به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از الجزیره، وزارت امور خارجه فنلاند در پی اظهارات رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه مبنی بر احتمال پیوستن فنلاند به ناتو، اعلام کرد که هیچ اقدام مشخصی از سوی ترکیه در خصوص تصویب الحاق هلسینکی به ناتو انجام نشده است.
در این ارتباط وزارت امور خارجه فنلاند گفت: «ما هیچ مدرکی دال بر پیشرفت در تصویب عضویت فنلاند در ناتو از سوی ترکیه دریافت نکردهایم و در مورد اظهارات اردوغان توضیح بیشتری نخواهیم داد، اما تاکنون هیچ اقدام مشخصی از سوی ترکیه انجام نشده است.»
روز گذشته، «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه اعلام کرده بود که ممکن است آنکارا در مورد عضویت احتمالی فنلاند در ناتو تصمیم «متفاوتی» بگیرد و شاید این تصمیم سوئد را شوکه کند. اردوغان در این ارتباط گفت: «در صورت لزوم، ممکن است پیام دیگری (پاسخ) در مورد عضویت فنلاند ارائه کنیم که متفاوت از پیام ما به سوئد باشد.»
اردوغان در نشستی با جوانان در شهر بیلجیک گفت، وقتی پیام متفاوتی در مورد فنلاند بدهیم، سوئد قطعاً شوکه خواهد شد.
در ۱۸ مه ۲۰۲۲ و پس از آغاز جنگ در اوکراین، دو کشور سوئد و فنلاند درخواست عضویت در ناتو را به کشورهای این پیام نظامی دفاعی ارائه دادند و به دههها سیاست بیطرفی خود پایان دادند. ب این حال عضویت اعضای جدید در ناتو مستلزم تائید از سوی همه اعضای این سازمان نظامی است و تا کنون ترکیه و مجارستان عضویت سوئد و فنلاند را در ناتو تائید نکرده اند.
از سوی دیگر، «اوسکار استرنستروم» (Oscar Stenström) نماینده سوئد در مذاکرات پیوستن این کشور به ناتو روز یکشنبه اعلام کرد که نمیداند این رایزنیها با ترکیه در چه زمانی ازسرگرفته خواهد شد.
نماینده سوئد در مذاکرات پیوستن این کشور به ناتو در این باره گفت: من امیدوارم که هفته آینده (به وقت محلی) تماس تلفنی با همتایان (ترکیه ای) خود داشته باشم؛ اما اینکه چه زمانی میتوانیم به صورت حضوری دیدار کنیم، مشخص نیست.
این در حالیست که «توبیاس بیلستروم» (Tobias Billstrom) وزیر خارجه سوئد روز شنبه در مصاحبه با روزنامه «Expressen» اعلام کرد که پیوستن کشورش به ناتو به دلیل اقداماتی که با سوزاندن قرآن انجام شده، به حالت تعلیق درآمده است.
به گزارش روزنامه دِیلی صباح، وزیر امور خارجه سوئد در عین حال ابراز امیدواری کرد که در اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو ناتو در ماه ژوئیه توافقاتی با ترکیه حاصل شود.
خبرگزاری اسپوتنیک هفته پیش به نقل از منابع آگاه گزارش داد که مذاکرات میان کشورهای ترکیه، سوئد و فنلاند برای پیوستن به ناتو به تعویق افتاده است.
پیش از این نیز، «جان کربی»، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی در کاخ سفید گفته بود که ایالات متحده در پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو دخالت نخواهد کرد، اما از ترکیه خواست تا نگرانیهای خود را برطرف کند.
پیشنهادات پیوستن به ناتو باید توسط تمامی ۳۰ عضو این ائتلاف تایید شود. ترکیه و مجارستان تنها دو عضوی هستند که دو درخواست رای گیری در پارلمان را تایید نکردند.
انتظار میرود قانونگذار مجارستان در ماه آینده درخواستهای سوئد و فنلاند را تصویب کند.