علی اکبر علیزاده برمی؛ نمایندهی مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی در خصوص قرارداد سوآپ در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو بیان کرد: به طور کلی هر کشوری برای بهره برداری از منابع طبیعی خود مانند گاز و نفت و یا معادن مزیتها و معایبی در این بخشها دارند که به تنهایی قادر به استفاده از آنها نیستند، به عنوان مثال، در کشوری گاز هست، اما به دلیل نبود راه به دریا نمیتواند آن را صادر کند و یا کشور دیگری که به دریا راه دارد، اما منابع گازی و نفتی برای صادرات ندارد. در این شرایط کشورها توافقاتی را برای استفاده طرفین از این مزیتها امضا میکنند که سوآپ نامیده میشود.
علی اکبر علیزاده، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس یازدهم در ادامه درباره مزیتهای قرارداد سوآپ ایران و روسیه نیز افزود: اگر ایران در مذاکرات خوب ظاهر شود قطعا هم مشکلات خود را در داخل در زمینه گاز حل کرده و هم استفادههای سیاسی و اقتصادی دیگری از این نوع قراردادها میبرد.
وی با بیان اینکه با کشورهای روسیه، ترکمنستان، افغانستان برای سوآپ برخی از منابع مذاکراتی شروع شده اظهار کرد: بحث سوآپ هم برای کشور مبدا و هم مقصد مزایای فوق العادهای دارد و از این جهت انعقاد این قراردادها برای دارندگان منابع گازی و نفتی بسیار مهم است.
علیزاده در ادامه افزود: یکی از کارهایی که کشورها برای افزایش امنیت خود انجام میدهند، گره زدن اقتصادهای منطقهای به یکدیگر در سطوح بالاتر است، این درهم تنیدگی اقتصادی، طرفین قرارداد برای جلوگیری از به خطر افتادن مزایا و صرفههای موجود، علاوه بر حفظ امنیت کشور خود، عامل تامین و تضمین امنیت کشور دیگری نیز خواهد شد.
وی ادامه داد: به عنوان مثال خط ترانزیتی ایران با کشور روسیه سبب شده این کشور برای انتقال راحتتر کالاهای ترانزیتی خود به مقاصد مورد نظر، به دنبال امنیت در ایران باشد از سوی دیگر این موضوع در خصوص ایران نیز صدق میکند، زیرا خط ترانزیت یاد شده همواره باید ادامه داشته باشد؛ در مجموع در هم تنیدگی یاد شده کم کم سبب ایجاد اتحادیههای اقتصادی، سیاسی، نظامی و منطقهای میشود.
این نماینده در خصوص امکان ورود ایران به بازار گاز اروپا هم گفت: در موضوع ورود ایران به بازار گاز اروپا در شرایط حاضر، دو نکته وجود دارد؛ یکی اینکه شواهد نشاندهندهی این است که در درگیری بین روسیه و اروپا، روسیه دست بالا دارد و اروپاییها در حالی که فکر میکردند روسیه تسلیم میشود، گرفتار مشکلات عدیدهای در بخش انرژی شدند.
وی در ادامه افزود: با توجه به اینکه اروپاییها در بحث برجام درست عمل نکرده و قابل اعتماد نیستند باید قبل از ورود به هر مذاکرهای در خصوص انتقال انرژی و یا سایر موارد تمام ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و حقوقی آن مورد بررسی قرار گیرد.