به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، وزارت خارجه چین اعلام کرد «لی هو» نماینده ویژه چین در امور کشورهای اوراسیا، برای گفتگو درباره حل و فصل سیاسی بحران اوکراین، از امروز راهی کی یف، مسکو و چند کشور اروپایی دیگر میشود.
براساس این گزارش، وی که پیشتر سفیر سابق چین در روسیه نیز بوده، در سفری چند روزه علاوه بر کی یف و مسکو به کشورهای لهستان، فرانسه و آلمان سفر خواهد کرد.
یک مقام دولتی اوکراین بدون ارائه جزئیات بیشتر اظهار کرد آقای لی روز سه شنبه و چهارشنبه به اوکراین خواهد رفت.
وزارت خارجه چین نیز جزئیات بیشتری از این سفر اعلام نکرد و سخنگوی این وزارت خانه تاکید کرد برنامه سفر آقای لی در وقت مناسب و مقتضی منتشر خواهد شد.
این دیپلمات چینی عالی رتبهترین مقام این کشور است که از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، به اوکراین سفر خواهد کرد و سفر او همزمان با آغاز ضد حمله اوکراین برای بازپس گیری مناطق تصرف شده به دست روسیه است.
این سفر در حالی انجام میشود که در اواخر ماه گذشته میلادی شی جین پینگ رئیس جمهور چین تماسی تلفنی را با ولودیمیر زلنسکی همتای اوکراینی خود برقرار کرد. این نخستین گفتگو دو طرف از زمان آغاز جنگ در اوکراین بود.
رئیس جمهوری چین در این تماس تلفنی با زلنسکی تاکید کرد که پکن آتش جنگ در اوکراین را تشدید نمیکند و اینکه هنوز زمان برای حل بحران به صورت سیاسی فرا نرسیده است.
رئیس جمهوری اوکراین نیز ضمن آنکه خبر داد که یک تماس تلفنی طولانی و معنادار با شی جینپینگ داشته است در توئیتی نوشت که وی معتقد است این تماس همراه با انتصاب سفیر در پکن یک انگیزه قدرتمند به توسعه روابط دو جانبه خواهد داد.
بااین حال شی ماه گذشته میلادی به مسکو سفر کرد و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه را "دوست عزیز" خود خطاب کرد. وی در آن سفر یک طرح صلح ۱۲ بندی برای پایان مناقشه اوکراین ارائه داد و تصریح کرد که چین طرف درست تاریخ ایستاده است.
براساس این گزارش، این طرح صلح که در نخستین سالگرد جنگ اوکراین ارائه شد، به شکلی گسترده تکرار مواضع قبلی چین درباره این جنگ بود. در این طرح از دوطرف درگیر جنگ خواسته شده تا با تنش زدایی تدریجی موافقت کرده و درباره استفاده از سلاحهای هستهای نیز هشدار داده است.
در همین حال بسیاری از رهبران اروپایی از جمله امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه و اورسولا فن درلاین رئیس کمیسیون اروپا از شی خواستند تا با زلنسکی صحبت کرده و نقشی فعالتر در جلوگیری از اقدامات مسکو در اوکراین داشته باشد.
گفتنی است از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، چین از محکوم کردن این اقدام دوست استراتژیک خود یعنی مسکو خودداری کرده و یا این اقدام مسکو را «تهاجم» خوانده است. همین امر موجب انتقادهای گسترده کشورهای اروپایی و آمریکا شد.