گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- ندا زارعی: در بخشی از اطلاعات منتشر شده توسط مرکز پژوهشهای مجلس، در سند تراز تولید و مصرف گاز طبیعی، به میزان اختلاف مصرف گاز در ماههای سرد و گرم سال پرداخته شده است.
با شروع فصل سرد، میزان مصرف دربخش خانگی و تجاری درسردترین ماه ۷/۶ برابر گرمترین ماه سال میشود که ســهم بخش خانگی و تجاری را از ۱۰ به ۴۹ درصد میرســاند؛ بنابراین اختلاف کل مصرف در ســردترین با گرمترین ماه سال به صورت متوســط به بیش از ۲۲۰ میلیــون مترمکعب در روز میرسد.
بر اساس پیشبینیهای صورت گرفته در این سند، حداکثر اختلاف مصرف گاز در ماههای سرد و گرم سال، تا سال ۱۴۰۴ به ۳۷۵ میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید. همچنین در سالهای ۱۴۱۰، ۱۴۱۵ و ۱۴۲۰ به ترتیب اختلاف مصرف به ۴۵۳، ۵۱۰ و ۵۷۹ میلیون متر مکعب خواهد بود. تفاوت میزان گاز عرضه شده و گاز مورد استفاده در سال ۱۴۲۰، به ترتیب ۸۹۸ و ۱۴۱۰ میلیونتر مکعب در روز است که نشان از ناترازی و کمبود شدید گاز دارد.
طبیعتا برای جلوگیری از چالش ناترازی و کمبود گاز در سالهای آینده، باید از الان دست به کار شد و در جهت افزایش تولید، بهینهسازی مصرف و فعالیتهایی از این دست، اقدام کرد.
با توجه به اعداد پیشبینی شده، کاملا واضح است که اگر برای حل چالش ناترازی گاز در سالهای آتی برنامهریزی مناسب وجود نداشته باشد، مشکلات شدیدتری گریبانگیر صنایع مختلف کشور و در نتیجه اقتصاد کلان خواهد بود.
یکی دیگر از صنایعی که وابستگی مستقیم و شدیدی به گاز دارد، صنعت برق است. ۸۰ درصد برق تولیدی کشور وابسته به گاز طبیعی است و این مسئله باعث میشود بهصورت مستقیم و غیرمستقیم وابستگی تمامی بخشهای مصرفی کشور، به گاز بسیار بیشتر شود.
در این شرایط یکی از راهکارهای مقابله با این مشکل، همچنان ذخیره گاز در مخازن ذخیرهسازی است. این روش که تقریبا از ۱۰۰ سال گذشته در برخی از کشورها مورد استفاده قرار گرفته است، گاز اضافی در روزهای گرم سال را ذخیره و در ماههای سرد سال که مصرف گاز افزایش پیدا میکند، آن را در اختیار صنایع مختلف قرار میدهد.