مهدی شاهمیرزا فعال سیاسی اصلاحطلب و حمیدرضا جیهانی عضو جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی با حضور در خبرگزاری دانشجو در موضوع اعتراض یا اغتشاش به بحث و گفتگو پرداختند.
جیهانی: در فضای رسانه همچنان روایتهای متفاوتی از فوت خانم امینی داریم و جهاد تبیین صورت نگرفته است. باید علل اصلی و ریشهی ماجرا برای آحاد مردم تبیین شود. به تدریج میتوانیم به عقب برگردیم و ببینیم که در وقایع اخیر توجه و برنامهریزی دشمن بر حوزه زنان است. آنها سعی کردند این گسل اجتماعی را پررنگ کنند و بدنبال فرصت میگشتند. شاید این فرصت در دقایق آخر شهریورماه اتفاق افتاد.
شاهمیرزا: ابتدا باید دو عنصر اعتراض و اغتشاش را تعریف کرد و آنها را از هم تمیز داد. حق آزادی طبق اصل ۲۷ قانون اساسی برای مردم ایران در نظر گرفته شده است. باید دید در این سالها آیا برای این قانون دستورالعملهای لازم داده شده است که مردم اعتراضات خود را بیان کنند. فاصلهی بحرانها کم شده و شاید اگر ویروس کویید وجود نداشت سالی یکبار شاهد بحران بودیم.
جیهانی: این نکته درست است که مردم به وضعیت اقتصادی معترض هستند اما باید دید که این بحرانها ناشی از چیست. ضریب جینی از ابتدای دههی نود ضریب جینی در کشور حدود دو برابر شده است. در حوزهی اقتصاد واقعی این اتفاق باعث کوچک شدن سفره مردم میشود و باعث احساس زیان در اقتصاد رفتاری میشود. در یک دههی اخیر و دولت آقای روحانی رشد اقتصادی منفی بوده و خروج سرمایه داشتیم. مردم اینگونه از رای خود در انتخابات ۹۲ و ۹۶ دلسرد شدند. آمار افرادی که در اغتشاشات امسال حضور داشتند کمتر از نیم درصد مردم ایران است؛ یعنی کمتر از چهارصد هزار نفر. اما الان همهی هشتاد میلیون ایرانی درگیرند. چون با جنگ جهانی رسانه طرفیم.
شاهمیرزا: امیدواریم دولت سیزدهم بهترین عملکرد خود را داشته باشد چرا که بحث ملی است و نمیخواهیم جناحی برخورد کنیم. اعتراض و اغتشاش را باید از هم تفکیک کرد. ما چندین نوع اعتراض داریم که در چارچوب قانون قابل تعریف است که باید مورد حمایت باشند و موارد دیگر من جمله سر دادن شعار هنجار شکنانه در قالب اغتشاش است. هر بحران را باید در ۴۸ ساعت ابتدایی کنترل کرد؛ در غیر این صورت قابل مدیریت نیست.
جیهانی: وقتی میبینیم سر اتفاقات اخیر در آنطرف مرزها رخ میدهد به جایی میرسیم که فلان حزب تجزیه طلب که در عراق مستقر شده اعلام میکند که ما شروع پروژه را درست انجام دادیم یعنی مشخص است که پروژهای در کار بوده است.
شاهمیرزا: حق انتخاب سیاسی مردم نباید محدود شود. در حوزه اقتصاد باید با ریشه های فساد مقابله کرد. در حوزه فرهنگ راه حل تهاجم فرهنگی کنترل گری نیست. باید تولیدات فرهنگی داشت. در حوزهی بین الملل متاسفانه با نظرات کارشناسی شده سیاسی و جناحی برخورد شده. در مسئلهی اخبار فیک باید به مردم آموزش داد که خود توانایی تشخیص درست و غلط را داشته باشند.