به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، بازدید اصحاب رسانه از گمرک سهلان و منطقه ویژه اقتصادی متصل به آن در استان آذربایجان شرقی، امروز انجام شد.
در حاشیه این بازدید، لیلی اورنگی، ناظر گمرکات استان آذربایجان شرقی در مورد تسهیلات گمرک برای ترخیص سریعتر کالاها و مواد اولیه موردنیاز تولید، اظهار داشت: برای صادرات کالا از گمرکات آذربایجان شرقی نهایت همکاری با فعالان اقتصادی انجام میدهیم و فعالیت ما ۲۴ ساعته و حتی خارج از زمان و مکان گمرک انجام میشود.
ناظر گمرکات استان آذربایجان شرقی در مورد کامیونهای وارداتی به گمرک گفت: این کامیونها که عمدتاً عمر آنها زیر ۳ سال است، تاکنون ۲۲۹۸ دستگاه وارد گمرک سهلان شده که از این تعداد بیش از ۹۰ درصد بیش از ۲۱۷۰ دستگاه از سال ۱۴۰۰ تاکنون ترخیص شده است، این کامیونها کشنده هستند.
اورنگی همچنین با بیان اینکه ارتباط ایران با کشورهای اوراسیا از طریق گمرک نوردوز و از مرز بین ایران و نخجوان آذربایجان از طریق زمینی انجام میشود، اظهار داشت: در گمرک نوردوز ۱۳۳ درصد افزایش وزنی کالاهای صادراتی و ۱۳۹ درصد از نظر ارزشی افزایش داشتیم.
وی در مورد اینکه آیا امکان اتصال ریلی با کشور آذربایجان در نوردوز وجود دارد؟ گفت: با توجه به کوهستانی بودن منطقه فقط از طریق زمینی اتصال برقرار است و امکان اتصال ریلی وجود ندارد.
ناظر گمرکات استان آذربایجان شرقی تصریح کرد: در استان آذربایجان شرقی از سه گمرک موجود در استان در دو ماه اول امسال ۱۷۸ هزار تن کالا به مقصد ارمنستان به ارزش ۳۴ میلیون دلار صادر شده است که از نظر وزنی ۱۱۲ درصد و از لحاظ ارزشی ۹۶ درصد افزوده شده است.
به گفته اورنگی، در سال جاری در مجموع ۴۱۷ هزار تن کالا به ارزش ۲۰۸ میلیون دلار صادر شده است که از نظر وزنی ۲۲ درصد و ارزشی ۳ درصد افزایش یافته است.
وی عمده طرفهای صادراتی کالاهای ایران از آذربایجان شرقی را کشورهای ترکیه، عراق، ارمنستان، بلغارستان، آذربایجان، گرجستان، روسیه، افغانستان و پاکستان اعلام کرد.
ناظر گمرکات استان آذربایجان شرقی در مورد اینکه چگونه کالا از گمرکات آذربایجان شرقی برای افغانستان و پاکستان صادر میشود؟ گفت: ما علاوه بر گمرکات رسمی دفاتر گمرکی در شهرکهای صنعتی مانند شهید سلیمی داریم که کارخانجات شیرینی مانند شیرین عسل، محصولات خود را در همان جا اظهار میکنند که این محمولههای صادراتی پلمپ شده و از مرزهای شرقی کشور به مقصد افغانستان صادر میشود.
به گفته وی عمده محصولات صادراتی آذربایجان شرقی شامل آهن، فولاد، چدن، مواد پلاستیکی، میوه، سوختهای صنعتی، مس، ماشینآلات، وسایل مکانیکی، شیشه و مصنوعات، فرآوردههای غلات، شیرینی، روی و مصنوعات آن بودهاند.
اورنگی اظهار داشت: در کشور ۱۶۰ گمرک و دفتر گمرکی وجود دارد، هر صادرکننده مجاز است در هر کدام از آنها کالای خود را اظهار کند که بعد از بازدید مأموران گمرکی، خودروی حمل کالا پلمپ میشود و از گمرک مرزی خارج میشود و مثلا با کشتی حمل میشود.
ناظر گمرکات استان آذربایجان شرقی در مورد واردات از طریق گمرک سهلان، جلفا و تبریز در آذربایجان شرقی اظهار داشت: امسال ۶۷ هزار تن واردات به ارزش ۲۱۲ میلیون دلار انجام شده که از نظر وزنی ۱۷ درصد و ارزشی ۱۰ درصد رشد داشته است. عمده اقلام وارداتی شامل وسیله نقلیه زمینی، کامیون، ماشینآلات مکانیکی، قطعات ماشینها، محصولات شیمیایی، مواد پلاستیکی، اشیای ساختهشده، چوب و اشیای چوبی، چربیها، روغن حیوانی و نباتی و ماشینآلات برقی، بوده است که کشورهای طرف مبادله برای واردات شامل ترکیه، امارات، چین، آلمان، کره جنوبی، ایتالیا، آذربایجان، بلژیک و روسیه بودهاند.
