وحید شقاقی شهری اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو در خصوص الزامات تحقق شعار سال ۱۴۰۲ و ضروریاتی که باید در راس توجه مسولان برای «مهار تورم و رشد تولید» قرار گیرد، گفت: بیشک میتوان گفت «مهار تورم و رشد تولید» مهمترین سیاست اقتصادی هر کشوری است. با مشاهده روند مدیریت تورم در اقتصاد کشورهای توسعه یافته میبینیم که حساسیت زیادی روی کنترل نرخ تورم دارند.
وی تصریح کرد: سال گذشته بعد از اتفاقات اوکراین شاهد تمرکز بانکهای مرکزی کشورهای اروپایی و آمریکایی روی کاهش تورم بودیم؛ این کشورها تمام تمرکز و اهتمام خود را بر روی همین موضوع گذاشتند. دلیل این بود که دریافته بودند با وجود تورم اساسا هیچ اتفاق مثبتی در اقتصاد نمیتوان متصور بود.
شقاقی شهری خاطر نشان کرد: مساله مهار تورم به قدری حائز اهمیت است که کشورهای یاد شده حتی پذیرای رکود اقتصادی و ریزشهایی در بازار سرمایه شدند، چرا که هدف مهم کنترل تورم را در پیش گرفته بودند.
این اقتصاددان ادامه داد: کاهش تورم از این جهت موضوع بسیار مهمی برای سیاست گذاران و مسؤلان اقتصادی و پولی کشورهای توسعه یافته به شمار میرود که تا زمانی که تورم مهار نشود رشد اقتصادی اتفاق نمیافتد و مدام در دورهای باطل «تورم_افزایش قیمت ارز»، «تورم_افزایش دستمزد»، «تورم_افزایش فقر» و... قرار میگیرند.
عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی افزود: تمام خسارتهایی که بر اقتصاد یک کشور تحمیل میشود ناشی از افزایش تورم و عدم کنترل آن است، بنابراین مهار تورم موضوعی مهم و حتی حیاتی به شمار میرود.
شقاقی شهری درخصوص تورم کنترل نشده اقتصاد ایران و تبعات این روند رو به رشد گفت: متاسفانه مسؤلان در ۵۰ سال گذشته در کنترل تورم عملکرد موفقی نداشتند، به طوری که به ندرت کشوری شبیه ایران میتوان پیدا کرد که در ۵۰ سال گذشته همواره تورمهای بالایی داشته باشد، ضمن اینکه تورمهای دو رقمی مداومی را تجربه کرده باشد.
وی افزود: در معدود سالهایی که تورم در اقتصاد کشور تک رقمی شد و به حدود ۹.۵ درصد رسید این تک رقمی شدن نیز به دلیل سیاستگذاریهای درست و اصولی در اقتصاد نبود، چرا که اگر اصلاحاتی اساسی در کشور چه در زمینه اقتصادی تا سیاست خارجی رخ میداد قطع به یقین تورمهای تک رقمی بسیار پایین ماندگار میشد.
کارشناس اقتصادی بیان داشت: تورمهای دو رقمی ضایعه دردناکی برای یک ملت است، ضایعهای که به پایمال شدن اخلاق جامعه و سلب آرامش از جامعه منتهی میشود. تورمهای بالا امیدها را از بین میبرد و تورم تولید را مختل میکند و عملاً به احتکار بیشتر دامن میزند و پیامدهای بسیار زیادی اعم اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به دنبال دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی خاطر نشان کرد: تورم نقطه ثقل اقتصاد به شمار میرود به این معنا که بخش مهمی از سیاستگذاریهای اقتصادی باید بر کنترل تورم تمرکز شود، اما متاسفانه در ۵۰ سال گذشته توفیقی در کنترل تورم نداشتیم، چرا که هیچ دولتی حاضر به پذیرش هزینههای کنترل تورم نشده است.