مرتضی عزتی، کارشناس و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، با اشاره به سیاستهای جدید بانک مرکزی در راستای کاهش نوسانات ارزی وجلوگیری از تحمیل تنشهای سوداگران به بازار ارز، گفت: اتفاقات رخ داده در راستای الزام ایجاد حساب ارزی و آنچه بانک مرکزی در طی روزهای گذشته به عنوان سیاست گذاری های جدید ارزی ابلاغ کرده نشان میدهد هدف اصلی مهار تقاضای غیر واقعی در بازار ارز است.
عزتی گفت: بانک مرکزی در تلاش است محدودیت بیشتری برای سوداگران و دلالانی که قصد سودآوری از طریق خرید و فروش ارز دارند ایجاد کند که اتفاقی شایسته است و باید ادامه داشته باشد.
این کارشناس اقتصادی گفت: اولین امتیاز سیاست گذاری جدید بانک مرکزی در رابطه با افرادی است که به دنبال تجارت و مبادله واقعی هستند خرید ارز با نرخ دولتی از سامانه مبادلات برای این گروه تسهیل شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس خاطر نشان کرد: در رابطه با این سیاست بانک مرکزی افراد باید حساب ارزی داشته باشند تا مشخص شود ارز خریداری شده صرف چه اموری میشود.
عزتی گفت: افرادی که با هدف فشار تقاضا بر بازار ارز در راستای گران شدن نرخ آن فعالیت میکنند و ارز را به هدف سودآوری خریداری میکنند، با این سیاست جدید که از سوی بانک مرکزی اتخاذ شده کارشان سختتر شده است.
وی در رابطه با تاثیر این اقدام بانک مرکزی گفت: اولین نتیجه سیاست بانک مرکزی کاهش عرضه فیزیکی ارز یا اسکناس است، البته کاهش اسکناس تبعاتی نیز به همراه دارد.
عزتی ادامه داد: کاهش عرضه اسکناس ارز احتمالا در بلند مدت به افزایش قیمت آن منجر میشود و ممکن است به افزایش اختلاف قیمت بازار آزاد با مرکز مبادله منجر شود.
وی افزود: فعالان اقتصادی واقعی و شناخته شده، ارز مورد نیاز خود را از طریق مرکز مبادله دریافت میکنند اما کسانی که به دنبال معامله واقعی نیستند و به دنبال سفته بازی، ذخیره سازی ارز یا متلاطم کردن بازار هستند با سیاستهای جدید بانک مرکزی تا حدودی جلوی آنها گرفته خواهد شد.