به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو به نقل از خبرگزاری فرانسه، اروپاییها برای یک زمستان سخت بدون عرضه گاز روسیه خود را آماده میکنند که بخشی از پیآمدهای جنگ اوکراین است.
به نوشته این گزارش، مردم لتونی از پایان ماه جولای، زمانی که روسیه، عرضه گاز به این کشور حوزه دریای بالتیک را قطع کرد، در حال وفق دادن خود با این شرایط هستند. آنها میدانند که در ماههای آینده چه چیزی انتظار آنها را میکشد.
جوونز راتینیکس که ساکن «رزکنه»، شهری در لتونی در مرز روسیه، است، میگوید: «قیمت انرژی آن قدر زیاد است که ما قبلا آب گرم لوله شهری را قطع کرده و دیگ آب گرمکن خود را نصب کردهایم.»
این مرزبان بازنشسته توضیح داد: «استفاده از آب گرم در زمانی که نیاز داریم، ارزانتر از زمانی است که پیوسته برای آن هزینه بپردازیم.»
راتینیکس افزود، سیاستمداران باید متوجه باشند زمانی که هزینه قبوض انرژی افزایش مییابد، مردم انتظار کمک دارند.
وی هشدار داد، باتوجه اینکه انتخابات در اکتبر برگزار میشود، «بهتر است آنها برای ماه گرمایش تامین کنند، در غیر این صورت ما آنها را میسوزانیم.»
بلغارستان، دانمارک، فنلاند، هلند و لهستان نیز پیش از این گاز دریافتی از روسیه را قطع کردهاند، در حالی که سایر کشورها با کاهش شدید عرضه گاز مواجه شدهاند.
ارسال گاز روسیه به آلمان از طریق خط لوله نورد استریم از پایان ماه جاری برای چندین روز متوقف خواهد شد که دومین توقف در این تابستان است.
در ادامه این گزارش آمده است، درحالی که به ظاهر این توقف برای تعمیر و نگهداری این خط لوله است، برلین، مسکو را به توقف صادرات گاز در تلافی تحریمهای غرب متهم میکند.
به گفته کارشناسان، در مجموع، عرضه گاز به اروپا نسبت به سال گذشته حدود ۷۰ درصد کمتر شده است.
خبرگزاری فرانسه در ادامه این گزارش نوشت، دولتهای سراسر اروپا رغبتی به سرد شدن رادیاتورهای خانهها و توقف فعالیت کارخانهها ندارند.
اما بسیاری معتقدند، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه از منابع انرژی به عنوان سلاحی راهبردی برای فشار وارد کردن به کشورهایی که مسکو را تحریم کردند، استفاده میکند.
کاهش عرضه گاز سبب شد تا قیمت این سوخت و همچنین قیمت برق، با توجه به اینکه بسیاری از نیروگاههای برق با گاز کار میکنند، به شدت افزایش یافت.
در عین حال، افزایش قیمت نفت مسائل را پیچیدهتر کرده است حتی با اینکه قیمت نفت اخیرا تاحدی کاهش یافته است.
فاتح بیرول، مدیرعامل آژانس بینالمللی انرژی ماه گذشته گفت: «جهان در حال تجربه اولین بحران انرژی واقعی در تاریخ است.»
وی افزود: «وضعیت، به ویژه در اروپا که در کانون آشفتگی بازار انرژی قرار دارد، خطرناک است.»
مدیرعامل آژانس بین المللی انرژی، وضعیت اروپا که در کانون آشفتگی بازار انرژی قرار دارد، خطرناک خواند.
به نوشته این گزارش، گاز طبیعی برای بسیاری از کشورها، به ویژه آلمان که برای صنایع سنگین خود به آن نیاز دارد، آنقدر مهم است که این کشور از تحریمهای اروپا علیه روسیه معاف شد.
در مقابل، زغال سنگ مشمول یک تحریم کامل شد، در حالی که برای نفت، یک تحریم تدریجی اعمال شد.
