گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، تشکیل گروههایی کوچک برای حل مشکلات کوچک و بزرگ مردم در مناطق کمبرخوردارتر که البته مورد بی مهری مسئولان هم قرار گرفته اند، سابقه دیرینهای در کشور ما دارد، اما از زمانی که نام این گروهها را جهادی گذاشتند و کارشان در نهادهایی مانند بسیج سامان گرفت، خیلی نگذشته است. اگرچه بسیج محلات و اقشار مختلف در تشکیل گروههای جهادی، اقدامات بسیاری انجام داده اند، اما میتوان ادعا کرد که دانشجویان در این مسیر با فراغ بال بیشتر و پیگیری منظم تر، حرکت میکنند.
گروههای جهادی زیادی در دانشگاههای سراسر کشور شکل گرفته و میگیرد، برخی از آنان چند اردوی جهادی برگزار میکنند و برخی دیگر عمر طولانی تری دارند و گاهی از دانشگاه مستقل میشوند و گاهی با فارغ التحصیل شدن پایه گذاران گروه، کار خود را به صورت فراگیرتری ادامه میدهند. گروه منتظران صالح (عج) را میتوان در این دسته از گروههای جهادی برشمرد که البته اکنون قرارگاهی جهادی است با عنوان «قرارگاه منتظران صالح (عج)»
سیدمحمود حسینی، مسئول این قرارگاه است و دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی البرز و از سال ۹۶ که در رشته پزشکی این دانشگاه پذیرفته شده، با این گروه همکاری میکند.
آغاز گروه در سال ۹۲
منتظران صالح (عج)؛ به عنوان گروه جهادی بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی البرز کار خود را از سال ۹۲ آغاز کرده و خدماتش هم در زمینه پزشکی و درمانی در مناطق محروم استان بوده است.
به گفته حسینی، فعالیت گروه در سالهای ابتدایی بیشتر بر روزهای تعطیلی دانشگاه مانند تعطیلات نوروز یا تابستانها بود. ایستگاههای خدمت رسانی رایگان در مناطق محروم برپا میشد و دانشجویان جهادگر با همراهی برخی اساتید دانشگاه و کادر درمان به مردم خدمت رسانی میکردند.
فعالیت این گروه با توجه به هویت درمانی و پزشکی آن، مورد استقبال قرار میگیرد و البته جهادگران مشغول در این گروه، با پیگیریهای خود توانسته بودند، حمایتهایی را از ارگانهای دولتی یا غیردولتی در استان جذب کنند و کم کم کار خود را توسعه دهند. هرچند این مسیر بدون مشکل نبوده، اما دانشجویان برای آن هدفهای بزرگی داشتند.
حسینی به خبرنگار ما توضیح میدهد که فعالیت این گروه طی یک سال گذشته ارتقا پیدا کرده و در مهر ۱۴۰۱ توانست به عنوان قرارگاه خود را معرفی کند که شامل چند گروه جهادی میشود.
تشکیل گروه سفیران لبخند
او از گروه سفیران لبخند نام میبرد که به همت دانشجویان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی البرز تشکیل شده و حتی مورد استقبال اساتید این دانشکده هم قرار گرفته است.
به گفته مسئول قرارگاه منتظران صالح (عج) این گروه تخصصیترین گروه جهادی در حوزه دندانپزشکی است. او توضیح میدهد: گاهی فروشندگان مواد مصرفی از اینکه ما برخی مواد را برای اردوی جهادی خریداری میکنیم تعجب میکنند و میگویند که گروههای جهادی معمولا کارهایی مثل کشیدن دندان، عصب کشی، ترمیم و جرم گیری انجام میدهند. عصب کشی هم در اغلب گروهها انجام نمیشود. اما ما تلاش میکنیم بهترین خدمات را در حد امکان و توان اعضای گروه به مردم ارائه دهیم.
دفتر اجتماعی قرارگاه با مدیریت دانشکده پرستاری
او به فعالیت گروه جهادی دیگری ذیل قرارگاه منتظران صالح (عج) اشاره میکند و میگوید: این گروه دفتر اجتماعی دانشکده پرستاری و فورویتهای پزشکی دانشگاه است که به صورت تخصصی در بحث تریاژ و غربالگری ورود میکند.
حسینی میگوید که غربالگری در اردوهای جهادی معمولا به تست قند خون و فشار خون محدود میشود، اما جهادگران این گروه تلاش میکنند که با کمک پزشکان و ماماهای متخصص دانشگاه، به غربالگری سرطانها به ویژه سرطان زنان و دهانه رحم ورود کنند.
