گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم به همراه هیات عالیرتبه از مقامات ایرانی هفته گذشته راهی آمریکای لاتین شد تا از سه کشور ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا دیدار کند. در این سفر امیر سرتیپ محمدرضا قرایی آشتیانی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح،حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، جواد اوجی وزیر نفت، محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و بهرام عیناللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، رئیس قوه مجریه را همراهی میکردند. مقاومت سرسختانه کشورهای آمریکای لاتین مقابل سیاستهای واشنگتن همزمان با آغوش باز کشورهای حیاط خلوت آمریکا بر روی رئیسجمهوری ایران از افول هژمونی این کشور نشان دارد و از نظم نوینی در جهان حکایت میکند. با چنین نگرشی، رئیس جمهوری کشورمان در نیکاراگوئه از «نظم نوین جهانی» سخن به میان آورد و گفت که «نظم جدیدی در حال رقم خوردن است که در این نظم جدید کشورهای مستقل، جایگاه اصلی را خواهند داشت و قدرتهای سلطهگر و استکباری افول خواهند کرد.»
ونزوئلا، اولین مقصد
رئیس جمهور سیزدهم ابتدا به ونزوئلا سفر کرد و در کاخ میرا فلورس شهر کاراکاس مورد استقبال نیکولاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا قرار گرفت. در جریان دیدار روسای جمهور ایران و ونزوئلا و مقامات عالیرتبه دو کشور، ۱۹ سند همکاری میان ایران و نزوئلا به امضا رسید.همکاری و مشارکت در حوزههایی همچون «ارتباطات و فناوری اطلاعات، انرژی، بیمه، حمل و نقل دریایی، آموزش عالی، کشاورزی، دارویی و پزشکی، تبادلات فرهنگی و همچنین توسعه همکاریهای معدنی» از جمله اسناد امضاءشده میان وزرای امور خارجه، نفت، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، بهداشت و درمان و فرهنگ و ارشاد اسلامی با همتایان ونزوئلایی خود بود.
همچنین رئیس جمهور ایران در نشست مطبوعاتی مشترک خود با رئیس جمهور ونزوئلا از برنامهریزی برای رساندن سه میلیارد دلار مبادلات تجاری دو کشور به ۱۰ میلیارد دلار در گام اول و در گام دوم به ۲۰ میلیارد دلار خبر داد. رئیسی در ادامه امضای ۱۹ سند همکاری میان دو کشور در عرصههای صنعتی، معدنی، کشاورزی، انرژی و علمی و فناوری را جلوهای از اراده دو طرف برای گسترش روابط فیمابین توصیف و تاکید کرد: «امیدوارم با اجرای این اسناد بتوانیم گام بلندی در ارتقای سطح روابط دو کشور برداریم.»
افزایش کشتیرانی میان ایران و ونزوئلا، تقویت فعالیتها و همکاریهای دانشبنیان، تسهیل امور تجاری و گمرکی از دیگر توافقات صورت گرفته میان مقامات دو کشور بود. ضمن اینکه رئیس قوه مجریه در بازدید از خط تولید محصولات دو خودروساز ایرانی در کاراکاس، دستور احیای کارخانه تراکتورسازی را پس از ۹ سال تعطیلی و کارخانه خودروسازی را پس از هفت سال تعطیلی صادر کرد. کارخانه تراکتورسازی و خودروسازی در دهه ۸۰ به صورت مشارکتی بین شرکتهای ایرانی و ونزویلایی، در این کشور تاسیس شده بودند.
توافق در حوزههای دارویی و بازرگانی
رئیس دولت سیزدهم بعد از ونزوئلا، عازم نیکاراگوئه شد و در میدان آزادی شهر ماناگوا مورد استقبال دانیل اورتگا رئیس جمهور این کشور قرار گرفت. در جریان دیدار . این تفاهمنامهها در حوزههای قضایی، همکاریهای اقتصادی و بازرگانی و تجهیزات و ملزومات پزشکی بود که به امضای وزرای خارجه و بهداشت و درمان ایران و همتایان نیکاراگوئهایشان رسید.
همچنین ، با اشاره به حصول تفاهمنامههایی برای تبادل ظرفیتها و استفاده از امکانات متقابل میان ایران و نیکاراگوئه در راستای ارتقای سطح روابط فیمابین، همکاریهای تجاری و اقتصادی، تبادل تجربیات و دستاوردهای علمی و فناوری، صدور خدمات فنی-مهندسی و خدمات بهداشتی، درمانی، دارویی و سلامت را از اهم حوزههای مورد توافق دو کشور برای همکاری عنوان کرد.
