عبدالعلی رحیمی مظفری؛ عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو در خصوص قراداد گازی ایران روسیه، اظهارداشت: قرارداد گازی با روسیه از دو جنبه برایمان حائز اهمیت است. یکی از این زوایا، بحث اقتصادی است که اگر با هر کشوری قرادادی مشابه آن را داشته باشیم، از لحاظ اقتصادی، مهم و تاثیرگذار خواهد بود. مساله دوم بحث گسترش روابط سیاسی و وابستگی کشورها به هم و منافع مشترک آنها است؛ اثر این قرادادها زمانی بیشتر میشود که ما را تبدیل به هاب انرژی منطقه کند که تبدیل به هاب انرژی شدن، بحث وابستگیهای بیشتر کشورها به هم است که در حوزه انتقال انرژی با کشورهای همسایه، بدون استفاده از منابع داخلی خودمان، هم میتوانیم درآمد داشته باشیم و هم روابط سیاسی کشور را گسترده و تقویت کنیم.
وی افزود: دنیا بر پایه وضعیت انرژی میچرخد همانطور که شاهد هستیم کوچکترین مشکلاتی که در حوزه انرژی به وجود میآید، منجر به اعتراضات خیابانی و نارضایتی میشود؛ بنابراین تامین انرژی میتواند باعث تقویت روابط دیپلماتیک شود؛ اما مساله مهم این است که قبل از اینکه با کشورهای دورتر به دنبال این ارتباط باشیم، باید ارتباط و بستن قراداد با کشورهای همسایه را اولویت قرار دهیم.
مظفری اظهار داشت: وقتی ارتباط کشورها به لحاظ اقتصادی به هم گره میخورد و به هم نیاز پیدا میکنیم، طبیعتا وضعیت امنیتی ما هم بهتر خواهد شد؛ بنابراین ارتباط ما با کشورهای همسایه حتی اگر از نظر سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نسبت به کشورهایی که دورترهستند، تاثیر یکسانی داشته باشد، اما روابط با کشورهای همسایه ارجحیت دارد و باید قراردادهای مشابه را استقبال و سعی در گسترش آن داشته باشیم.
او در خصوص ضرورت تقویت دیپلماسی اقتصادی برای بستن قرادادهای جدید، گفت: ضعفهایی که همیشه به دولتها میگرفتیم، بحث ضعف دیپلماسیهای ما در حوزه وزارت خارجه بوده است یعنی عملا وزارت خارجه تبدیل به وزارت خارجه سیاسی شده است در صورتی که بسیاری از سفرا و کاردارهای ما که در سفارتخانهها کار میکنند باید مطابق با پتانسیلهای آن کشور انتخاب شوند.
وی ادامه داد: مثلا اگر با برزیل میخواهیم رابطهای داشته باشیم چه بهتر که کارشناسان حوزه کشاورزی ما در سفارتخانههای این کشور کار کنند تا ارتباط بیشتری در این خصوص داشته باشیم و یا اگر با کشوری مثل چین میخواهیم ارتباط داشته باشیم، در حوزه صنعت، نفت و انرژی باید ارتباط بگیریم. ولی امروز این نقص به نحوی در دولت سیزدهم جبران شده است، اما ما زمزمههایی شنیدیم که بعضا وزارت خارجه ناراحت شده است که چرا مثلا وزارت صمت یا نیرو وارد حوزه دیپلماسی شده است. ولی ما از این ارتباطات و تقویت دیپلماسی اقتصادی استقبال میکنیم که وزارتخانهها به طور جدی وارد این حوزه بشوند، زیرا از آتش وزارت خارجه در حوزه اقتصادی دودی برای کشور بلند نشده است.
مظفری گفت: امیدواریم مذاکرات و توافقهایی که در حال شکل گیری است، تبدیل به یکسری قراردادهای دو جانبه و چند جانبه، و عملیاتی شود. ایران از گذشته مسیر جاده ابریشم و حلقه اتصال بین دریاهای شمال و جنوب و حلقه اتصال بین تولید و مصرف انرژی در اروپا بوده است و طبیعتا بین بلوک شرق و غرب همین اندازه که تهدید میشویم، همین اندازه هم فرصت داریم که میتوانیم از این فرصتها استفاده کنیم و به سرانجام رسیدن قرارداد سوآپ یا خرید گاز از روسیه، ایران را تبدیل به یکی از قدرتهای مهم ترانزیت انرژی در دنیا خواهد کرد.
این نماینده مردم در مجلس افزود: هر اقدامی که در کشور انجام شود، طبیعتا اشتغالزایی به دنبال دارد یک مذاکره ساده هم اشتغالزایی دارد؛ ولی این سهم اشتغال وقتی مهتر میشود که با استفاده از کمترین پتانسیل کشور و صرفا به خاطر موقعیت استراتژیک و جغرافیایی که داریم، به دنبال خلق ثروت و اشتغالزایی هستیم. وقتی روابط و وابستگی با کشورها زیاد باشد، روابط اقتصادی و سیاسی بیشتر و سرمایه گذاری وارد کشور میشود و ماحصل این مذاکرات در آینده خود را نشان خواهد داد.