به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، از زمان وقوع زمینلرزه مهیب ترکیه و سوریه در هفته گذشته، تحریمهای ناعادلانه آمریکا و استدانداردهای دوگانه غرب و جامعه جهانی یکی از موانع اصلی کمکرسانی مناسب و موثر به زلزلهزدگان سوری بوده و همین مسئله انتقادات تند محافل حقوق بشری و افکار عمومی را در سراسر جهان برانگیخته است.
در همین راستا «امین محمد حطیط» تحلیلگر نظامی و کارشناس امور راهبردی منطقه در یادداشت جدید خود نوشت، زلزله فاجعهباری که هفته گذشته ترکیه و سوریه را لرزاند، تصویر زشت رفتار غرب به طور کلی و آمریکا به شکل خاص را در قبال بشریت و علیه همه کسانی که مورد هدف سیاستهای خصمانه محور غربی-آمریکایی قرار دارند، به نمایش گذاشت. این زمینلرزه مهیب تاکنون جان نزدیک به 30 هزار نفر را گرفته و بیش از صد هزار تن را زخمی و بیش از 5 میلیون نفر را آواره کرده و 25 میلیون نفر به شکل مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر پیامدهای آن قرار گرفتهاند.
امین حطیط ادامه داد، بر همین اساس از نظر منطقی، این زلزله باید نقطهای برای همکاری بینالمللی و یک کمک مالی جهانی جهت امدادرسانی به آسیبدیدگان باشد. ما مکررا در طول تاریخ شنیدهایم هنگام مواجهه با فجایع و بلایای طبیعی باید همه اختلافات و درگیریها بین کشورها و دولتهای مختلف کنار گذاشته شده و در درجه اول نجات جان انسانها در اولویت قرار بگیرد؛ همانطور که هنگام شیوع یک بیماری خاص در سراسر جهان همه برای مقابله با آن همکاری میکنند.
در ادامه این یادداشت آمده است، اما این عرف و اصول در برخی موارد با توجه به قوانین داخلی کشورها یا توافقها و معاهدات بینالمللی متغیر میشود؛ به طوری که اگر کشوری به هر دلیلی تمایل کمکرسانی به یک کشور آسیبدیده دیگر را نداشت، اجازه ندارد که مانع کمکرسانی دیگر کشورها شود. امروز در عصر معاصر ما صحبتهای زیادی درباره حقوق بشر و عزت و کرامت و همکاری و همبستگی بینالمللی برای تامین امنیت و سلامت و کرامت انسانها میشنویم.
این تحلیلگر برجسته امور منطقه ادامه داد، در این میان کشورهای غربی به طور کلی و آمریکا به شکل ویژه پیشتاز تبلیغات رسانهای در زمینه دفاع از حقوق بشر بوده و ادعا میکنند که خداوند آنها را مکلف به محافظت از انسانها و حقوق آنها کرده است. اما واقعیتهای روی زمین خلاف همه این ادعاهاست؛ جایی که میبینیم تاریخ غرب و به ویژه ایالات متحده مملو از انواع جنایتها در حق بشریت و قتل عام آنها از خلال جنگهای متعدد و سلاحهای کشتار جمعی و ... بوده است. آمریکا و غربیها همچنین با به راه انداختن جنگ بیولوژیک انواع بیماریهای لاعلاج و اپیدمیها را در جهان رواج دادهاند.
بر اساس این مقاله، در مواجهه با زلزله سوریه نیز همه جهان دیدند آمریکا که خودش را ثروتمندترین و قویترین کشور جهان میداند و ادعای دفاع از حقوق بشر را دارد نه تنها کوچکترین کمکی به ملت سوریه نکرد؛ بلکه از طریق تحریمهای ظالمانه و محاصره خفقانآوری که ضد سوریه تحمیل کرده مانع از کمکرسانی دیگران به این کشور نیز میشود. برخی کشورهای دیگر نیز به دلیل ترس از تحریمهای آمریکا جرات مقابله با سیاستهای خصمانه این کشور ضد ملتها را ندارند و بر همین اساس از امدادرسانی به زلزلهزدگان سوریه امتناع ورزیدند.
حطیط تصریح کرد، آمریکا محاصره وحشیانه و ضد بشری تحت عنوان «قانون سزار» را با ادعای حمایت از ملت سوریه و مجازات دولت دمشق ضد این مردم تحمیل کرده و همین تحریمهای ظالمانه عامل اصلی جلوگیری از کمکرسانی به سوریها بود. زلزله 6 فوریه 2023 در ترکیه و سوریه چهره زشت و استعماری غرب و آمریکا را به کل جهان نشان داد؛ جایی که آنها به جای عجله برای کمک به زلزلهزدگان سوریه، پیامدهای این فاجعه را تشدید کرده و مانع امدادرسانی به سوریها شدند.
