به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، اولين پايه هاي برگزاری جایزه داستان حماسی در سال 1397 پس از تشكيل دبيرخانه « هنر حماسي» و با توجه به بيانات رهبر معظم انقلاب و رسالت حوزه هنري خراسان گذاشته شد، پس از جلسات متعدد هم انديشي و رايزني با اصحاب فرهنگ و هنر، اين دبيرخانه اقدام به برگزاري جايزه ملي داستان حماسي كرد. تا كنون دو دوره اين جايزه بزرگ برگزار شده و در روز چهارم خردادماه ،سومين دوره اين جايزه ادبي ملي به ايستگاه پاياني ميرسد و برگزيدگان آن معرفي مي شوند .
نشست رسانه اي جايزه داستان حماسي
در نخستین روز خردادماه 1402 ، نشست رسانهاي اين جايزه ادبي با حضور علي فروزانفر، معاون هنري حوزه هنري، سعيد لشگري، معاون راهبري استان هاي حوزه هنري، محمد رضا شرفي خبوشان، ،مدير مركز آفرينش هاي ادبي حوزه هنري، مجيد عسگري، رئيس سومين جايزه داستان حماسي و رئيس حوزه هنري خراسان رضوي و تيمور آقا محمدي، معاون مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری و مسئول امور استانهای مرکز آفرینشهای ادبی در تالار زنده ياد طاهره صفارزاده برگزار شد.
بازآفرینی هویت دینی- ملی ایران اسلامی
مجید عسگری، رئیس سومین جایزه داستان حماسی و مدیر حوزه هنری استان خراسان رضوی، در اين نشست ، به تشکیل دبیرخانه این رویداد با هدف «بازآفرینی هویت دینی- ملی ایران اسلامی» اشاره کرد و در ادامه به فعالیتهاي صورت گرفته در عرصه تولید آثار حماسی در قالبهاي سنتی مثل نقالی و رویدادهای سینمایی و آثار پژوهشي پرداخت و سپس از در دست تولید بودن چند فیلم کوتاه و مستند در این عرصه خبر داد.
افتتاحيه در اختتاميه
وی در ادامه به بيان توضيحاتي درباره برگزاري آیین اختتامیه سومین جایزه داستان حماسی در روز چهارم خردادماه در آرامگاه فردوسی پرداخته و گفت: همزمان با اختتامیه سومین دوره جایزه داستان حماسی، دوره چهارم این رویداد را با رونمایی پوستر آن آغاز خواهیم کرد.
برنامههاي سومين دوره جايزه داستان حماسي
رئیس سومین جایزه داستان حماسی در معرفی برنامههای این رویداد به رونمایی از کتاب «نظریه ادبیات شيعي با رویکرد حماسی» اثر فرزاد قائمی - عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی و پژوهشگر حوزه ادبیات حماسی- و «سبزواری نامه» شامل پرده نقالي درباره آثار شاعر گرانقدر حمید سبزواری اشاره كرد.
عسگری در ادامه از رونمایی کتاب «آثار برگزیده دومین دوره جایزه داستان حماسی » شامل دو رمان و یک مجموعه داستان نیمه بلند در روز اختتامیه سومین دوره جایزه داستان حماسي خبر داد.
مدیر حوزه هنری اخراسان رضوی با بیان اینکه در سومین دوره جایزه داستان حماسی، بیش از 700 اثر از تمامي استانهای کشور به دبیرخانه ارسال شده گفت: تعداد آثار ارسال شده نسبت به دو دوره قبل این رویداد، رشد چشمگیری داشته و همین موضوع باعث شد تا افتتاحيه دوره چهارم جایزه داستان حماسی را همزمان با اختتامیه سومین دوره آن آغاز کنیم.
«ایران» کشور «حماسهها»
محمدرضا شرفی خبوشان، مدیر مرکز آفرینشهای ادبی و دبیر علمی سومین جایزه داستان حماسی، بعنوان دومين سخنران اين نشست گفت: « ایران کشور حماسههاست و بر همین اساس جا دارد توجه ویژهای از منظر ادبیات به این ظرفیت تاریخی داشته باشیم».
وی ادامه داد:« ثبت حماسههاست که آنها را با فرهنگ ما عجین میکند بنابراین اگر حماسه ها در قالب ادبی گنجانده نشوند و برداشت محتوایی از آنها نداشته باشیم، به دست فراموشی سپرده خواهند شد».
وی با تاکید بر اين نكته كه ملتی که نسبت به حماسه بیتوجه باشد محکوم به نابودی است و رمز ماندگاری ایران، ثبت حماسههای تاریخی آن است، گفت: تمهیدات دست اندرکاران جایزه داستان حماسی در هر دوره باعث شد تا این رویداد، جایزهای فعال، پویا و تاثیرگذار در ادبیات معاصر بشود.
