به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، «فیصل بن فرحان»، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در تماسهای تلفنی جداگانه با «عبدالفتاح البرهان»، فرمانده ارتش سودان و «محمد حمدان دقلو» (معروف به حمیدتی)، فرمانده نیروهای پشتیبانی سریع، بر اهمیت تعهد طرفین به آتشبس در این کشور برای حفاظت از غیرنظامیان تاکید کرد.
وزارت امور خارجه عربستان با صدور بیانیهای اعلام کرد که فیصل بن فرحان در این دو تماس تلفنی اعلام کرد که عربستان بر اهمیت بازگشت آرامش به سودان و اولویت دادن به منافع ملی، عدم تشدید تنش نظامی و توسل به راهحلی سیاسی برای برقراری امنیت و ثبات به سودان و مردم آن تاکید دارد.
وی در ادامه افزود که عربستان همچنین بر اهمیت تعهد همه طرفهای درگیر سودان به آتشبس برای بازگشت روند عادی زندگی، حفاظت از افراد غیرنظامی، امدادگران و ایمنی کردن راههای برای رسیدن کمکهای اساسی تاکید دارد.
حمیدتی نیز در حساب کاربری خود در توییتر در این باره نوشت که با وزیر امور خارجه عربستان سعودی در مورد تعدادی از مسائل و موضوعات مرتبط با وضعیت سودان و تلاشهای انجام شده برای دستیابی به ثبات بهویژه تلاشهای ریاض و آمریکا گفتگو کرده است.
وی از تلاشهای عربستان و حمایت آن از کنفرانس کمک به سودان که به کاهش درد و رنج مردم سودان کمک میکند، قدردانی کرد.
فیصل بن فرحان در جریان کنفرانسی که با مشارکت قطر، مصر، آلمان، دفتر هماهنگکننده کمکهای انساندوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) و کمیساریای عالی امور پناهندگان سازمان ملل متحد برای کمک به سودان برگزار شد، اعلام کرد که عربستان موفق به دستیابی به توافقی بین طرفین درگیر و اعلام آتشبس بشردوستانه متعدد شد. آخرین مورد آن روز یکشنبه به مدت ۷۲ ساعت اجرا شد و امیدواریم که این تلاشها در حفاظت از غیرنظامیان و رساندن کمک به آسیبدیدگان موفقیت آمیز باشد.
وی در ادامه تاکید کرد که عربستان سعودی، دولت و مردم آن بر اساس اصول مبنی بر حمایت و امداد رسانی به ملت سودان از ابتدای بحران تاکنون از هیچ کوششی دریغ نکردهاند. عربستان سعودی تاکنون با ۱۳ هواپیما و ۲ کشتی کمکهای بشردوستانه به سودان رسانده و یک کمپین نیز آغاز کرده است.
عربستان در ۱۹ ژوئن ۲۰۲۳ کنفرانسی با مشارکت قطر، مصر، آلمان، دفتر هماهنگکننده کمکهای انساندوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) و کمیساریای عالی امور پناهندگان سازمان ملل متحد برای کمک به سودان برگزار کرد.
پیش از این عربستان سعودی و ایالات متحده با صدور بیانیهای از بازگشت طرفین درگیر در سودان به اقدامات خشونتآمیز بلافاصله پس از پایان دوره آتشبس ابراز تاسف و اعلام کردند که راهکار نظامی برای درگیری غیرقابل قبول است و این اقدامات را محکوم میکنند و خواستار توقف فوری آنها هستند.
تاکنون چندین بار آتشبس در سودان اعلام شده است، اما طرفهای درگیر بهطور مداوم آن را نقض میکنند.
درگیری میان نیروهای واکنش سریع و نیروهای ارتش سودان وارد سومین ماه خود شده است.
درگیریهای مسلحانه در سودان از ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) میان نیروهای ارتش و نیروهای واکنش سریع بر سر قدرت آغاز شده است و میانجیگریهای بینالمللی برای پایان دادن به آن و نشستن طرفهای درگیر بر سر میز گفتگوها در جده عربستان سعودی تاکنون ثمری نداشته است.
سازمان ملل اخیراً بارها هشدار داده بود که این کشور در آستانه یک فاجعه بزرگ است و بخش درمانی روز به روز ضعیفتر و نابهسامانتر میشود.
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد روز دوشنبه در آغاز کنفرانس هماهنگی کمکهای بشردوستانه به سودان در ژنو هشدار داد که سودان با سرعتی بیسابقه در حال غرق شدن در مرگ و ویرانی است و میتواند به سرعت به محل بیقانونی و گسترش ناامنی در منطقه تبدیل شود.
گوترش گفت: وضعیت در دارفور و خارطوم «فاجعهبار» است. جنگ شدید است، مردم در خانهها و خیابانها مورد حمله قرار میگیرند. بیش از دو ماه از شروع جنگ میگذرد و در طی این مدت دو میلیون نفر مجبور به ترک خانههای خود برای پناه بردن به مناطق امنتر سودان یا خارج از مرزها شدهاند، و نزدیک به نیم میلیون نفر از مرزها به کشورهای همسایه پناه بردهاند.
با ادامه درگیریها در سودان و لجاجت طرفهای درگیر برخی کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی و آفریقا برای حل بحران سودان تلاشهای جدی انجام دادند.
درگیریهای اخیر سودان تاکنون بیش از یکهزار و ۸۰۰ کشته بهجای گذاشته است و سازمان ملل اعلام کرده است که بیش از یکمیلیون نفر داخل این کشور آواره شدهاند، علاوه بر آن ۵۰۰ هزار سودانی به کشورهای همسایه پناه بردهاند.
زیانهای سنگینی به خارطوم پایتخت سودان وارد شده است و آنهایی که هنوز در پایتخت ماندهاند زیر حملات هوایی و درگیری شدید و غارت و چپاول بهسر میبرند.
منابع بیمارستانی اعلام کردند: بیمارستانها امن نیستند و کادر درمانی امنیت ندارند و علاوه بر آن شاهد کمبود تجهیزات و اقلام پزشکی هستیم.
منابع سودانی همچنین به نقض شدید حقوق بشر در خارطوم و دارفور از تجاوز گرفته تا جذب اجباری کودکان اشاره کردند.