غلامرضا مرحبا؛ سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، درباره تاثیر انعقاد قراردادهایی برای راه اندازی پالایشگاههای فراسرزمینی در کشورهای ونزوئلا و اروگوئه توسط ایران گفت: فعال کردن پالایشگاههای فراسرزمینی دارای چند نکته حائز اهمیت بوده و اقدام مناسبی است که خوشبختانه عملیاتی شده است.
مرحبا در ادامه بیان کرد: به عنوان مثال ونزوئلا تولیدکننده نفت است، اما تکنولوژی لازم و پیشرفته برای پالایشگاههایش اختیار ندارد. ما وقتی در در پالایشگاههای آنها سرمایه گذاری میکنیم میتوانیم از نفت ارزانی که در آن کشورها وجود دارد استفاده کنیم و در قبال استفاده از تکنولوژی ما، اقدام به تولید محصولات پتروشیمی ارزان قیمت و بدون تحریم میکنیم که اقدام مناسبی است.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی در ادامه بیان کرد: فعال کردن پالایشگاههای فراسرزمینی توسط ایران در کشورهایی مثل ونزوئلا و اروگوئه یک معادله برد - برد محسوب میشود با این شیوه ما در واقع یک نوع امنیت برای منابع نفتی و فرآوردههای پتروشیمی و بالادستی خودمان ایجاد میکنیم.
نماینده مردم آستارا در مجلس ادامه داد: با تاسیس پالایشگاههای فراسرزمینی ما به بازارهای این کشورها نیز دسترسی پیدا میکنیم. نفس کار انعقاد این قراردادها اقدام مناسبی است و این اقدام در تمام دنیا مرسوم است.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: ایجاد پالایشگاههای فراسرزمینی اقدامی رایج در بین کشورهای دارنده انرژی است. کشورهایی که منابع نفتی لازم را در اختیار دارند، اما از تکنولوژی لازم برخوردار نیستند معمولاً این کار را انجام میدهند و پالایشگاههایی را احداث میکنند و از منابع آنها استفاده میکنند و به این وسیله مواد پتروشیمی و پالایشگاهی خودشان را به این طریق ارزانتر دریافت میکنند.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در ادامه بیان کرد: در جریان انعقاد قرارداد با کشورهای نیکاراگوئه و ونزوئلا علاوه بر انعقاد قرارداد پالایشگاههای فرا سرزمینی و تجهیز آنها ایران سهامدارا این پالایشگاهها نیز میشود. این مسئله اقدام مناسبی است که منافع کشور ما در این زمینه تامین شود.
مرحبا در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا این اقدام میتواند ایران را به هاب انرژی منطقه تبدیل کند یا خیر؟ خاطرنشان کرد: ایران دانش فنی لازم برای تبدیل شدن به هاب انرژی منطقه را دارد و اگر سرمایه گذاری مناسبی در این زمینه انجام بگیرد، شرکتهای فنی مهندسی و دانش بنیان ما این ظرفیت و قابلیت را دارند که به یکی از تامین کنندگان اصلی تکنولوژی و دانش فنی انرژی و فرآوردههای پتروشیمی و پالایشگاهی در منطقه و جهان تبدیل شوند.
مرحبا در ادامه با تاکید بر اینکه این پالایشگاههای فراسرزمینی میتواند به گسترش روابط بین المللی ایران در زمینه انرژی منجر شود، توضیح داد: در این کشورها پالایشگاههای با تکنولوژی قدیمی وجود دارند که با قراردادهایی که وزارت نفت با این کشورها منعقد کرده ما سهامداران این پالایشگاهها میشویم و در قبال آن خدمات فنی مهندسی به این کشورها منتقل میکنیم به این صورت به جای اینکه بخواهیم پالایشگاهی را از نو بسازیم با قیمت کمتری به یک پالایشگاه آماده دسترسی پیدا میکنیم.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی در پایان تاکید کرد: هرچقدر بازارهای صادراتی خودمان را در زمینه فروش منابع نفتی متنوع کنیم به همان نسبت در بی اثر کردن تحریمها و دور زدن تحریم فروش نفت تاثیر گذار خواهد بود.