وی با بیان اینکه گمرک به عنوان یک سازمان حاکمیتی وظایف پیچیدهای برعهده دارد، گفت: وظیفه ما رعایت مقررات و اخذ حقوق ورودی و مجوزهاست و بخشی از درآمد ما هم به خاطر ارائه خدمات به فعالان اقتصادی بهویژه در رویه صادرات است.
اورنگی همچنین با بیان اینکه دولت در راستای سیاست کوچکسازی، اجازه احداث گمرک جدید ندارد، گفت: بر اساس دستورالعمل سیاستهای اقتصاد مقاومتی، دفاتر گمرکی در برخی مناطق راهاندازی شده که زیر مجموعه ستاد است و اقدام به ارائه خدمات گمرکی میکند.
ناظر گمرکات استان آذربایجان شرقی اظهار داشت: گمرکات آذربایجان شرقی بر اساس مقررات تسهیلات ۱۸ گانه برای فعالان اقتصادی مجاز ارائه میکند که برخی از این خدمات مانند انبار اختصاصی برای مجموعه پتروشیمی تبریز، تراکتورسازی، ریختهگری، پالاز موکت، شیرین عسل و سایر تولیدکنندگان در نظر میگیرد. همچنین ضمانتنامه بانکی برای واردکنندگان در نظر میگیریم که تا ۱۵ بهمن ماه هر سال میتوانند با ارائه ضمانت نامه بانکی، حقوق گمرکی را بعداً پرداخت کنند.
وی افزود: ما دو گونه تسهیلات شامل ترخیص نسیه و ترخیص درصدی در نظر میگیریم که در ترخیص نسیه کالا ترخیص میشود و با اخذ ضمانت نامه بانکی حقوق ورودی گمرکی تا آخر سال دریافت میشود، اما در ترخیص درصدی، حقوق گمرکی گرفته شده، اما به خاطر اینکه صاحب کالا نتوانسته با بانک تسویه حساب کند، به میزان ۹۰ درصد کالا ترخیص میشود تا بتواند مشکلات خود را با بانک حل کند.
به گفته اورنگی، همچنین بر اساس ماده ۷ برای فعالان اقتصادی که پرونده قضایی ندارند، برای واردات مواد اولیه و ماشینآلات خط تولید، مسیر سبز گمرکی در نظر گرفته میشود، با تسهیلات بیشتر ترخیص میشوند. همچنین یکی از تسهیلاتی که برای فعالان اقتصادی در نظر گرفته شده، حمل یکسره بار از گمرک به بنگاه تولیدی است که موجب کاهش زمان ترخیص کالا و افزایش سرعت تامین مواد اولیه تولید میشود.
ناظر گمرکات استان آذربایجان شرقی اظهار داشت: ۸۰ درصد صادرات گمرکات ما به ترکیه، عراق و ارمنستان است، همچنین ۲۵ درصد صادرات آذربایجان شرقی محصولات فولادی، مانند میلگرد و نبشی برای ساخت و ساز، همچنین در بخش واردات ماشینآلات راهسازی از رشد ۵۳۷ درصدی برای ماشینآلات معدنی و حفاری برخوردار شدیم.
وی اضافه کرد: امسال برای تسهیل ترخیص مواد اولیه تولید به میزان ۷۴۵ میلیارد تومان ضمانت نامه بانکی دریافت کردیم که افزایش دو برابری نسبت به سال قبل دارد؛ یعنی کالا ترخیص شده و حقوق گمرکی بعدا دریافت شده است.
اورنگی در مورد درآمد گمرک آذربایجان شرقی گفت: سال گذشته ۵۲۰۰ میلیارد تومان درآمد گمرکی استانی داشتیم که ۴۰۰ درصد افزایش یافت که با وجود اینکه نرخ نیمایی دلار افزایش یافته بود، اما حقوق ورودی از ۴ درصد به یک درصد کاهش یافته بود. بخشی از درآمد گمرک به خاطر ارائه خدمات به فعالان اقتصادی در خارج از گمرک و در دفاتر گمرکی بوده است.
ناظر گمرکات استان آذربایجان شرقی اظهار داشت: بر اساس مصوبه دولت گمرک اجازه پیدا کرده است در مودر ۲۴۰۰ قلم کالا اجازه ترخیص ۹۰ درصدی صادر کند که برای کسانی که نتوانستند کد ساتا مرتبط با بانک دریافت کنند، ۹۰ درصد کالاهای آنها ترخیص میشود تا بعداً این کد رهگیری را از بانک دریافت کنند.
وی گفت: گمرک سه امکان شامل ترخیص نسیه، ترخیص درصدی و حمل یکسره کالا بدون توقف را برای فعالان اقتصادی در نظر گرفته، همچنین انبارهای اختصاصی برای تولیدکنندگان در نظر میگیرد که این مسئله باعث سرعت ترخیص کالا برای تولیدکنندگان میشود.
اورنگی اضافه کرد: در سال گذشته ۶۰۲ هزار تن کالا از طریق آذربایجان شرقی به کشورهای دیگر ترانزیت شد که از رشد ۲۳ درصدی برخوردار بوده و این نشان میدهد مشکلاتی که برخی کشورهای همسایه میخواستند برای تجارت ما ایجاد کنند، بی ثمر بوده است.