شرفي خبوشان افزود: با نگاه آماری به تعداد آثار ارسال شده به این دوره جایزه داستان حماسی، میتوان گفت این رویداد جزو جایزههای معتبر، فراگیر و تاثیرگذار در میان رخدادهای ادبی ملی محسوب ميشود.
ارسال 776 اثر به دبیرخانه
دبیر علمی سومین جایزه داستان حماسی، همچنین ارسال 776 اثر از سوي نویسندگان و علاقهمندان داستان حماسی به دبیرخانه سومين دوره جایزه داستان حماسی را نشانگر اهميت برپایی این رویداد دانست و اعلام کرد که از میان داستانهای ارائه شده، نزدیک به 200 اثر رمان بوده و 500 اثر، داستان کوتاه است.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری، جایزه داستان حماسی را جزو رخدادهای «ترغیب کننده تولید محتوا» دانست و گفت: در بسیاری از جوایز، آثار ، بعد از نگارش مورد ارزیابی و قضاوت قرار میگیرند و رویداد ادبی، نقشی در پدید آمدن اثر ندارد، به اين معنا كه آثار از قبل نوشته شده و تنها مورد ارزيابي و داوري قرار مي گيرند در حالیکه در جایزه داستان حماسی، نویسندگان زیرنظر اساتید به موضوعات حماسی بوم و استان خود میپردازند. این آثار، مربوط به حماسه بومی استانها هستند که در طول سالها مغفول مانده و مرتبط با ایثار و فداکاری شخصیتهای محلی یک منطقه خاص هستند.
تولید 17 رمان خواندنی برای چهارمین دوره
شرفي خبوشان در بخش دیگر این نشست رسانه ای، به گستردگی موضوعی سومین جایزه داستان حماسی اشاره کرده و گفت: در «بخش ویژه داستان حماسی»، بخش «ارسال طرح» را داشتیم که برای حمایت، آموزش و همیاری کسانیکه مایل به تبدیل طرحهایشان به رمان هستند، در نظر گرفته شده است. تبدیل 60 طرح به رمان، از اختتامیه سومین جایزه داستان حماسی زیر نظر بهترین اساتید و مربیان رماننویسی آغاز میشود تا در چهارمین دوره این رویداد، 17 رمان خواندنی تولید شده باشد که همین ویژگی، به معنای زنده بودن جایزه داستان حماسی است.
رونمایی 4 اثر برگزیده دومین جایزه داستان حماسی
وی در ادامه افزود: 4 اثر برگزیده دوره اول جایزه داستان حماسی، از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شد و در سی و چهارمین نمایشگاه کتاب تهران مورد استقبال قرار گرفت. در اختتامیه سومین جایزه داستان حماسی نیز 4 اثر برگزیده، دومین دوره این جایزه رونمایی میشود.
شرفيخبوشان در ادامه به برگزاری 18 نشست تخصصی آموزشی در استانهای مختلف به عنوان برنامههای جنبی سومین جایزه داستان حماسی اشاره کرده و گفت: اين نشستهاي تخصصي، ضمن آموزش نوشتن داستان حماسی و بيان ویژگیهای آن، نویسندگان را ترغیب به تولید اثر مي كند.
ایجاد نهضت نوشتن «داستان حماسی»
وی جایزه داستان حماسی را یک رخداد فرهنگی آموزشی دانست که ضمن تولید داستان، به آموزش و ترویج اثر و ایجاد نهضتی در ثبت موضوعات حماسی و تبدیل آن به آثار حماسی پرداخته است. به عبارت دیگر، جایزه داستان حماسی، نهضت نوشتن داستان حماسی را ایجاد کرده است.
شکلگیری هویت در گرو تکیه به داشتههای تاریخی
دبیر علمی سومین جایزه داستان حماسی به بخش هویت سازی این رویداد اشاره کرد و گفت: هویت، شکل نمیگیرد مگر اینکه به داشتههای تاریخی در بخش ادبیات داستانی تکیه کنیم، اگر مایل هستیم داستانی با هویت ایرانی داشته باشیم لازم است بنمایهها از فرهنگ و رخدادهای بومی را با باورها گره بزنیم.
فعالیت استانی بر اساس زیست بوم
سعید لشگری، معاون راهبری استان های حوزه هنری، نيز در اين نشست با یادكردن از مرحوم سعيد تشکری و امیرحسین فردی به عنوان هنرمندان حوزه هنر انقلاب به نگاه «فراتهران» حوزه هنري در دوره جدید فعالیت مراکز استانی اشاره کرد و گفت: در حوزه هنری، قصد داريم بر اساس «زیست بوم» حرکت کنیم و سند زیست بومي كه از سوي مراکز استانی تدوين شده، مبنای برنامهها و اقدامات هنری استانی خواهد بود، برای مثال در استاني، ادبیات عرفانی و در استانی دیگر ویژگیهاي هنری و ادبی برایمان اهمیت دارد و همین موضوع ، مبنای نقشه عملیاتی در استانها خواهد شد.
