به گزارش خبرگزاری دانشجو؛ "واشینگتن پست" در گزارشی با اشاره به برگزاری انتخابات پارلمانی رژیم صهیونیستی در تاریخ یکم نوامبر، به طور خاص به این نکته اشاره میکند که اگر احزاب صهیونیست نتوانند در جریان انتخابات مذکور بر سر تشکیل یک دولت به توافق برسند، نه تنها بنبست سیاسی در اراضی اشغالی (که موجب شده رژیم صهیونیستی در چهار سال اخیر، پنج انتخابات را برگزاری کند)، تعمیق و تشدید خواهد شد بلکه سرخوردگی گسترده شهروندان صهیونیست نسبت به سازوکارهای حکمروایی این رژیم را نیز به دنبال خواهد داشت و هزینههای گسترده اقتصادی و سیاسی-اجتماعی را به رژیم صهیونیستی وارد خواهد کرد.
در این چهارچوب، واشینگتن پست در گزارش خود کلیه سناریوهای محتمل در مورد نتیجه انتخابات یکم نوامبر رژیم صهیونیستی را مورد اشاره و تحلیل قرار داده است.
واشینگتنپست در این رابطه مینویسد: «اسرائیل در بحبوحه برگزاری پنجمین انتخابات خود ظرف چهار سال اخیر است. انتخاباتی که در قالب آن بنیامین نتانیاهو نخست وزیر سابق اسرائیل قویا به دنبال بازگشت به قدرت است. نتانیاهو در شرایطی جهت بازگشت به قدرت از مجرای انتخابات یکم نوامبر اسرائیل تلاش میکند که با اتهامات گستردهای در زمینه فساد، دریافت رشوه و خیانت به اعتماد عمومی رو به رو است.
با این همه، وی بارها و بارها ادعا کرده که علیه او پرونده سازی شده است. او وعده داده که در صورت رسیدن به قدرت، نظام قضایی اسرائیل که به زعم وی به شدت علیه او موضع گیری میکند و در این رابطه غرض ورزی دارد را اصلاح خواهد کرد. مخالف و رقیب اصلی وی در انتخابات، "یائیر لاپید" نخست وزیر موقت اسرائیل است. فردی که سعی دارد خود را به مثابه مظهر وحدت ملی در اسرائیل معرفی کند.
در شرایط کنونی و در قالب چهارچوبهای سیاسی چندپاره اسرائیل، انتظاری دال بر این مساله وجود ندارد که نتانیاهو و یا لاپید (و ائتلاف احزاب همسو با آن ها) بتوانند کرسیهای اکثریت را در پارلمان اسرائیل (کنست) کسب کنند و دولت قاطعی را شکل دهند. از این رو آنها راهی جز این ندارند که احزاب کوچکتر را مورد توجه قرار دهند تا شاید بتوانند مثلا با کسب یک اکثریت ضعیف نظیر کسب ۶۱ کرسی از ۱۲۰ کرسی کنست، دولتی جدید و البته ضعیف را تشکیل دهند. نظرسنجیهای مختلف در اسرائیل نیز نشان میدهند که پیش بینی نتیجه انتخابات اسرائیل به شدت سخت است.
در ادامه به طور خاص سناریوهای مختلف در قالب نتیجه احتمالی انتخابات پارلمانی اسرائیل مورد اشاره قرار میگیرند:
نتانیاهو پیروز میشود
حزب متبوع نتانیاهو یعنی حزب لیکود و متحدانش که جریانهای راست افراطی و مذهبی اسرائیل را در بر میگیرد، بر اساس برخی نظرسنجیها و پیش بینیها به کسب اکثریت کرسیها در انتخابات پارلمانی اسرائیل نزدیک هستند. اگر آنها بتوانند در جریان انتخابات پارلمانی اسرائیل پیروز شوند، دولتی که از این ائتلاف ظهور خواهد کرد دولتی ضعیف خواهد بود که البته مواضع سخت گیرانهای را نسبت به فلسطینیها و حتی فلسطینیهای ساکن در عمق اراضی اشغالی اتخاذ خواهد کرد.
به طور کلی روی کار آمدن یک چنین دولتی به معنای در پیش گرفتن سیاستهای افراط گرایانه از سوی اسرائیل در عرصههای داخلی و خارجی خواهد بود. به طور خاص نظام قضایی اسرائیل هدفِ تمرکز این دولت خواهد بود و در قالب آن سعی میشود سازوکاری که همسوتر با حزب لیکود و نتانیاهو باشد، ایجاد شود.
یکی از نزدیکترین متحدان ائتلافِ بنیامین نتانیاهو و حزب لیکود، حزب "صهیونیسم مذهبی" به رهبری "ایتامار بن گویر" است که به عنوان یک نماینده پارلمان اسرائیل خواستار اخراج سیاستمداران عرب از صحنه سیاسی اسرائیل شده و در عین حال در جریان سرکوب تظاهرات فلسطینها نیز با یک تپانچه ظاهر شده است. دیگر اعضای حزب مذکور نیز به کرات مواضع افراط گرایانهای را در موضوعات اجتماعی اسرائیل اتخاذ کرده اند که در نوع خود انتقادات زیادی را هم برانگیخته است.
متحدان نتانیاهو تاکید کرده اند که در صورت به دست گرفتن قدرت، تمام تلاششان را میکنند تا روند تعیین قضات را به دست بگیرند و در عین حال به پارلمان اسرائیل این قدرت را خواهند داد تا بتواند احکام دیوان عالی را لغو نماید. مسالهای که در صورت عملی شدن میتواند راه را برای رد کردن اتهامات فسادِ مطرح شده علیه بنیامین نتانیاهو هموار کند.
