کد خبر:۱۰۸۱۷۲۲
یک کارشناس اقتصادی درگفتگو با خبرگزاری دانشجو:

بازار ارز با آزادسازی منابع متعادل شد/ تامین ارز واردات کالاهای اساسی با منابع آزادشده

یک اقتصاددان گفت: آزادسازی ارز‌های بلوکه شده چه به صورت نقد و چه تهاتر کالایی تاثیر بسزایی بر تقویت بنیه منابع ارزی کشور به جای می‌گذارد و باعث خواهد شد تا تخصیص ارز به کالا‌های اساسی کاهش و تامین این کالا در بازار تسهیل شود.

مرتضی افقه، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجو اظهارداشت: اینکه برخی‌ها می‌گویند ارز‌های بلوکه‌ای چنانچه به صورت نقدی آزاد نشود تاثیر بسزایی بر بازار ندارد، استدلال درستی نیست چرا که واردات مواد اولیه بخش تولید و برخی کالا‌ها ضروری مورد نیاز در قالب تهاتر ارز پلن مثبتی برای اقتصاد کشور بوده و از طرفی نیاز کالا‌های اساسی را تا حدی بر طرف می‌کند.

دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید چمران‌اهواز، اضافه کرد: از آنجایی که تامین کالاهای، چون گندم، مواد اولیه داروسازی، تجهیزات پزشکی، نهاد‌های دامی و... نیاز به ارز دارند، بنابراین آزاد سازی منابع بلوکه شده در قالب کالا نیز کمک می‌کند که تخصیص ارز آنچنانی برای واردات این سری کالا‌ها صورت نگیرد، موضوعی که کمک شایانی به مدیریت منابع ارزی در کشور می‌کند.

افقه افزود: البته کالا‌هایی که به ازای منابع ارزی بلوکه شده  به کشور وارد می‌شوند به دلیل انجام حمل و نقل و مسائلی، چون اخذ عوارض گمرکی هزینه بر خواهند بود و قیمت تمام شده آن‌ها افزایش می‌یابد.

وی افزود: به نظر می‌رسد مقدار ارزی که آزاد شده است به صورت فیزیکی نیست و این موضوع دلایل خاص خود را دارد، زیرا بانک مرکزی ایران تحریم است و نمی‌تواند منابع ارزی را با انجام فرایند بانکی به سهولت وارد کشور کند. البته همین که ما نیاز‌های اولیه کالا‌های اساسی خود را از این طریق تأمین می‌کنیم قدم مثبتی در راستای رفع تدریجی تحریم‌ها و تقویت منابع ارزی کشور می‌تواند باشد.

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به اینکه چرا با انتشار خبر آزادسازی ارز‌های بلوکه شده قیمت‌ها در بازار ارز ابتدا کاهش و سپس به تدریج افزایش یافت؟ گفت: شاید همین بحث عدم ترخیص ارز به صورت اسکناس، بازار را تحت تاثیر قرار داد و قیمت دلار دوباره بر مدار رشد قرار گرفت اما توجه به این نکته ضروری است؛ در صورتی می‌توان نیاز‌های مردم را در بازار ارز برطرف کرد که به اندازه کافی ارز در کشور وجود داشته باشد و همه نیاز‌ها در سطوح مختلف پوشش داده شود با این وجود درآمد زایی ارزی و ذخیره سازی آن برای مدیریت بازار عرضه و تقاضا ضروری است تا در مواقع رشد تقاضای ارز در بازار با تزریق این کالا به کف بازار مانع از افزایش قیمت‌ها شویم.

وی گفت: به دلیل وجود مشکلات تحریمی ایران همچون کشور‌های همسایه نظیر امارات یا عربستان ارزآوری آنچنانی ندارد این کشور‌ها ذخیره کافی ارزی دارند و هر زمانی نیز لازم بدانند ارز ذخیره‌ای خود را وارد بازار می‌کنند در چنین شرایطی است که نوسانات ارزی زیادی ندارند.

بر این اساس، قیمت دلار امروز بار دیگر در بازار غیر رسمی وارد کانال ۴۸ هزار تومان شد. اینطور که پیداست ارز‌های آزاد شده و انتشار اخبار مثبت در رابطه با مسائل بین المللی باعث سکته قیمت دلار در حول و حوش نرخ ۵۰ هزار تومان شده است و فعالان بازار پیش بینی می‌کنند حداقل این روند در صورتیکه اتفاق خاصی رخ ندهد ادامه خواهد داشت.

گفت‌وگو از علی خسروی 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار