آخرین اخبار:
کد خبر:۱۰۲۸۰۳۳

«نهضت حروفیه»؛ اولین نمایش پس از انقلاب

نهضت حروفیه اولین نمایش بعد از انقلاب است که توسط اولین شهید تئاتر کشور نوشته و پس از شهادت او توسط داوود دانشور از 11 فروردین 1358 در تالار چهارسوی تئاترشهر به روی صحنه رفت.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ در سالهای نخست انقلاب اسلامی، تئاتر نیز همچون دیگر فعالیت‌های هنری به خاطر شرایط سیاسی اجتماعی آن روزها دچار تغییرات شد و به دلیل عدم برنامه‌های مشخص با رکود همراه بود.

در این سالها هنرمندان حرفه‌ای تئاتر یا راهی سینما و تلویزیون شدند یا این کار را به کلی کنار گذاشتند. چند نفر نیز تن به مهاجرت دادند. با این همه در سال ۵۸ گروهی از هنرمندان انقلابی تصمیم گرفتند نمایشی را در تئاترشهر به روی صحنه ببرند و به نوعی چراغ تئاتر را روشن کنند.

نهضت حروفیه اولین نمایشی بود که این گروه تصمیم گرفت برای اجرا بر آن تمرکز نماید. نمایشی که اولین شهید تئاتر کشور آن را نوشته بود و به نوعی ادای دین به او نیز محسوب می شد.

داوود دانشور کارگردان این اثر نمایشی درباره حال و هوای آن روزها و علت انتخاب نمایش نهضت حروفیه می گوید:شرايط آن روزها خاص و پيروزي انقلاب نزديك بود. دسته بندي‌هاي سياسي شروع شده بود و هر كس كاري مي‌كرد ما هم عضو انجمن اسلامي دانشكده هنرهاي دراماتيك بوديم و با توجه به اعتقادات و روحيات خودمان يك خط مشي را در دانشگاه در پيش گرفتيم. همچنين به شهيد قشقايي نزديك بوديم و در سال ۵۲ نيز در نمايش «استثناء و قاعده» اثر برشت كه پايان‌نامه عملي شهيد قشقايي بود بازي كرده بوديم. براي همين بعد از شهادت وي تصميم گرفتيم براي انسجام بيشتر جمع و همين طور اداي دين به آن شهيد كاري را به روي صحنه ببريم. «نهضت حروفيه» نوشته شهيد قشقايي بود و موضوعي انقلابي و اسلامي داشت براي همين اين نمايش را براي اجرا انتخاب كرديم و با تمام مشكلاتي كه وجود داشت كار آماده شد و به عنوان اولين تئاتر بعد از انقلاب در تئاتر شهر به روي صحنه رفت.

محمد کاسبی از بازیگران این نمایش نیز در این باره می گوید: من آن سال ها دانشجوی دانشکده هنرهای دراماتیک بودم و با تعدادی از هم کلاسی های خود از جمله: کاظم بلوچی، تاجبخش فنائیان، جلیل فرجاد، سعید کشن فلاح و… انجمن اسلامی در دانشکده تشکیل داده بودیم و بنا داشتیم که آثار هنری را در این انجمن بر اساس اهداف و ارزش ها و آرمان های انقلابی تولید کنیم. شهید حسین قشقایی نمایشنامه ای نوشته بود که همسر وی آن متن را برای ما فرستاد و ما تصمیم گرفتیم این نمایش را روی صحنه ببریم. برای اینکه بتوانیم از لحاظ کیفی اثر خود را بهتر به مخاطبان عرضه کنیم از نیروهایی خارج از تشکل اسلامی دانشکده دعوت کردیم تا در این اجرا به ما بپیوندند که این امر باعث ملحق شدن افرادی همچون مجید مجیدی و زنده یاد فرج الله سلحشور به جمع ما شد و تمرین های خود را شروع کردیم و توانستیم در فرودین ماه سال ۱۳۵۸ به مدت ۴۰ شب نمایش «نهضت حروفیه» را به عنوان اولین تئاتر بعد از انقلاب اسلامی در مجموعه تئاتر شهر روی صحنه ببریم.

 

دست اندرکاران نمایش نهضت حروفیه

نویسنده: حسین قشقایی

کارگردان: داوود دانشور

بازيگران:
سياوش هاشميان/ سيد فضل الله
كاظم بلوچي/ حروفي ۱
تاجبخش فنائيان/ حروفي ۲
محمد كاظم ابراهيمي/ حروفي ۳
منصور دهقاني/ حروفي ۴
روح الله برادري/ مرد دهقان ، نگهبان ۱
سعيد جمشيديان/ پسر بچه
مجيد گميني/ اسير، طبال، ساقي، سرباز
مجيد جمشيديان/ سرباز
پرشنگ خيرخواهي/ پيرزن
مينا صادقي/ رهگذر
مولود رنجي/ رهگذر
محمود هندياني/ جارچي
مجيد طالش مجيدي/ سرباز، نگهبان ۲
يدالله وفاداري/ شاهرخ شاه
محمد كاسبي/ خان
سعيد كشن فلاح/ اميرلشگر
عبدالرضا فريدزاده/ قاضي، زنداني
جليل فرجاد / بايسنقر ميرزا ، وقايع نگار
كامران زرين قلم / باربر
مجيد سادات/ مغازه دار

سایر همكاران:

طراح: فريدون علياري
مدير صحنه: مهدي سندباني
منشي صحنه: تاجبخش فنائيان
تداركات: قاسم كاخي ، اسدالله فلاحتي زاد
گريم: محمود فرهنگ
دكور: گروه دكور تئاتر شهر

کد ویدیو
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار