حجت الاسلام و المسلمین احمد حسین فلاحی عضو کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجو، درباره میزان استقبال از سیاست تولید بار اول برای استفاده از تجهیزات راهبردی صنعتی تولیدی شرکت های دانش بنیان گفت: قانون جهش تولید دانش بنیان در سال 1400 در مجلس کلید خورد و تا پایان سال 1401 این طرح در کمیسیون آموزش در دست بررسی بود.
وی در ادامه بیان کرد: در ابتدای سال 1401 و همزمان با اعلام شعار سال به عنوان تولید دانش بنیان، لزوم تصویب این قانون بیشتر شد. این قانون یک قانون جامع است و تسهیلات زیادی برای دانش بنیان ها در آن در نظر گرفته شده است.
فلاحی با بیان اینکه بحث ممنوعیت واردات کالایی که در داخل امکان تولید آن وجود دارد و حمایت از شرکت های دانش بنیان و خلاق و امکان تسهیل در فرآیند ثبت مجوز آنها از جمله مباحث مورد تاکید در قانون جهش تولید دانش بنیان است.
این نماینده مجلس یازدهم ادامه داد: سال گذشته که قانون جهش تولید دانش بنیان تصویب شد ما هنوز به بودجه نرسیده بودیم ولی در بودجه 1401 ردیف ها و حمایت هایی برای شرکت های دانش بنیان تعیین کردیم. امیدواریم با رقم هایی که برای این شرکت های دانش بنیان در نظر گرفته شده و حمایت هایی که برای آنها تعیین شده، تحولات لازم در حوزه شرکت های دانش بنیان شروع شود.
این عضو کمیسیون آموزش مجلس در ادامه درباره میزان تاثیر گذاری تصویب سیاست تولید بار اول بر عدم وابستگی به واردات تجهیزات راهبردی صنعتی توضیح داد: ما توانمندی های بسیار زیادی در داخل داریم که اگر از این شرکت ها حمایت شود می توانیم به نیاز کشور به تجهیزات راهبردی صنعتی پاسخ بدهیم.
فلاحی در ادامه خاطرنشان کرد: شرکت های دانش بنیان ما خیلی از تجهیزات راهبردی صنعتی و پزشکی را تولید می کنند. در عرصه های مختلف که شرکت های دانش بنیان وارد شده اند و از شتاب دهنده ها حمایت شدهاند، تولید چند برابر شده و هزینه ها کاهش پیدا کرده است. اگر بخواهیم جهش تولید اتفاق بیفتد تنها راه آن این است که سیاست تولید بار اول اجرایی و عملیاتی شود.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه باید از این شرکت های دانش بنیان که اکثرا توسط جوانان بدون سرمایه مالی کافی راه اندازی شده اند حمایت شود ادامه داد: حمایت مالی یکی از ضرورت های پشتیبانی از شرکت های دانش بنیان است. ارتباطاتی که بین این شرکت ها و واحدهای تولیدی و ارگان های دولتی برقرار شود هم می تواند تاثیر بسزایی در رشد این شرکت ها داشته باشد.
این نماینده مجلس یازدهم در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه مجوز ترک تشریفات قانونی برای برگزاری مناقصه برای خرید تجهیزات راهبردی صنعتی، به ارگان های دولتی داده شده است تا این تجهیزات از شرکت های دانش بنیان خریداری شود آیا این موضوع باعث تسهیل فرآیند کارها خواهد شد؟ گفت: ما خیلی از این برنامه هایی که در بحث های تولید داریم متاسفانه ناشی از قوانینی دست و پا گیر است که باعث می شود سرمایه گذار و شرکت های دانش بنیان ما را به بن بست بخورند. این شرکت ها و ارگانها وقتی آنها با این پیچ و خم ها رو به رو می شوند ترجیح می دهند به واردات روی بیاروند و شرکت های دانش بنیان هم ترجیح می دهند که از کشور خارج شوند.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در ادامه درباره علت مقاومت مسئولان بالا رده دولتی در برابر سیاست تولید بار اول و ادامه دادن مسیر واردات بیان کرد: دولت باید این مسئولان را ملزم کند تا سیاست تولید بار اول را اجرا کنند و کالاها و تجهیزات صنعتی مورد نیاز خود را از شرکت های دانش بنیان تحویل بگیرند.
وی خاطرنشان کرد: همان طور که در دولت نهم و دهم، الزام شد که دستگاه های وارداتی سند نخورند و هزینه آن به آنها پرداخت نشود، قطعا تمام مسئولان به سمت اجرای آن خواهند رفت. اگر دولت کوتاه بیاید همان مسیر خود را خواهند رفت و قانون باز هم ناکارآمد خواهد شد.
این نماینده مجلس یازدهم گفت: قطعا اجرای این سیاست و قانون منجر به خودکفایی و بومی سازی تجهیزات صنعتی و تولیدی ما خواهد شد. ما مسیر خود کفایی را از دهه های قبل شروع کرده ایم و می توان به قاطعیت گفت که بالای 50 درصد احتمال موفقیت ما در خود کفایی در همین مسئله روی آوردن به تولیدات شرکت های دانش بنیان نهفته است.