعامل دوسویه بین دولت و رسانههاست که میتوان به خوبی دغدغههای دولت و مردم را تبیین کرد و انعکاس داد.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری در ادامه به فعالیتهای این مرکز و ارتباط آن با رسانهها اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین ماموریتهای این مرکز، موضوع پرداختن به گفتمان دولت است که «عدالت و جمهوریت» انتخاب شده است. این مرکز تلاش کرده که گفتمان دولت را در سه ساحت «تبیین و توسعه مفهومی آن»، «تبیین امتداد اجتماعی» و «رصد و پایش فعالیتهای صورت گرفته در حوزه گفتمانی دولت» پیگیری و به نتیجه برساند.
وی افزود: از این نظر برای ما مهم است که یک کانال ارتباطی بین مردم و دولت به کمک رسانهها ایجاد شود. رسانهها میتوانند این فضای گفتمانی را برای دولت ایجاد نمایند و به ارتباط مردم با دولت هم کمک کنند. مرکز بررسیهای استراتژیک از ابتدای این دولت همواره آمادگی خود را برای میزبانی از فضای بحث و تبادل نظر درباره گفتمان دولت اعلام کرده است.
خیاطیان با اشاره به راهاندازی سامانه «سرآمدان» در مرکز بررسیهای استراتژیک به منظور برقراری ارتباط بدنه نخبگانی کشور با دولت گفت: با راهاندازی سامانه «سرآمدان» تلاش کردهایم تا ضمن ارتباط با نخبگان، زمینه ارتباط ایشان با دولت را برای ارائه طرحها و پیشنهاداتشان فراهم آوریم، از اینرو پیگیر آن هستیم تا این سامانه بستری را برای ارتباط بیشتر و موثرتر با فعالان رسانهای فراهم کند تا از نظرات و پیشنهادات ایشان در بسط و اطلاعرسانی اخبار دولت بهتر و بیشتر استفاده کنیم.
تعمیق فضای همکاری و تعامل با رسانهها در دولت سیزدهم
در ادامه این نشست نیز عباس هنرمند، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیس جمهور ضمن خیرمقدم و تبریک روز خبرنگار گفت: طی یک سالی که در این مسئولیت خدمت خبرنگاران رسانههای مختلف هستم، از همان ابتدا تلاش شد با برگزاری جلسات متعدد و متنوع با صاحبان رسانه و خبرنگاران، فضای رسانهای دولت را دستخوش تغییر و تحولی رو به جلو کنیم. البته فعالیتهای رئیس جمهور هم از همان روز ابتدای قبول مسئولیت تاکنون آنچنان زیاد بوده است که حجم کار در حوزه رسانه چندبرابر شده است و لازم از اصحاب رسانه در این حوزه قدردانی کنم.
وی با بیان اینکه در دولت مردمی کسی که به تعامل مستمر با رسانهها تاکید دارد، شخص رئیس جمهور است، افزود: رئیس جمهور بارها نظیر آنچه هفته گذشته تاکید کردند، بر برگزاری نشستهای خبری توسط وزرا و معاونان ایشان تاکید دارند و مکررا به مدیران و دستگاههای دولتی گوشزد کردهاند که بر ارتقای ارتباط با رسانهها اهتمام جدی داشته باشند. رئیس جمهور در سفرهای استانی هم همواره به حضور در جمع خبرنگاران هر استان در پایان سفر تاکید داشته و دارند.
هنرمند در واکنش به انتقاد برخی از خبرنگاران در خصوص عدم دعوت از آنها در برخی برنامههای دولت، با تاکید بر برخی محدودیتها در دعوت از خبرنگاران و اصحاب رسانه در جلسات مرتبط با دولت، خاطرنشان کرد: اگرچه از ابتدای دولت تلاش شده، با همه رسانهها فارغ از جهتگیری سیاسی تعامل داشته باشیم و از همه برای پوشش اخبار دولت کمک گرفتهایم، اما در برخی جلسات به هر حال محدودیتهایی از قبیل فضای فیزیکی وجود دارد که کار را برای دعوت حداکثری نمایندگان رسانهها دشوار میکند. با این وجود تلاش کردیم در جلسات تنوع خبرنگاران را هم حفظ و تلاش کنیم از تمامی رسانهها به فراخور موضوع و شرایط برگزاری جلسه، دعوت به عمل آوریم.
معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیس جمهور در پاسخ به مطالبه خبرنگاران حاضر در جلسه مبنی بر ایجاد دسترسی اصحاب رسانه به بدنه کارشناسی دولت نیز گفت: بنای ما این است که همواره ارتباط با رسانهها را بیشتر و بهتر کنیم. در خصوص ارتباط رسانهها با کارشناسان بدنه دولت نیز ما همواره تلاش داریم با همکاری شورای اطلاعرسانی دولت، این مطالبه درست اصحاب رسانه را محقق کنیم.
وی در پایان تاکید کرد: دولت به هیچ عنوان دنبال ایجاد فضای پروپاگاندای غیرواقعی نیست و همواره بر توانمندی صاحبان رسانه و خبرنگاران برای پوشش خوب و موثر فعالیتهای دولت حساب باز کرده است و تلاش کردهایم با نگاهی فرابخشی با تمامی مجموعههای رسانهای چه دولتی و چه غیردولتی ارتباط خوب و موثری را برقرار کنیم.
دسترسی خبرنگاران به بدنه دولت را تسهیل میکنیم
مهدی عرفاتی، دبیر شورای اطلاع رسانی دولت نیز در ادامه این نشست با تجلیل از خبرنگاران به خصوص خبرنگاران حوزه دولت گفت: تمام نکاتی که توسط اصحاب رسانه در این نشست بیان شد نکات دقیق و درستی بود و آنطور نیست که ما هم از این نقاط ضعف و چالش بیاطلاع باشیم. ما هم در تلاش هستیم که این ضعفها را برطرف کنیم و دسترسی خبرنگاران به بدنه دولت را تسهیل کنیم و بتوانیم فضای بین دولت (به معنای عام آن) با خبرنگاران را هرچند که ساده نیست، اما بهبود ببخشیم.
وی ادامه داد: ارزیابی بنده از مجموعه فعالیتهای رسانهای و اطلاعرسانی دولت در طول یک سال گذشته، مثبت بوده است و اگر بخواهیم منصفانه قضاوت کنیم، باید بگویم تلاشهای صورت گرفته در دولت سیزدهم قابل قیاس با آنچه در گذشته رخ داده است، نیست. تلاش کردهایم به صورت هفتگی با مدیران رسانهها یا سردبیران و خبرنگاران رسانهها جلسات منظمی را برگزار کنیم.
عرفاتی بر تلاش شورای اطلاعرسانی دولت در برقراری ارتباط هرچه بهتر و بیشتر خبرنگاران با بدنه کارشناسی دولت تاکید کرد و گفت: همواره از سوی ایشان این تلاش صورت گرفته که اصحاب رسانه بتوانند با کارشناسان سازمانهای اجرایی ارتباط برقرار کنند؛ منتها این امر در عمل با کمیها و کاستیهایی هم مواجه بوده که در تلاشیم این کاستیها را برطرف کنیم.
در پایان این نشست نیز ابوذر گوهری مقدم، معاون سیاسی و بینالملل مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری در پاسخ به مطالب مطرح شده از سوی خبرنگاران درباره ارتباط بدنه کارشناسی این مرکز با اصحاب رسانه، گفت: اصل ارتباط رسانهها با بدنه کارشناسی مرکز بررسیهای استراتژیک، اصل قابل قبولی است، اما لازم به توضیح است که این مرکز با یکسری فرآیندها و مسائلی مواجه است که ممکن است باعث کندی در این ارتباط شود و باید تدبیری برای آن اندیشید.
وی افزود: مرکز بررسیهای استراتژیک، یک مرکز پژوهشی به معنای مرسوم آن نیست. باید توجه داشت که در دوره اخیر فعالیت این مرکز، پژوهشها از نقطه صفر آن در اینجا انجام نمیشود. در حقیقت کاری که این مرکز انجام میدهد، فراتحلیل از فعالیتهای پژوهشی است که در دستگاههای مختلف اجرایی انجام میشود. به عبارت دیگر کارشناسان مراکز مختلف اینجا میآیند و درخصوص موضوعات مختلف جلساتی را برگزار میکنند و پس از جمعبندی گزارشی برای رئیس جمهور تهیه و ارسال میشود.
گوهری مقدم تصریح کرد: حال به فراخور موضوع بعضی از این جلسات اطلاعرسانی میشود و برخی دیگر خیر. این جلسات هم همواره لزوماً در مرکز برگزار نمیشود و تلاش شده برای تعمیق ارتباط با بدنه نخبگانی کشور جلسات هماندیشی در دانشگاهها و اندیشکدههای مختلف با حضور صاحبنظران برگزار شود. با این حال برای ارتباط بیشتر رسانهها با بدنه کارشناسی این مرکز و دولت باید تدبیری اندیشید. ما در مرکز تلاش کردهایم که مجموعه کوچک و چالاک پژوهشی را گردهم آوریم.