وی میزان آثار رسیده به جایزه داستان حماسی را نشان از انتخاب درست استان خراسان در حوزه هنر حماسی دانست.
لشگری افزود: البته برای ما، داستان حماسی موضوع مستقل در بوم خراسان نیست و این موضوع در رویداد «مدرسه روایت» سمنان هم پیگیری میشود. ادبيات حماسي در بوشهر در قالب «هنر مقاومت» و توجه به ایستادگی مردم بوشهر مطرح شده يا مثلا در هرمزگان با اتفاقاتي كه در «مواجهه دریایی با دشمن» طی سده اخیر به خصوص مواجهه سال هاي اخير رخ داده تعيين مي شود . اهميت اين جايزه آن است كه هنر حماسي توانسته جاي خود را در بين هنرمندان و نويسندگان باز كند
وی تاکید کرد: امروز فارغ از توجه به محتوا و مغناطیس هنر حماس،ی میتوان گفت که با فعالیتهای استانی، هنر حماسی یک میدان ملی برای خود ایجاد کرده است.
تیمور آقامحمدی ، معاون مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری و مسئول امور استانهای مرکز آفرینشهای ادبی در بخش دیگر این جلسه، به تاثیر برگزاری 18 کارگاه تخصصی در مراکز استانی و روشن شدن افقهای تازه در پیش روی خالقان داستان حماسی اشاره کرد و گفت: داوری نهایی داستانهای حماسی در روز سوم خردادماه انجام میشود و برگزیدگان در قالب آیین اختتامیه این رویداد که روز 4 خردادماه در آرامگاه فردوسی برگزار خواهد شد، معرفی میشوند.
اقتباس از آثار حماسی برای فیلمسازی
در بخش پرسش و پاسخ این نشست رسانهای، خبرنگاران در خصوص اقتباس سينمايي از آثارجایزه داستان حماسی سئوالاتی را مطرح کردند که محمدرضا شرفی خبوشان در این باره به جنبههای دراماتیک و نمایشی داستانهای حماسی به عنوان مشخصه اصلی این آثار اشاره کرد و گفت: حماسه ، مبتنی بر صحنه پیش میرود و هر صحنه برای خود یک قهرمان دارد، پس مناسبترین آثار برای تولیدات سینمایی، آثار حماسی است.
وی اظهار کرد: این رویداد ادبی میتواند زمینهای فراهم کند که فیلمسازان علاقهمند به اقتباس از آثار حماسی، به محتوا و متون به نگارش درآمده در این حوزه دست یابند.
جوایز سومین و چهارمین دوره
مجیدعسگری ، رئیس سومین جایزه داستان حماسی، با بیان اینکه از اقتباس آثار حماسی برای تولیدات سینمایی استقبال خواهد شد، به جوایز سومین و چهارمین دوره جایزه داستان حماسی اشاره کرد و گفت: جایزه بخش رمان سومین جایزه ملی داستان حماسی برای نفر اول تندیس، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۱۰۰ میلیون تومانی، نفر دوم لوح تقدیر و جایزه نقدی ۵۰ میلیون تومانی و نفر سوم، لوح تقدیر و جایزه نقدی ۳۰ میلیون تومانی خواهد بود. همچنین در این رویداد، به ۵ داستاننویس بخش داستان کوتاه بدون رتبهبندی ۱۰ میلیون تومان جایزه نقدی اختصاص مییابد.
وی افزود: در دوره چهارم جایزه ملی داستان حماسی در بخش رمان به نفر اول 150 میلیون تومان، به نفر دوم 100 میلیون تومان و به نفر سوم 50 میلیون تومان اعطا میشود. همچنین برای بخش داستان کوتاه به 5 نویسنده، مبلغ 20 میلیون تومان جایزه تعلق خواهد گرفت.
توجه به شخصیتهای حماسی روز
سئوال دیگر این نشست خبری درباره نگاه شرکتکنندگان در سومین دوره جایزه داستان حماسی به شخصیتهای حماسی روز ایران بود که محمدرضا شرفی خبوشان دبیر علمی سومین جایزه ادبیات داستانی در پاسخ به آن، به 4 طرح درباره شهید قاسم سلیمانی اشاره کرد که قرار است زیر نظر اساتید داستان حماسی به نگارش در آیند. وی همچنین به نگاه برخی از نویسندگان داستانهای حماسی به موضوعات روز چون شهدای مدافع حرم و فلسطین نیز اشاره کرد.
انتهاي پيام/