کوبا، مقصد آخر
اما مقصد آخر رئیسی در کوبا بود که در کاخ انقلاب شهر هاوانا مورد استقبال میگل دیاز کانل رئیس جمهور کوبا قرار گرفت. در جریان دیدار روسای جمهور ایران و کوبا و مقامات عالیرتبه دو کشور شش سند و تفاهمنامه همکاری به امضاء رسید. این تفاهمنامهها در حوزههای قضایی، همکاریهای جامع سیاسی، مناسبات گمرکی و مشارکت در حوزه فناوری اطلاعات بود که به امضای مقامات عالیرتبه ایرانی و کوبایی رسید.
روسای جمهور ایران و کوبا در نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه دو کشور با توجه به توانمندیهای ایران در زمینه نانوتکنولوژی و توانمندیهای کوبا در عرصه بایوتکنولوژی، با تشکیل کارگروه مشترک همکاریهای فناورانه میان دو کشور برای همکاریهای مکمل در این زمینهها موافقت کردند.
همچنین رئیسی در نشست خود با تجار و بازرگانان ایران و کوبا با ضروری دانستن ارائه طرحی جدید برای همکاریهای اقتصادی توسط کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و کوبا، عرصههای نانوتکنولوژی و بایوتکنولوژی و نیز بخشهای نیروگاهی و معادن را از جمله حوزههایی دانست که دو کشور میتوانند با یکدیگر همکاری کنند.
در جریان، مقامات این کشور آمادگی خود را برای همکاری در زمینه فناوری تولید واکسن با ایران اعلام کردند.
اقدامات ایران در آمریکای لاتین و توافقاتی که در جریان سفر پنج روزه رئیسی به سه کشور ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا صورت گرفت نشان میدهد که جمهوری اسلامی تلاش دارد با گسترش همکاریهای خود با کشورهای این منطقه بهویژه در زمینههای اقتصادی و همکاریهای تکنولوژیک و تبادل فناوری، نفوذ خود را در آمریکای لاتین به عنوان منطقهای که میتواند منافع اقتصادی ایران را تامین کند، افزایش دهد.
بازتاب سفر به آمریکای لاتین در رسانههای غربی
سفر ابراهیم رئیسی به کشورهای آمریکای لاتین، مورد توجه ویژه رسانههای انگلیسیزبان قرار گرفته و هرکدام به شیوه خاص خود به این سفر مهم واکنش و بازتاب دادند.
شبکه «ایبیسینیوز» آمریکا با تشریح برنامههای روز نخست سفر رئیسی به ونزوئلا و امضای قراردادهای بین دو کشور نوشته رئیسی با اشاره به آمریکا گفت ایران و ونزوئلا دشمن مشترکی دارند.
خبرگزاری رویترز انگلیس نیز با اشاره به افزایش همکاریهای ایران و ونزوئلا در سالهای اخیر و نقش موثر مهندسان ایرانی در تعمیر و بهروزرسانی پالایشگاههای نفتی ونزوئلا، با تیتر «ایران و ونزوئلا با امضای قراردادهایی در بخش پتروشیمی، روابط تجاری خود را افزایش میدهند»، امضای قراردادهای دیروز بین دو کشور را مورد توجه قرار داد.
فرانس ۲۴ در گزارشی ضمن اشاره به جزئیات سفر رئیسی به ونزوئلا، اظهارات نیکلاس مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا و رئیسی در نشست مطبوعاتی مشترک در کاراکاس را به صورت کامل پوشش داد و به نقل از رئیسی تیتر زد که «ایران و ونزوئلا دشمنان مشترکی دارند.»
شبکه الجزیره با تیتر «رئیسی در تور آمریکای جنوبی به دنبال روابط راهبردی است» نوشت: هدف ایران و ونزوئلا افزایش همکاریها در بخشهای کشاورزی، علموفناوری، کشتیرانی، خودروسازی، گردشگری، افزایش پروازها و تقویت روابط فرهنگی است.
خبرگزاریها و وبسایتهای «رادیوی آزاد اروپا، عربنیوز، یاهونیوز، العربیه، ایافای اسپانیا، تیآرتیِ ترکیه» نیز از جمله رسانههایی هستند که سفر رئیسجمهور کشورمان به ونزوئلا را پوشش دادند.
انتهای پیام/