به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، دیوان بینالمللی دادگستری در روزهای گذشته با صدور بیانیهای از شکایت چهار کشور کانادا، سوئد، اوکراین و انگلیس علیه ایران درباره سانحه هواپیمای پی اس ۷۵۲ که به مقصد کشور اوکراین در حال پرواز بود خبر داد، موضوعی که برخی معتقدند بهانهای برای ادامه جنگ ترکیبی علیه کشورمان است.
سانحه هواپیمای اوکراینی از سوانحی بود که بعد از جنایت آمریکاییها و ترور سردار قاسم سلیمانی و همزمان با حمله موشکی ایران به پایگاه آمریکاییها در منطقه که پاسخی به جنایت آمریکا بود رخ داد.
* در مورد موضوع هواپیمای اوکراینی، جمهوری اسلامی متولی کار است
محمد دهقان معاون حقوقی رئیس جمهور در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس در مورد شکایت کانادا، سوئد، اوکراین و انگلیس علیه ایران گفت: اکثر مسافران هواپیمای اوکراینی اتباع جمهوری اسلامی بودند، به همین دلیل در مورد موضوع هواپیمای اوکراینی، جمهوری اسلامی متولی کار است از طرفی همه اقدامات لازم را برای اتفاقی که رخ داد به انجام رساند.
دهقان در ادامه با تاکید بر محاکمه کسانی که آن خطا را مرتکب شدند و هواپیمای اوکراینی را در اثر شلیک اشتباه موشک ساقط کردند، تشریح کرد: به عنوان معاونت حقوقی این مسئله را پیگیری کردیم، از طرفی با سازمان قضایی نیروهای مسلح جلسه گذاشتیم و خواستار تسریع در صدور حکم متهمان هواپیمای اوکراینی شدیم؛ علاوه بر آن، برای پرداخت خسارت به اولیای دمِ افرادی که جانشان را از دست دادند اقداماتی انجام شد و برخی از اینان آمدند و خسارتشان را دریافت کردند.
* بررسی پرونده به عنوان یکی از مهمترین، حساسترین و پیچیده ترین فرآیندهای قضایی
براساس اعلام رسانه قوه قضائیه پس از واقعه تلخ سقوط پرواز شماره پی اس ۷۵۲ و در گذشت ۱۷۶ نفر از سرنشینان این هواپیما، رسیدگی قضائی همه جانبه به این پرونده بر اساس اصول صلاحیت سرزمینی، صلاحیت ذاتی و صلاحیت محلی و شخصی توسط سازمان قضائی نیروهای مسلح ایران آغاز شده و بررسی این پرونده، یکی از مهمترین، حساسترین و پیچیده ترین فرآیندهای قضایی چند سال اخیر کشور بوده است.
برهمین اساس متهم ردیف اول به تحمل ۱۳ سال حبس تعزیری و پرداخت دیه در حق اولیای دمی که مطالبه دیه داشته اند محکوم شد، دادگاه نیز برای این متهم مجازات تکمیلی در نظر گرفته است. برای سایر متهمان نیز مجازاتهایی در نظر گرفته شد.
* در «شورای ایکائو» رفتار ایران، «غیر عمدی» شناخته و رای به نفع ما صادر شده
معاون حقوقی رئیس جمهور در ادامه سخنانش تصریح کرد که این موضوع در «شورای ایکائو» نیز بحث شده و رفتار جمهوری اسلامی ایران، «غیر عمدی» شناخته و رایی که صادر شد نیز به نفع جمهوری اسلامی ایران بود.
دهقان همچنین ورود بی دلیل برخی از کشورهایی که این موضوع به آنها ارتباطی پیدا نمیکرد را مورد نقد قرار داد و تصریح کرد: بعضی از کشورها آمدند وسط و به نوعی خودشان را متولی این امر دانستند و موضوع را راجع به اتباع ما به صورت حقوقی پیگیری میکنند.
