به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، الهویردی دهقانی در نشست علنی امروز (یکشنبه، 10 اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی طرح استیضاح رضا فاطمی امین وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت سیزدهم با موافقت با این طرح به دو محور اصلی حوزه صنعت و معدن اشاره کرد و گفت: آمار واقعی حاکی از 209 میلیون خودروی در حال تردد در کشور است که اگر عمر مفید هر خودرو 7 سال باشد، در حال حاضر 23 میلیون خودرو فرسوده داریم که مصرف بنزین را افزایش میدهد که در نهایت نصف بودجه عملیات کشور را برای تأمین بنزین میگیرد.
نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی در ادامه 70 درصد آلایندگیهای کلانشهرها و کشور مربوط به خودروها دانست و گفت: تصادفات جادهای و هزینه اورهال، آمار را سر به فلک میکشاند از این رو با توجه به تولید حدود یک میلیون خودرو در سال ما چگونه میتوانیم این 18 میلیون خودروی فرسوده را نوسازی کرده و از رده خارج کنیم. زمانی که وزیر این سمت را بر عهده گرفت تا کنون قیمت خودرو 3 برابر شده و قیمت پراید از حدود 109 میلیون به 330 میلیون و پژو پارس از 127 میلیون تومان به 615 میلیون تومان رسیده که یک فاجعه است.
دهقانی ادامه داد: وزیر در برنامههای خود گفته بود سالی 1.5 تا 2 میلیون خودرو تولید میکند، اما خبری از آن نیست. قول داده بودند قرعه کشی را حذف میکنند، اما خبری از آن نیست. وزیر در خدمت دو خودروساز بزرگ کشور است در حالی که باید وزیر صنعت باشد نه وزیر دو خودروساز. این همه مسائل که در خودروسازی وجود دارد اقتصاد و منابع ملی ما را هدر داده است. چرا ما از خودروسازان بیرون نمیآییم مگر دولت در خودروسازی چقدر سهم دارد. دولت باید سیاستگذار بوده و منافع ملی را در نظر بگیرد و خودروساز را به خودروسازان تبدیل کند.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم در ادامه با بیان اینکه مردم اموال غیرمنقول و منقول خود را میفروشند تا خودرو پیش خرید کنند، یادآور شد:، اما موقع تحویل خودرو باید آن را با قیمت دو تا سه برابر بخرند لذا نه میتوانند خودرو را تحویل بگیرند و نه میتوانند اموال فروخته شده خود را دوباره بخرند.
وی اضافه کرد: چرا خودروسازان در چنین شرایطی، 50، 100 و حتی تا 200 درصد سود میبرند، اما ما تنها 5 یا 6 درصد به مردم سود میدهیم. چطور الان که بحث استیضاح وزیر است، دولت 2 لایحه دو فوریتی به مجلس میدهد. وزیر اختیار داشت و میتوانست در سال گذشته چند صد هزار دستگاه خودرو وارد کرده و قیمت خودرو در داخل را مدیریت کنند که این اختیار را مجلس، قانون و سران قوا به آنها داده بود. میگویند هر کارت ملی یک خودرو، آیا این فاجعه نیست و بستن درهای تولید نخواهد بود؟ علیرغم اینکه مجلس به وزیر احترام میگذارد، اما دولت هم به این نتیجه رسیده که وزیر توان اداره وزارتخانه را ندارد و لایحههای تفکیک وزارتخانه را میدهد لذا رئیس جمهور یک مدیری را بگذارد که بتواند وزارتخانه را اداره کرده و تورم مهار شده و تولید رونق پیدا کند.
دهقانی با اشاره به اهمیت توجه به معادن که مورد توجه رهبری بوده و صراحتا اعلام کردند که از بخش معدن به شدت ناراضی هستم، عنوان کرد: وزیر در گزارشهای خود میگوید 3 هزار معدن را فعال کرده است. در حال حاضر 6 هزار و 500 معدن فعال در کشور داریم که اگر 3 هزار معدن فعال شده باشد و به این تعداد اضافه شده باشد، رشد تولید ما در معدن باید بیش از 50 تا 60 درصد باشد. با توجه به گران شدن قیمت ارز و تورم باید رشد بالایی را در معدن داشته باشیم، اما نداریم و اینها آمارهای غلطی است که داده میشود و شعور مردم و مسئولان به سخره گرفته میشود.
عضو مجمع نمایندگان استان آذربایجان شرقی با اشاره به اکتشافات کشور، ایران را 9 کشور برتر معدنی دنیا معرفی کرد و افزود: 7 درصد معادن دنیا در اختیار ما است که وزیر قول داده بود نقشه یک پنجاه هزارم را در عرض 4 سال تمام میکند، اما متأسفانه عملکرد وی و دولتهای قبلی این موضوع را به 10 درصد هم نرسانده است یعنی از حدود 6 میلیون و 600 هزار کیلومتر خط طولی که باید اکتشاف میشد، 600 هزار بیشتر اکتشاف نشده و حدود 10 درصد اجرایی شده است.
وی در ادامه با بیان اینکه وزیر میداند که ما 10 سال دیگر معادنی برای اکتشاف نخواهیم داشت، عنوان کرد: در زمینه تبدیل کانسارهای سنگ آهن به معادن چه اقدامی شده است که این اقدام در هر کشور دیگری این موضوع حدود 7 سال طول میکشد که در کشور ما 15 سال طول میکشد.
دهقانی در ادامه با بیان اینکه در صنعت سنگ رتبه اول دنیا را داریم، گفت: از 2 هزار و 200 واحد تولیدی، 800 واحد در حال فعالیت هستند و هیچ اقدامی برای استفاده از این مزیت نشده است. متوسط اکتشاف کشور ما زیر 10 متر است در حالی که در دنیا این میزان به 70 تا 80 متر میرسد و در کشورهای پیشرفته حدود 200 متر است.
این متقاضی استیضاح وزیر صمت ادامه داد: از سوی دیگر عدم نظارت باعث ایجاد فساد در مجموعه شده و از نیروهای غیرمتخصص در آن استفاده میشود در حالی که متخصصان معدنی و متالوژی و زمین شناسی از شرکتهای معدنی اخراج شده و به جای آنها جامعه شناس و ادیب گمارده اند. در شرکت ملی مس نیز همینگونه است و پروژههای معادن خوابیده اند. این شرکت یکی از مراکز فساد است که مدارک آن را به وزیر داده ایم.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: 10ها هزار میلیارد تومان پروژه به صورت رانتی و ترک تشریفات به شرکتهای غیرتخصصی واگذار شده و اکثر فرمایشات رهبر معظم انقلاب در زمینه اقتصاد که از مصادیق آن وزیر صمت است، نادیده گرفته شده و محصولات معدنی در بورس به قیمت دلارهای بازارهای آزاد فروخته شده است.