به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، نشست سران کشورهای سازمان همکاری شانگهای در تاریخ ۱۵ و ۱۶ سپتامبر در «سمرقند» ازبکستان برگزار خواهد شد.
همه سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای (SCO) شرکت خود را در نشست سمرقند تایید کردند.
مرکز گردشگری جاده ابریشم سمرقند که اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای (SCO) در ماه سپتامبر در آن برگزار میشود، در سمرقند افتتاح شده است. این مرکز در مساحتی بیش از ۲۶۰ هکتار ساخته شده و در دو طرف کانال قایقرانی قرار دارد. ۸ هتل با ظرفیت تقریباً ۱۲۰۰ اتاق در اینجا ساخته شده که شامل ۲ هتل پنج ستاره اول کشور، کاروانسرای شهر ابدی و یک سالن کنگره است. ۱۳ سالن کنفرانس با ظرفیت حداکثر ۳۵۰۰ شرکت کننده در مساحت ۱۸ هزار متر مربع مرکز کنگره واقع شده است.
انتظار میرود سران کشورهای ناظر سازمان همکاری شانگهای و سران سازمانهای شریک - سازمان ملل متحد، CIS، CSTO، EAEU و ... نیز در این نشست حضور داشته باشند.
قرار است ایران در نشست سمرقند به عضویت سازمان همکاری شانگهای درآید و طی آن اسنادی درباره تعهدات ایران به عنوان عضو سازمان همکاری شانگهای امضا شود.
با توجه به وسعت قلمرو این سازمان و جمعیت کشورهای عضو امروزه این سازمان بعد از سازمان ملل بزرگترین سازمان بین المللی محسوب میشود. ایران نیز با توجه به سیاست استقلال طلبانه خود تمایل خود را به عضویت در سازمان ابراز نموده که پیشتر تقاضای آن به عنوان عضو ناظر پذیرفته شده بود. در حال حاضر افغانستان، مغولستان و بلاروس کشورهای ناظر سازمان همکاری شانگهای هستند. سریلانکا، ترکیه، ارمنستان، آذربایجان، کامبوج و نپال شریک گفتگوی سازمان و اخیرا نیز مصر و قطر به این فهرست اضافه شدند.
طبق اطلاع دفتر ریاست جمهوری ترکیه، «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه و «رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهور ترکیه نیز توافق کردند تا در مورد موضوعات مهم در نشست سازمان همکاری شانگهای گفتگو کنند.
همچنین انتظار میرود که در طول مجمع آتی، تفاهمنامههایی برای ایجاد مشارکت بین سازمان همکاری شانگهای و تعدادی از سازمانهای بینالمللی و منطقهای مانند اتحادیه کشورهای عربی، یونسکو، کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد برای آسیا و اقیانوسیه (ESCAP) امضا شود.
بلاروس نیز درخواست عضویت در سازمان همکاری شانگهای را داده و طی اجلاس سپتامبر، روند پذیرش این کشور در این سازمان آغاز خواهد شد.
توجه ویژه شرکت کنندگان به ارتقای همکاری عملی بین کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در زمینههای سیاسی، امنیتی، تجاری و اقتصادی، روابط فرهنگی و بشردوستانه، تشدید تلاشها برای تعمیق گفتگوهای سیاسی، در درجه اول به نفع تضمین ثبات در سازمان همکاری شانگهای خواهد بود. فضای سازمان همکاری شانگهای، افزایش کارایی همکاریهای تجاری و اقتصادی، بهبود هماهنگی در مکانهای کلیدی بین المللی متمرکز خواهد شد.
اجلاس قبلی سران کشورهای سازمان همکاری شانگهای در ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۱ در دوشنبه برگزار شد.
شایان ذکر است که علت تاسیس این سازمان نگرانیهای امنیتی کشورهای منطقه بود. تهدیدات تروریستی و جدائی طلبی و همچنین گسترش قاچاق مواد مخدر از جمله اصلیترین دلائلی بودند که موجب شدند تا کشورهای روسیه و چین به همراه کشورهای آسیای مرکزی درصدد تشریک مساعی با یکدیگر برای مقابله با این تهدیدات که بعضاً دارای ریشه خارج از منطقه و تحریکات قدرتهای غربی برای گسترش هر چه بیشتر نفوذ خود در این منطقه بر آیند.
بدین ترتیب بود این سازمان با هدف مقابله با این تهدیدات بوجود آمد.