پایگاه خبری بلومبرگ مدعی شد که نظارت بر برنامه هستهای ایران در سال گذشته پس از حذف دوربینها و تجهیزات نظارتی توسط ایران کاهش یافته و نگرانیهای بینالمللی را در مورد توانایی انجام بازرسیها برانگیخته است.
این پایگاه خبری مدعی شد که دادههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد تعداد بازرسیها در سال ۲۰۲۲ پس از برچیده شدن تجهیزات نظارتی مشخصشده در توافق با قدرتهای جهانی، ۱۰ درصد کاهش یافته است.
بلومبرگ نوشت که رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در سندی محدود که این هفته در میان دیپلماتها منتشر شد، نوشته است که بازرسان بهطور جدی تحتتاثیر تصمیم ایران قرار گرفتند.
در ادعایی دیگر بیان شده که گروسی در گزارش سالانه ۱۱۶ صفحهای اجرای پادمانها نوشته است: «ایران هنوز مسائل باقی مانده پادمان را روشن و حل نکرده است. کار مهم و قابل توجهی در این زمینه در پیش داریم.»
این ادعاها در حالی مطرح است که طبق گفته مقامات ایرانی دو سوم نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر برنامههای صلحآمیز هستهای ایران است.
۱۳ اسفند ۱۴۰۱ بیانیهی مشترکی بین ایران و آژانس در سفر دو روزه گروسی، دبیر کل آژانس به ایران منتشر شد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی آقای رافائل گروسی در تاریخ ۳ و ۴ مارس ۲۰۲۳ (۱۲ و ۱۳ اسفند ۱۴۰۱) از جمهوری اسلامی ایران بازدید کرد.
وی در این سفر با جناب آقای دکتر ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری اسلامی ایران و جناب آقای دکتر حسین امیرعبداللهیان وزیر محترم امور خارجه و جناب آقای مهندس محمد اسلامی معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دیدار و گفتگو کرد.
این نشستهای سطح بالا به اهمیت برداشتن گامهایی بهمنظور تسهیل همکاریهای گستردهتر جهت تسریع در حل مسائل پادمانی باقیمانده بهنحو مقتضی، پرداخت.
دو طرف اعتقاد دارند که چنین تعاملات مثبتی میتواند راه را برای توافقهای گستردهتر میان دولتهای عضو هموار نماید.
۱. تعاملات بین آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران با روحیه همکاری و با رعایت کامل صلاحیتهای آژانس و حقوق و تعهدات جمهوری اسلامی ایران بر اساس موافقتنامههای جامع پادمانی صورت خواهد پذیرفت.
۲. در خصوص مسائل پادمانی باقیمانده مربوط به سه مکان، ایران آمادگی خود را برای ادامه همکاری و ارائه اطلاعات و دسترسی بیشتر بهمنظور رسیدگی به مسائل پادمانی باقیمانده اعلام کرد.
۳. ایران بهصورت داوطلبانه به آژانس اجازه میدهد تا چنانچه مقتضی باشد فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت بیشتر را اجرا کند. روش اجرای آن طی یک نشست فنی که بهزودی در تهران برگزار میشود، میان دو طرف مورد توافق قرار خواهد گرفت.