عرضه گاز روسیه به آلمان از خط لوله «نورد استریم یک»، در حال حاضر به شدت کاهش یافته است.
مت آکسنفورد، اقتصاددان واحد اطلاعات اکونومیست در این رابطه گفت: «ما اکنون فرض میکنیم، جریان گاز روسیه به اروپا از طریق «نورد استریم یک»، در ماههای آینده، بین صفر تا ۲۰ درصد در نوسان باشد.»
وی افزود، این امر به رکود اقتصادی در اروپا در زمستان ۲۰۲۲-۲۰۲۳ منجر خواهد شد.
آکسنفورد در ادامه توضیح داد: «با توجه به زیرساخت فعلی گاز، آلمان نمیتواند کاهش ۸۰ درصدی گاز روسیه را بدون کاهش چشمگیر در تقاضا جبران کند که این امر به رکود در طول زمستان منجر خواهد شد.»
به گفته این اقتصاددان، با توجه به اینکه آلمان مرکز زنجیرههای تامین صنعتی است، این امر در سراسر اروپا تأثیر منفی خواهد داشت.
کسب وکارها، پیش از خانوارها از این کاهش عرضه متحمل سختی میشوند و دولتهای فرانسه و آلمان هم اکنون در حال بررسی این موضوع هستند که چه کسی در ابتدا باید آسیب ببیند، اما به مردم عادی نیز گفته میشود که باید خود را با واقعیت جدید وفق دهند.
اتحادیه اروپا به ۲۷ کشور عضو این اتحادیه اعلام کرده است، باید مصرف گاز خود را تا ۱۵ درصد کاهش دهند.
ایتالیا در اوایل سال جاری، اقداماتی را که «عملیات ترموستات» نامید، به راه انداخت تا گرمایش و تهویه مطبوع در مدارس و ساختمانهای عمومی را کاهش دهد. اسپانیا و آلمان نیز از این روند پیروی کردهاند.
پویش تابستانی آلمان نیز بر کم کردن تهویه هوا در حمل و نقل عمومی و خرید سر دوشهای کم مصرف حمام بیشتر متمرکز بود. چندین شهر دمای استخرهای خود و نور شهری را کاهش دادند.
در ادامه این گزارش آمده است، فرانسه قیمت گاز را برای افراد تغییر نداده است، اما در آلمان، قبوض انرژی برای خانوارها سالانه چند صد یورو افزایش مییابد.
با توجه به اینکه زمستان سختی در پیش است، مرکز مشاوره مصرف کنندگان در ایالت نوردراین-وستفالن اعلام کرد، در تاریخ ۴۰ ساله خود هرگز به این اندازه شلوغ نبوده است.
سخنگوی این مرکز گفت، بسیاری از مردم نگران هستند برق شان قطع شود، زیرا نمیتوانند قبوض را پرداخت کنند. برخی دیگر به دنبال جایگزین کردن نفت یا گاز با پنلهای خورشیدی هستند و در عین حال، برخی دیگر به زغال سنگ روی آوردهاند.
وی توصیه کرد، مستاجران باید زودتر پول کنار بگذارند و با صاحبخانه خود صحبت کنند. «با این وجود، خانوارهای زیادی وجود خواهند داشت که نمیتوانند افزایش هزینه انرژی را پرداخت کنند.»
در همین حال، فرانسه در حال احیای یک پویش ضد بیهوده مصرف کردن (صرفهجویی) است که نخستین مرتبه در دهه ۱۹۷۰ به راه افتاد. برای مثال، مغازههایی که از تهویه مطبوع استفاده میکنند، باید درهای خود را بسته نگه دارند، در غیر این صورت جریمه خواهند شد.
در عین حال، باوجود آلایندگی بسیار زغال سنگ، هجوم زیادی به سمت این سوخت وجود دارد.
همچنین، باوجود، اعتراض فعالان محیط زیست، دولت فرانسه در تصمیم خود برای تعطیلی یک ایستگاه فعال با سوخت زغال سنگ تجدید نظر کرده است.