به گفته او گروه اجتماعی دانشکده پرستاری اولین بار در دهه بهمن امسال در فاز هفت شهر جدید هشتگرد با همراهی گروه سفیران لبخند به مردم خدمت رسانی کرده است. در این زمان، بزرگترین درمانگاه صحرایی استان در این منطقه شکل گرفته و با هماهنگی خوب جهادگران با شبکه درمان ساوجبلاغ، هم در چکاپ و تریاژ تخصصی اقداماتی خوبی انجام شده هم جهادگران توانستند سامانه سیب سلامت را برای مردم این منطقه فعال کنند.
حسینی میگوید: چنین سامانهای در درمانگاههای منطقه فعال نبود و ما توانستیم در بستر آن به مردم خدمت رسانی کنیم.
مسئول قرارگاه منتظران صالح (عج) در ادامه این گفتگو توضیح میدهد که بخشی از کارگروههای تشکیل شده در قرارگاه، فالیت مشخصی دارند؛ مثل کارگروه فرهنگی، یا کارگروه خیریه و یا کارگروه عملیات و میدان که کار گروهها را نظارت و حمایت میکند.
به بیماران خاص هم خدمت رسانی میکنیم
او به فعالیت کارگروه خیریه اشاره میکند و میگوید: این کارگروه به عنوان یک گروه زیرساختی شناخته میشود که بیشتر به دنبال تأمین هزینههای درمان برای بیمارانی است که درمان آنها در قالب فعالیتهای جهادی قرار نمیگیرد.
به گفته حسینی این واحد توانسته چند نهاد را در استان البرز به یاری بگیرد و حداکثر حمایتهای مالی و معنوی لازم را از بیماران، مانند بیماران سرطانی برای تأمین هزینههای درمان آنان، صورت میدهد.
حسینی میگوید: این اقدام، ظرفیتی است که در همه استانها میتواند فعال شود. در تلاش هستیم که جهادگران استانهای دیگر را به این سمت سوق دهیم و کمک شان کنیم که از ظرفیتهای حمایتی در استان خود برای این موارد و بیماران خاص استفاده کنند.
ارتقای سلامت در مناطق کم برخوردا
قرارگاه منتظران صالح (عج) کارگروه دیگری دارد که به دنبال ارتقای سلامت در مناطق کم برخوردار است که حسینی نام آن را کارگروه «توسعه سلامت» عنوان میکند.
به گفته او این کارگروه نقطه کلیدی فعالیتهای تمدن ساز در قرارگاه منتظران صالح (عج) است ودر تلاش است که افرادی مانند داوطلبان سلامت به کار گرفته شوند.
حسینی توضیح میدهد: قبلا یک نفر به عنوان داوطلب سلامت تعیین میشد که بخشی از مباحث سلامت منطقه را پیگیر باشد و به شبکه بهداشت و شهرداری مشکلات را اطلاع دهد. این پروژه در اغلب موارد شکست خورده بود و یکی از علتهای این شکست هم این بود که فرد داوطلب سلامت مجبور بود به صورت مداوم کار کند و طبیعی است که خود را کارمند دولت ببیند و حق الزحمه بخواهد. ما میخواهیم در این طرح تفکر جهادی را دخیل کنیم. در واقع ما صرفا نیازمند به یک فرد فعال نیستیم، کسی را نیاز داریم که ضمن فعال بود بتواند در مواقع خاص تصمیم گیری هم بکند.
او ادامه میدهد: این افراد را در استان شناسایی کرده ایم و در راستای سلامت توجیه شده اند. در مقابل شبکه بهداشت و درمان مناطق را به این عزیزان وصل کرده ایم و زیرساخت را در اختیارشان قرار داده ایم.
حسینی اعتقاد دارد که با یک نفر داوطلب سلامت میشود یک درمانگاه صحرایی دائمی ایجاد کرد که هزینه آن کمتر از ۱۰ میلیون تومان میشود که البته اگر آن فرد داوطلب سلامت، برنامه ریزی خوبی داشته باشد، میتواند همین هزینهها را هم صفر کند.
مسئول قرارگاه منتظران صالح (عج) فعالیت دیگر این قرارگاه در حوزه سلامت را توضیح میدهد و میگوید: یکی از مطالبات ما ارتباط بین سامانه سیب سلامت با سامانه بیمارستانها بود.
فعالیتهای این قرارگاه جهادی گستردهتر از این حرفهاست، آنچه در این گزارش مطرح شد، بخشی از برنامه ریزی و کار دانشجویان و جهادگران در این قرارگاه است که میتواند الگویی برای توسعه خدمت رسانی به مردم باشد.