وزیر دادگستری رژیم اسرائیل "گیدئون سار" نیز که پیشتر یکی از متحدان نتانیاهو بود اکنون به یک رقیب و مخالف جدی وی تبدیل شده و تاکید کرده که "پیروزی حزب لیکود در انتخابات یکم نوامبر اسرائیل میتواند به معنای تغییر نظام سیاسی در اسرائیل باشد". وی در این رابطه میگوید: "آنها (حزب لیکود و متحدانش) خواستار تغییر و تحول نیستند. آنها خواستار انقلابی هستند که در نوع خود استقلال دادگاهها و سیستم قضایی اسرائیل را نابود میکند. "
پیروزی یائیر لاپید در انتخابات پارلمانی اسرائیل
یائیر لاپید، بنیانگذار و رهبر حزب میانه "یِش عتید" با وضعیتِ به مراتب سخت تری در قیاس با بنیامین نتانیاهو رو به رو است. حزب وی بر اساسی برخی نظرسنجیها در رتبه دوم نتیجه انتخابات یکم نوامبر قرار خواهد گرفت و به نظر میرسد که این حزب و متحدانش با چالشهایی جدی جهت کسب اکثریت کرسیها در پارلمان اسرائیل نیز مواجه خواهند بود. از این رو، لاپید، حزبش و متحدان آنها بایستی رویههای خلاقانهای را در پیش گیرند.
یائیر لاپید طراح اصلی ائتلافی بود که یک سال قبل توانست به حضور ۱۲ ساله نتانیاهو و حزب لیکود در عرصه قدرت سیاسی اسرائیل خاتمه دهد. با این حال، احزابی که در ائتلاف مذکور حضور داشته اند، به شدت نامتجانس و غیرهمگون بودند و به ندرت نکات مشتری را با یکدیگر داشته اند. شاید تنها وجه اشتراک آن ها، نیتشان جهت اخراج نتانیاهو از قدرت بوده است. شدت اختلافات در ائتلاف مذکور به حدی زیاد بود که این ائتلاف تنها ظرف یک سال پس از تشکیل آن فروپاشید و در نهایت به سقوط دولتِ برآمده از آن نیز ختم شود.
حتی اگر یائیر لاپید بتواند بار دیگر کرسی نخست وزیری اسرائیل را در کنترل خود بگیرد، با یک چالش اساسی رو به رو است و آن این است که وی باید طیف متنوعی از احزاب که سیاستها و نوعِ نگاه متفاوت و متناقضی دارند را با یکدیگر هماهنگ و سازگار کند. در همین ائتلاف برخی احزاب خواستار انجام مذاکره و فعال سازی دیپلماسی با فلسطینها هستند. این در حالی است که برخی دیگر خواستار برخورد سخت و مواجهه خشونتآمیز با ملت فلسطین هستند. مسالهای که نشان میدهد تا چه اندازه ائتلاف مذکور ضعیف و شکننده است.
بنی گانتس نیز اندکی شانس دارد
بنی گانتس وزیر جنگ کنونی اسرائیل (و فرمانده سابق ارتش این رژیم)، از سال ۲۰۱۸ و ورودش به عرصه سیاست اسرائیل، شاهد افت و خیزهای قابل توجه در چهارچوب فعالیتها و اعتبار سیاسی اش بوده است. وی در ابتدا به عنوان اصلیترین گزینهای که میتوانست موجب خروج نتانیاهو از قدرت شود پنداشته میشد. با این حال، وی اندکی بعد با رضایت دادن به یک توافق با نتانیاهو در زمینه تقسیم قدرت، تا حد زیادی حامیان خود و تحلیلگران سیاسی را ناامید کرد. وی وضعیتی میانه را در چهارچوب انتخابات یکم نوامبر اسرائیل دارد.
با توجه به اینکه یک حزب کوچک عربی (الموحده) بعید است که نتانیاهو و یا لاپید را در جریان انتخابات اسرائیل تایید کند و با آنها متحد شود، از این رو کاملا محتمل است که هیچکدام از دو فرد یاد شده نتوانند اکثریت را در پارلمان اسرائیل کسب کنند. در این فضا، "بنی گانتس" امکان کنشگری دارد و میتواند تا حدی به تعیین برخی معادلات بپردازد.
به نظر میرسد که بنی گانتس تنها نامزد در بلوک مخالفان نتانیاهو است که از سوی جریانهای مختلف سیاسی اسرائیلی به عنوان فردی جذاب در نظر گرفته میشود. از این رو وی از این شانس برخوردار است که از سبد رای حزب لیکود تا جای ممکن به نفع خود رای جلب کند و مانع از قدرت گیری مجدد نتانیاهو شود. در این فضا وی حتی میتواند با برخی کنشگریهای خود موجب دور شدن برخی احزاب افراطی مذهبی از ائتلاف نتانیاهو و حرکت آنها به سمت یائیر لاپید شود.
احتمال برگزاری ششمین انتخابات در اسرائیل و تشدید بن بست سیاسیِ این رژیم
احزاب اسرائیلی پس از انتخابات این رژیم، سه ماه وقت دارند تا یک ائتلاف را تشکیل دهند. اگر آنها در این رابطه شکست بخورند، اوایل سال آینده بار دیگر اسرائیل بایستی شاهد برگزاری انتخاباتی جدید باشد. انتخاباتی که جدای از وارد آوردن خسارتهای سنگین مادی به اسرائیل، خستگی فزاینده شهروندان اسرائیلی از بن بست سیاسی در این رژیم و بی اعتمادی آنها نسبت به نهادهای سیاسی اسرائیل که در امر حکمروایی فعال هستند را به دنبال خواهد داشت».