علی اصغر عنابستانی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی٬ در گفتگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجو٬ درباره گرانی نان در برخی از استانهای کشور اظهار کرد: گرانی نان از استان خراسان رضوی شروع شد و بدونتدبیر ترین کاری که استاندار خراسان رضوی می توانست بکند٬ این بود که در آستانه محرم و صفر که بخش عمده ای از جمعیت ایران به استان خراسان رضوی سرازیر میشوند٬ نان را در این استان گران کند؛ نانی که آخرین سنگر معیشت مردم است.
وی افزود: ممکن است بگویند قیمت انرژی، گاز، برق و حقوق کارگر افزایش یافته نانوا چه کار کند؟ درحالی که اگر می خواهند به نانوا کمک کنند٬ باید یارانه نان را افزایش دهند. به طوری که به راحتی می توانیم از محل تبصره 14 یارانه نان را افزایش دهیم؛ همان طور که دولت بلافاصله تصمیم گرفت ارز ترجیحی را اجرا کند و یارانه مردم را از طریق تبصره ۱۴ افزایش داد٬ در زمینه یارانه نان نیز میتواند همین اقدام را انجام دهد.
عنابستانی ادامه داد: درحال حاضر دولت سیستم کوپنی و کالابرگ الکترونیک را دنبال می کند و مرتبا میگوید یارانه را از افزایش محل تبصره 14 افزایش میدهد. لذا از محل همین مسئله نیز میتواند یارانه نان را هم افزایش دهند. کاری که الآن دولت می کند این است که به آرد یارانه می دهد. وقتی به آرد یارانه می دهد و آرد از شبکه خارج می شود و وارد شبکه های غیررسمی و شبکه های شیرینی فروشی ها و شیرینی پزی ها و ماکارونی سازی ها میشود و قاچاق می شود و دولت یارانه می دهد؛ اما تبدیل به نان نمیشود که به دست مردم برسد.
عنابستانی تصریح کرد: برای اینکه دولت یارانه آرد را هدفمند کند٬ طرح ساماندهی عرضه نان در نانواییهای کشور را اجرا کرد؛ اما سوال این است که چرا دولت این را متوقف کرده است؟ این چه نوع بی تدبیری است که در تمام نانواییهای کشور کارت خوان گذاشته ولی طرح خود را اجرا نمی کند؟ الآن این طرح دولت عقیم است و اجرا نمیشود. در این طرح باید امروز آرد را به نانوایی به صورت آزاد بدهند و به ازای هر تراکنش نان٬ به او یارانه بدهند. اگر دولت این کار را می کرد٬ مابه ازای صرفه جویی که از محل آرد می کرد و جلوی قاچاق آرد را می گرفت، می توانست به راحتی یارانه نان را افزایش دهد و قیمت نان را زیاد نکند.
این نماینده مجلس با اشاره به مسئله مدیریت آرد و نان در کشور گفت: مدیریت نان در کشور متمرکز نیست و معلوم نیست چه کسی مسئول نان است. ساماندهی نان در وزارت اقتصاد است، عرضه گندم و آرد در وزارت جهاد کشاورزی است، کارخانه اش در وزارت صمت است و مسئول نظارت اینها وزارت کشور است. وقتی نان متولی ندارد این معیشت حداقلی مردم بازی می خورد که این فقط سوءمدیریت در دولت است و چیز دیگری نیست؛ درواقع این موضوع نه پول و نه اعتبار می خواهد و صرفا یک مدیریت دقیق می خواهد. البته شخص معاون اول باید وارد شود و اجازه ندهد نان گران شود.
عنابستانی خاطرنشان کرد: وظیفه معاون اول رئیس جمهور این است که به موضوع گرانی نان ورود کند و این که ورود نمی کند٬ در انجام وظایفش قصور میکند. معاون اول باید ورود کند و جلسه بگذارد و وزارت اقتصاد، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت کشور را هماهنگ کند و طرح ساماندهی نان را انجام دهد و از محل تبصره 14 و سازمان هدفمندی اعتبار مناسب بگذارد و به نان یارانه دهد و اجازه ندهد نان را گران کنند.