در ادامه این مقاله تاکید شده است، اما بعد از اینکه افکار عمومی سراسر جهان، ایالات متحده را به خاطر سیاستها و رفتار ننگین خود در برابر زلزلهزدگان سوریه تحت فشار قرار دادند، آمریکا دست به اقدامی فریبنده زده و مانوری به راه انداخت با این عنوان که به مدت 180 روز بخشی از تحریمهای قانون سزار علیه سوریه را با هدف تسهیل کمکرسانی به زلزلهزدگان سوریه به حالت تعلیق در میآورد.
امین حطیط افزود، در شرایطی که آمریکا و غرب علیرغم ادعاهای حقوق بشری خود هیچ تمایلی برای کمک به سوریه ندارند و همچنان مانع از امدادرسانی دیگران به این کشور نیز میشوند، اما مواضع شجاعانهای که توسط مردم و برخی کشورها و نهادها در زمینه کمک به زلزلهزدگان سوریه اتخاذ شد و ابتکار عمل را برای امدادرسانی به آنها به دست گرفتند، بدون اینکه توجهی به تهدیدها و تحریمهای آمریکا داشته باشند، قابل تقدیر است و موجب شد تا حدودی از پیامدهای زلزلهفاجعه باری که رخ داده، کاسته شود.
وی تاکید کرد، با این تفاسیر میتوان گفت که زلزله طبیعی سوریه، زلزله غیراخلاقی غرب را از یک سو و چهره صادق دوستان واقعی سوریه را از سوی دیگر آشکار کرد؛ دوستانی که شجاعت ایستادگی مقابل تصمیمات خصمانه آمریکا را دارند و بدون ترس از عواقب آن، به کمک سوریها شتافتند. این ثابت میکند سوریه آنگونه که آمریکا میخواهد منزوی نشده و دوستانش را کنار خود دارد. اما این زلزله مهیب 3 حقیقت بزرگ دیگر را نیز برای همه فاش کرد:
-اول از همه زلزله بزرگ در ترکیه و سوریه ثابت کرد آمریکا دشمن بشریت است و تنها ادعای حقوق بشر را دارد و اقداماتی که در عمل انجام میدهد با ادعاهایی که به زبان میآورد کاملا در تضاد است؛ بنابراین اعتماد به رابطه با ایالات متحده یا رفتارهای به ظاهر انسانی این کشور، حساب کردن روی سراب است.
- دوم اینکه تصمیمات آمریکا برای مردم جهان آنگونه که این کشور ادعا میکند، سرنوشتساز نیست و شجاعت برخی کشورها در به چالش کشیدن این تصمیمات موجب شکست آمریکا شده و سپس آن را مجبور به عقبنشینی کرده و ثابت میکند که سیاست نخنما شده تحریم و محاصره دیگر برای تحقق اهداف آمریکاییها کارساز نیست.
-سومین حقیقتی که با این زلزله ثابت شد، تسلیم شدن کشورهای عربی در برابر دیکتههای آمریکا و عدم تمایل آنها برای کمک به سوریه هنگام مصیبتهای این کشور بود که تا ابد همچون لکه ننگی بر پیشانی این کشورها باقی میماند.
در ادامه این یادداشت آمده است، ما میگوییم آمریکا حق ندارد سوریه را محاصره و به آن تجاوز کند؛ بنابراین تعلیق موقت برخی تحریمهای قانون سزار کافی نیست و باید این تحریمها به کلی و برای همیشه لغو گردد. این قانون وحشیانه ایالات متحده به منزله تجاوز به حقوق و حاکمیت سوریه و مداخله در امور این کشور بوده و ملت سوریه بیشترین آسیب را از آن میبینند. به ویژه اینکه محاصره و تحریمهای آمریکا پیامدهای زلزله در سوریه را دوچندان کرده است.
امین حطیط در پایان مقاله خود تاکید کرد، همه این تحولات و وقایع ثابت کرد که با اتحاد و همبستگی کشورها و ملتها میتوان در برابر وحشیگریها و تجاوزات آمریکا ایستاد و از تاثیرات مخرب آن جلوگیری کرد. اکنون زمان آن فرا رسیده که آمریکا از تجاوزات خود ضد سوریه و از بین بردن زندگی طبیعی در این کشور دست بردارد.