دهقان ادامه داد: ما با اینها هم تمایل داشتیم از طریق مذاکره و داوری مساله را حل کنیم آنها تقاضای مذاکره کردند ما هم پاسخ مثبت دادیم که به واسطه مذاکره، مساله را حل کنیم. اما این کشورها برخلاف اینکه تقاضای مذاکره کرده بودند و ما هم آن را پذیرفته بودیم و رسما از طریق وزارت خارجه اعلام کرده بودیم مایل به حل مساله از طریق مذاکره هستیم؛ اما شنیدیم دعوایشان در دیوان بین المللی دادگستری را ثبت کردند و بعضی از این کشورها که این موضوع به آنها ارتباطی هم نداشته است به نحوی خودشان را با بقیه همراه کردند.
دهقان با بیان اینکه طبیعتا پاسخ دیوان بین اللملی دادگستری را خواهیم داد، تصریح کرد: محاکمه در این زمینه، داخل کشور صورت گرفته است و علیالقاده جایی برای نگرانی وجود ندارد چراکه خیلی روشن است این مساله عمدی نبوده است.
معاون حقوقی رئیس جمهور گفت: چه سودی برای جمهوری اسلامی داشته است که هواپیمای داخل کشور و اتباع خودش را بزند؟ این اقدام چه سودی به نظام میرساند؟ عقلی هم در جهان حاکم است که تصدیق میکند که یک اقدام باید برای کشور فایده داشته باشد.
وی افزود: خیلی روشن است که این اتفاق، غیرعمدی بوده و اشتباهی صورت گرفته، ایکائو هم این مساله را پذیرفته است، اما این که برخی بخواهند از این موضوع مساله دیگری بسازند و آن را به عنوان عملیاتی عمدی از سوی ایران جلوه کنند؛ به نظر من قضات عالی رتبه دیوان بین اللملی دادگستری حتما به این مساله توجه خواهند کرد و به نظر من این شکایت هم به جایی نخواهد رسید.
دهقان تصریح کرد: افرادی که آن خطا را انجام داده بودند محاکمه شدند، بنابراین به نظر ما این مساله برای ملت ما ایجاد نگرانی نمیکند.
* کنعانی: ایران مسئولیتهای ملی خود را تاکنون انجام داده است
ناصر کنعانی، سخنگوی دستکاه دیپلماسی نیز در نشست خبری خود در پاسخ به سؤالی درباره شکایت کشورهای اوکراین، سوئد، کانادا و انگلیس از ایران درباره حادثه هواپیمای اوکراینی به دادگاه بین المللی دادگستری گفته بود که در ارتباط با موضوع هواپیمای اوکراینی ایران در راستای اصل حسن نیت و اعتقاد به تعامل سازنده با دولتهایی که اتباع و شهروندانشان در این سانحه دلخراش جانشان را از دست دادند، بر انجام مذاکره در کلیه ابعاد سانحه تأکید داشته است و مجددا آمادگی خود را برای انجام مذاکره در آخرین یادداشت ارسالی خود به اطلاع کشورهای مربوطه رساندیم.
کنعانی همچنین تاکید کرده بود که درباره رسیدگی به سانحه، ایران براساس اصل صلاحیت سرزمینی و با توجه به اینکه این سانحه در قلمرو حاکمیتی ایران اتفاق افتاده و متهمان مرتبط با رخداد تابعیت ایرانی دارند، رسیدگی کیفری خود را با جدیت و دقت لازم انجام داده و دادگاه صلاحیتدار رای غیرقطعی خود را در مورد ۱۰ نفر از متهمان صادر کرده است.
به گفته کنعانی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با سانحه دلخراش مسئولیتهای ملی خود را تاکنون انجام داده و در چارچوب اصل حسن نیت با دولتهای دارای اتباع و شهروندان در این حادثه دلخراش ارتباط دارد و به صورت رسمی آمادگی خود را برای مذاکره اعلام داشته است.
منبع: فارس