به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از روزنامه "دی ولت" آلمان، ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان اتحادیه اروپا را به وتوی تصمیمات در مورد استراتژی اروپایی اوکراین تهدید کرده است. اوربان در نامهای خواستار «مرحله تأمل» و اجماع شده است. اوربان اخیراً حتی با وجود مخالفت اتحادیه اروپا با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه ملاقات کرد.
"ویکتور اوربان"، نخستوزیر مجارستان، میخواهد از این تهدید جدید وتو برای ایجاد یک بحث اساسی در مورد سیاست اتحادیه اروپا در اوکراین استفاده کند. اوربان در این نامه تهدید آمیز نوشت: تا زمانی که در مورد استراتژی آینده برای مقابله با بحران در این کشور مورد حمله روسیه اتفاق نظر وجود نداشته باشد، نمیتوان در سطح سران کشورها و دولتها درباره حمایتهای مالی اضافی، تضمینهای امنیتی یا روند گسترش اتحادیه اروپا تصمیم گیری کرد. این نامه خطاب به چارلز میشل، رئیس شورای اروپایی نوشته شده است. کشورهای شریک اتحادیه اروپا در بروکسل نیز این نامه را دریافت کردند. در این نامه آمده است که توافق بر سر تحریمهای بیشتر روسیه نیز تا آن زمان ممکن نخواهد بود.
نامه اوربان در بروکسل سروصدای زیادی به پا کرده است، زیرا اکثریت بزرگی از کشورهای اتحادیه اروپا در واقع میخواهند در نشست ۱۴ و ۱۵ دسامبر تصمیمات گستردهای به نفع اوکراین بگیرند که همچنین شامل آغاز مذاکرات الحاق اتحادیه اروپا و حمایت مالی بیشتر به میزان میلیاردها دلار تا پایان سال ۲۰۲۷ میشود. با این حال، تصمیم گیریها در این باره تنها در صورتی امکان پذیر است که هیچ یک از کشورهای عضو حق وتو ندهند.
به طور خاص، "اوربان" خواستار پاسخگویی به تعدادی از سؤالات توسط سران کشورها و دولتهای عضو اتحادیه اروپا است. یکی از این سوالات این است که آیا هدف استراتژیک اتحادیه اروپا از پیروزی اوکراین همراه با تغییرات اساسی سیاسی در روسیه هنوز هم میتواند واقع بینانه تلقی شود؟ او همچنین میپرسد، برای مثال، چه نوع معماری امنیتی در اروپا پس از جنگ قابل تصور است و چگونه میتوان تمایل اوکراین برای پیوستن به اتحادیه اروپا را با واقعیتهای سیاسی و اقتصادی تطبیق داد.
به اعتقاد "اوربان"، مبنای این بحثها باید تحلیل دقیق عواقب تحریمها تا کنون و برنامههای حمایتی برای اوکراین باشد؛ به عنوان مثال، کمیسیون اتحادیه اروپا هنوز نحوه تأثیرگذاری بر اقتصاد اروپا از اقدامات تنبیهی علیه روسیه را اعلام نکرده است.
اوربان در این نامه استدلال میکند که آخرین بیانیه اتحادیه اروپا در مورد اوکراین، که در ماه اکتبر به تصویب رسید، بر این فرض استوار است که استراتژی فعلی اتحادیه اروپا کارآمد است. با این حال به زعم اوربان وضعیت روی صحنه نبرد باعث ایجاد شک و تردید در این مورد میشود، زیرا وضعیت در میدان نبرد علیرغم ضد حمله اوکراین تا حد زیادی بدون تغییر باقی میماند. وی نوشت که این تحولات مستلزم «دوره تأمل» و احتمالاً تعدیل اهداف و ابزار اتحادیه اروپا است.
برخی دیپلماتها روز چهارشنبه اذعان کردند که "اوربان" در این نامه سوالات درست و مهمی را مطرح کرده است. با این حال، هم زمان، دیدار اخیر او با ولادیمیر پوتین، رهبر کرملین، این ظن را در اتحادیه اروپا بیشتر کرد که وی تحت نفوذ روسیه عمل میکند. علاوه بر این، این احتمال وجود دارد که اوربان همچنین علاقهمند است که بیش از ۱۳ میلیارد یورو از بودجه منجمد اتحادیه اروپا برای کشورش جمع آوری کند.
کمیسیون اتحادیه اروپا حدود یک سال پیش اعلام کرد که تنها در صورتی این بودجه را آزاد میکند که دولت ناسیونالیست راستگرای اوربان به طور کامل به وعدههای خود مبنی بر حمایت از حاکمیت قانون عمل کند. اوربان معتقد است که کشورش همه شرایط را برآورده کرده است.
حمایت مالی اتحادیه اروپا از اوکراین در حال حاضر تنها تا پایان سال تضمین شده است. در مجموع ۱۸ میلیارد یورو بودجه برای این منظور در نظر گرفته شده و روز چهارشنبه اتحادیه اروپا بخشی دیگر از این مبلغ ۱.۵ میلیارد یورویی را انتقال داد.
"دنیس اشمیهال" نخست وزیر اوکراین در تلگرام گفت: این به ما کمک میکند تا ثبات اقتصادی را در شرایط جنگی حفظ کنیم. بروکسل از زمان تهاجم روسیه در ۲۱ ماه پیش، ۸۵ میلیارد یورو از اوکراین حمایت کرده است. اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا پیشنهاد کرده بود که این کشور نامزد اتحادیه اروپا باید تا پایان سال ۲۰۲۷، ۵۰ میلیارد یورو دیگر دریافت کند.
مجارستان سال هاست که از سوی اتحادیه اروپا به دلیل نقضهای مختلف حاکمیت قانون مورد انتقاد قرار گرفته است. میلیاردها بودجه از بروکسل برای این کشور متوقف شده است.
نمایندگان پارلمان اروپا چندی پیش در یک رای گیری همچنین به طرح تعلیق مجارستان برای ریاست دورهای بر اتحادیه اروپا به بهانه منطبق نبودن ارزشهای این کشور با ارزشهای اروپایی رای مثبت دادند.
در ماه دسامبر گذشته کمیسیون اروپا تقریباً ۲۲ میلیارد یورو برای مجارستان از بودجه ساختاری اتحادیه اروپا برای دوره ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۷ را مسدود کرده بود. دلیل ارائه شده این بود که بوداپست الزامات اتحادیه اروپا را از نظر حاکمیت قانون برآورده نمیکند.
مجارستان از کشورهای عضو اتحادیه اروپا است که بروکسل در مناسبات با آن چالشهای زیادی دارد. این کشور معمولا به پیشبرد سیاستهای مستقل در امور داخلی و بین المللی تاکید دارد و همچنین در موضع گیری در قبال جنگ اوکراین هم با اتحادیه اروپا هماهنگ نبوده و تلاش میکند سیاستهای خود را پیش ببرد.