به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، اسفند ماه ۱۴۰۱ برابر با مارس ۲۰۲۳ بود که کشورمان از کشف ذخایر عظیمی از لیتیوم خبر داده و اعلام کرد که برای نخستین باز ذخایر بزرگی از لیتیوم در همدان کشف شده و میزان آن، ۸.۵ ملییون تن تخمین زده میشود.
از زمان اعلام کشف لیتیوم در ایران، این خبر تبدیل به یکی از سوژههای اصلی رسانههای جهان شد و ناظران و کارشناسان در کشورهای مختلف شروع به بررسی ابعاد و نتایج کشف لیتیوم در ایران کردند. در این میان رژیم صهیونیستی اولین طرفی بود که درباره کشف لیتیوم در ایران ابراز نگرانی کرد و کارشناسان و رسانههای این رژیم گزارشهای متعددی منتشر کردند که بیانگر عمق نگرانی آنها درباره ذخایر عظیم لیتیوم در ایران بود. به ویژه اینکه صهیونیستها معتقدند کشف منابع لیتیوم در ایران میتواند به تغییر موازنه قدرت منطقهای منجر شود و یک موقعیت بیسابقه ژئوپلیتیکی و اقتصادی را به تهران بدهد.
در همین زمینه، «عبدالباری عطوان» سردبیر روزنامه فرامنطقهای رایالیوم و تحلیلگر برجسته جهان عرب در یادداشت جدید خود به علت نگرانی آمریکا و رژیم صهیونیستی از کشف ذخایر لیتیوم در ایران پرداخته و نوشت، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم اشغالگر و کابینه تحت ریاست وی در حالتی مزمن از جنون و وحشت به سر میبرند که خواب را از چشمان صهیونیستها ربوده و علت این ترس و وحشت آنها «ایران» است. اما خطرناک بودن این وضعیت برای صهیونیستها تنها به این دلیل نیست که راهی برای درمان آن پیدا نمیکنند؛ بلکه به علت آن است که این شرایط به ویژه در چند سال آینده به مراتب بدتر خواهد شد.
عطوان افزود، ما در اینجا درباره پیشرفت بزرگی که صنعت موشکی ایران با تولید موشکهای مافوق صوت «فتاح» و «خیبر» رقم زده، یا درباره برنامه هستهای که این کشور را در آستانه تبدیل شدن به یک قدرت هستهای قرار داده، صحبت نمیکنیم. بلکه بحث ما درباره کشف ذخایر عظیم لیتیوم در ایران است که طبق برآوردهای رژیم صهیونیستی میتواند ایران را به مهمترین قدرت مالی و اقتصادی در منطقه خاورمیانه تبدیل کند و به این ترتیب تهران میتواند روابط خود را با کشورهای بزرگ به ویژه چین و روسیه تقویت نماید.
بر اساس این مقاله، در شرایطی که برنامه هستهای و موشکی جمهوری اسلامی ایران، رژیم اشغالگر و کشورهای غربی حامی این رژیم را به شدت نگران میکرد، بنابراین اعلام کشف میدانی بزرگ از ذخایر لیتیوم به میزان ۸.۶ میلیون تن که دومین میدان بزرگ لیتیوم در جهان بعد از شیلی محسوب میگردد و ۱۰ درصد از ذخایر لیتیوم جهان را به خود اختصاص میدهد، ایران را تبدیل به بازیگر اصلی در اکثر صنایع جهانی خواهد کرد که اهمیت آن در آینده روشن خواهد شد؛ چرا که این ماده لیتیوم در صنعت ماشینهای الکتریکی و باتریهای آنها و نیز تجهیزات کامپیوتر و پنلهای خورشیدیِ تولیدکننده انرژی و ... مورد استفاده قرار میگیرد.
عبدالباری عطوان تصریح کرد، ما بیشتر توضیح میدهیم و میگوییم که اگر اتحادیه اروپا و سایر مناطق جهان از سال ۲۰۳۵ از تولید و استفاده از خودروهایی با موتور نفتی جلوگیری کنند و به خودروهای برقی و انرژی پاک روی بیاورند، این بدان معناست که همه در منطقه خاورمیانه و شمال و جنوب تلاش خواهند کرد تا همدلی و رضایت ایران را به دست آورند تا به این ماده اولیه که در این صنایع ضروری است، دست پیدا کنند. همچنین بعید نیست که جمهوری اسلامی ایران در آینده سازمانی مشابه سازمان اوپک با حضور کشورهای تولیدکننده لیتیوم با هدف محافظت از قیمتها و مدیریت تولید این ماده و نیز حمایت از منافع مشترک کشورهای تولیدکننده تاسیس کند.
