به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو به نقل از اویل پرایس، ارمنستان که بخش عمده گاز خود را از روسیه وارد میکند، با تیره شدن روابطش با مسکو، به زودی جایگزینهای بیشتری برای آن قرار خواهد داد.
به نوشته این گزارش، این کشور با ایران توافق کرده است که با دو برابر کردن حجم گاز وارداتی از ایران، مدت توافق تجاری گازی خود با ایران را تا سال ۲۰۳۰ تمدید کند.
این توافق در جریان سفر نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان به تهران انجام شد. این یادداشت تفاهم در اول نوامبر توسط مجید چگینی، معاون وزیر نفت در امور گازی و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و گنل سانوسیان، وزیر مدیریت منطقهای و زیرساختهای انرژی ارمنستان امضا شد.
ارمنستان، در حال حاضر، سالانه حدود ۳۶۵ میلیون مترمکعب گاز طبیعی از ایران میخرد. چگینی در این رابطه گفت: «ما در حال حاضر روزانه یک میلیون مترمکعب گاز به ارمنستان صادر میکنیم که با این یادداشت تفاهم ۲ برابر خواهد شد.»
دو کشور بر اساس توافق تهاتر گاز با برق در سال ۲۰۰۶، تجارت انرژی انجام میدهند؛ بر اساس این توافق، ایران در ازای دریافت ۳ کیلووات ساعت برق تولیدی در نیروگاههای حرارتی ارمنستان، یک مترمکعب گاز به این کشور ارسال میکند.
با وجود افزایش صادرات گاز ایران، روسیه همچنان بزرگترین تامین کننده گاز ارمنستان است. ارمنستان سالانه ۲ میلیارد مترمکعب گاز از روسیه میخرد و به ازای هر هزار مترمکعب ۱۶۵ دلار پرداخت میکند. قیمت گاز روسیه در سال ۲۰۱۹ به ازای هر هزار مترمکعب ۱۵ دلار افزایش یافت و تا این زمان تغییر نکرده است.
به گفته مقامات ارمنستان، «گاز روسیه از گاز ایران ارزانتر است. موضوع این است که روسیه برای گاز پول میخواهد، اما ایران توافق کرده که در ازای گاز برق دریافت کند.»
برق ارسالی از ارمنستان از طریق دو خط به ایران میرسد و احداث سومین خط با ولتاژ بالا نیز قرار است تا پایان سال ۲۰۲۳ تکمیل شود.