این تحلیلگر عرب زبان ادامه داد، در این میان باید اشاره کنیم که با افزایش تقاضای جهانی برای خودروهای برقی و تلفنهای همراه و سایر تجهیزات تکنولوژی، قیمت لیتیوم در ماههای اخیر افزایش یافته است. کشف این حجم از ماده لیتیوم در ایران، همزمان با تولید نزدیک به ۳ میلیون بشکه نفت در این کشور به شکل روزانه میباشد. ایران همچنین با تولید ۲۵۶.۷ میلیارد مترمکعب گاز، رتبه سوم تولید گاز در جهان را دارد و کشف لیتیوم در این کشور آن را در لیست یکی از ثروتمندترین کشورهای خاورمیانه و شاید جهان در دهههای آینده قرار خواهد داد و ایران تبدیل به یکی از تاثیرگذارترین کشورها میشود.
در ادامه این یادداشت آمده است، ایالات متحده که ایران را در صدر فهرست دشمنان خود قرار داده، به شکلی سریع شروع به عقبنشینی کرده و سعی در تغییر سیاستها و اصلاح اشتباهات خود در سریعترین زمان ممکن دارد و میخواهد به شکل تدریجی به شروط ایران برای لغو تحریمها و رفع محاصره این کشور پاسخ دهد. شاید اخباری که طی چند روز گذشته صهیونیستها منتشر کردهاند مبنی بر اینکه یک توافق چند مرحلهای در مذاکرات غیرمستقیم در دوحه و مسقط میان تهران و واشنگتن درباره برنامه هستهای و غنیسازی اورانیوم و برخی پروندههای دیگر حاصل شده، مهر تاییدی بر این مسئله باشد.
عبدالباری عطوان تصریح کرد، اگر بگوییم که بعد از پیشرفتهای بزرگ ایران در صنایع نظامی و به ویژه موشکهای مافوق صوت و پهپادهایی که توانمندی خود را ثابت کردهاند، توافق هستهای دیگر در اولویت آمریکا نیست، مبالغه نکردهایم؛ چرا که ایران خیلی سریع به یک قدرت بزرگ سیاسی و اقتصادی و نظامی تبدیل میشود و کشف میدان لیتیوم در این کشور نیز جایگاه جهانی آن را تقویت میکند و موجب توسعه مناسبات ایران با ائتلاف چین و روسیه میشود. همچنین سازمان «بریکس» جایگزین پیمان ناتو و نظامی مالی قدیمی آمریکا خواهد شد و هیمنه دلار بر جهان پایان مییابد.
بر اساس این گزارش، وجه تمایز سلاح جدید اقتصادی ایران یعنی لیتیوم آن است که بر خلاف نفت، این ماده اکنون در سایه توسعه قابلیتهای هستهای و موشکی پیشرفته در جهان اهمیت بیشتری پیدا میکند؛ بنابراین «آنات هوخبرگ ماروم» کارشناس مسائل ژئوپلیتیک رژیم صهیوینستی اشتباه نکرد که گفت: «کشف منابع لیتیوم در ایران میتواند به تغییر موازنه قدرت منطقهای منجر شود و یک موقعیت بیسابقه ژئوپلیتیکی و اقتصادی را به تهران بدهد».
در پایان این مقاله آمده است، اعراب و مسلمانان به دلیل ضعف رهبران خود و وابستگی به هژمونی آمریکا متأسفانه نتوانستهاند از سلاح نفتی استفاده کنند و آن را در خدمت اهداف عادلانه خود به کار گیرند. اما امیدواریم که این شکست کشورهای عربی، با سلاح جدید و تاثیرگذار لیتیوم جبران شود. جمهوری اسلامی ایران موفق شد اسرائیل را به وحشت بیاندازد و آمریکا را تسلیم کرد و تحریمهای آن را با خوداتکایی شکست داد و برنامه هستهای و موشکی خود را توسعه داده و از وحدت اراضی خود محافظت کرد. همچنین ایران به خوبی توانست محور مقاومت را رهبری کرده و روابطش را با کشورهای بزرگ همسایه خود احیا نماید و معادلات را تغییر دهد.