گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، در نشست خبری مجامع استانی شرکتهای سهام عدالت گفت: از سال تخصیص سهام عدالت، این سهام دچار مشکلاتی شد از جمله عدم تصمیم گیری درست، گرفتن تصمیمات متناقض و بعضا ورود دستگاههای نظارتی که سوجریانها را در برگزاری مجامع این شرکتها تشخیص میدادند. به همین دلیل این سهام متوقف و موکول به بررسی شورای عالی بورس شد.
عشقی ادامه داد: در سازمان و شورای عالی بورس تلاش کردیم به یک اجماع کامل درخصوص نحوه برگزاری مجامع شرکتهای سرمایه گذاری استانی برسیم. همچنین بدنبال نحوه اعمال و انتقال اراده مردم و سهامداران سهام عدالت در این زنجیره تا شرکتهای سرمایه پذیر هستیم. درواقع هدف این است که در ۳۶ شرکت سرمایه پذیر بورسی و ۱۳ شرکت سرمایه پذیر غیر بورسی بتوانیم اراده مالکیتی و رای سهامداران را منتقل کنیم.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درخصوص ایراد چرخهای که پیشتر وجود داشت، گفت: در سال ۹۹ تصمیم بر برگزاری مجامع شرکتهای سرمایه گذاری گرفته شد و ایراد اصلی این بود که هیئت رئیسهای که برای مجمعها انتخاب شد بود، از طرف شورای عالی با ترکیب کاملا دولتی بود؛ درواقع دولت هیئت رئیسه مجامع را تشکیل میداد. این موضوع با قانون تجارت و روح سهام عدالت که هدف آن ها، مشارکت مردم در شرکتهای سرمایه گذاری بود، در تضاد بود. به همین دلیل مجامع متوقف شد.
وی افزود: مسئله ما از سال گدشته این بود که چه مدلی را انتخاب کنیم که در آن انتقال اراده مردم به شرکتهای سرمایه پذیر وجود داشته باشد. در نهایت در تیر ماه به جمع بندی رسیدیم؛ مجدد اشکالهایی به آن وارد شد و در جلسه اخیر شورا نهایی و هفته گذشته ابلاغ شد.
عشقی به این اشاره کرد که یکی از مهمترین مولفههای موفقیت مجامع این است که بتوان مشارکت حداکثری سهامداران عدالت را در مجامع شرکتهای تعاونی شهرستانی و سرمایه گذاری استانی داشت؛ سپس عنوان کرد: این موضوع نیازمند همراهی اصحاب رسانه است که بتوانیم آموزشهای لازم را بدهیم و برنامههای مفصل برای اطلاع رسانی و ... را داشته باشیم. قطعا کار بسیار سختی است باتوجه به اینکه ۵۵ میلیون نفر درگیر سهام عدالت هستند و بحث آموزش این موضوع بحث یکی دو روز و صرفا سازمان بورس نیست و کمک همه دستگاهها لازم است.
رئیس سازمان بورس گفت: اولین گام ما فراخوان عضویت در هیئت مدیره خواهد بود. کسانی که تمایل دارند در شرکتهای سرمایه گذاری استانی به عنوان عضو حقیقی انتخاب شوند، میتوانند اعلام کنند. سپس بر اساس مقرراتی که در شورای عالی بورس تصویب شده صلاحیت آنها بررسی شده و به آنها اعلام میشود.
وی افزود: زمان بندی مربوطه فردا منتشر میشود که در آن قید شده تا چه زمانی مهلت دارند که برای عضویت در هیئت مدیره اعلام کاندیداتوری کنند. پس از آن سازمان بورس برای بررسی صلاحیت مهلت دارد و بعد اسامی اعلام میشود.
عشقی درخصوص چگونگی شرکت سهامداران در مجامع عنوان کرد: سهامداران به چند شکل میتوانند در مجامع شرکتهای سرمایه گذاری استانی شرکت کنند؛ اول اینکه سهامداران، اصالتا میتوانند شرکت کنند. یعنی سهامداران هر استان به صورت مستقل شرکت کنند. هم بصورت حضوری و هم الکترونیکی از طریق سامانه سپرده گذاری در مجمع امکان شرکت وجود دارد. مدل دیگری وجود دارد؛ اینکه خودشان شرکت میکنند یا وکالت و نمایندگی به سایرین میدهند. در این مدل اینجوری هست که سهامداران میتوانند تعاونی شهرستان خود را به عنوان نتاینده خود انتخاب کند که او شرکت و اعمال رای کند. این اعلام حضور در مجمع را باید در سامانه سپرده گذاری مشخص کنند.
این مقام مسئول در ادامه گفت: رای گیری بصورت الکترونیکی است و حتی شخصی که حضوری شرکت میکند الکترونیکی رای میدهد. اگر هیچکدام از مدلهای شرکت در مجمع را انتخاب نکردند، با مکانیزمی، آرای کسانی که شرکت نکردند به تعاونی همان شهرستان میرسد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: یک شرط وجود دارد؛ اینکه در سال اول شرکتهای تعاونی استانی، بتوانند باتوجه به مقررات خود، حدنصاب حضور ۲۰ درصد را کسب کنند. یعنی شرکت تعاونی شهرستانی در صورتی میتواند رای سهامداران عدالت را داشته باشد که بتواند در مجمع خود مشارکت حداقل ۲۰ درصد سهامداران را داشته باشد. به این دلیل که ما در سالهای پیش دیدیم مجامع شرکتهای تعاونی شهرستانی با تعداد اندکی، مثلا ۱۰ نفر، برای یک شرکت که ۸۰ هزار نفر عضو دارد مجمع تشکیل میدهند و کسی معترض آنها نمیشود. این موضوع باعث میشود که با این تعداد اندک عضو هیئت مدیره انتخاب شود و کنترل شرکتهای سرمایه پذیر را دست میگیرد.
عشقی اظهار کرد: شرکتهای سرمایه گذاری استانی نقش محوری در تحقق اهداف سهام عدالت دارد. هدف این است که اداره سهام عدالت به شرکتهای سرمایه گذاری استانی و یا برای مدتی به کانون سهام عدالت منتقل شود این کار به تدریج انجام میشود.
این مقام مسئول درخصوص یکی از بندهای مصوبه گفت: یکی از بندهای مصوبه این است که همزمان درگیر ۳۰ استان نشویم که بتوانیم نظارت درستی داشته باشیم. در آغاز از دو استان شروع میکنیم. این فرایند تا انتها طی میشود و بقیه استانها اعلام فراخوان و مجامع برگزار میشود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درمورد وضعیت شرکتهای تعاونی اظهار کرد: شرکتهای تعاونی شهرستانی از نطر مالی شرایط دشوار داشتند و درخواستشان این بود که از محل سودهای سهام عدالت هزینهها را پرداخت کنیم. این کار برای شرکتهایی که در سالهای گذشته تشکیل شده و ارتباط آنها با سهام عدالت قطع شده وجهی از نظر شرعی و قانونی از نظر شورای عالی بورس ندارد.
وی ادامه داد: شرکتهای سرمایه گذاری استانی میتوانند بصورت علی الحساب هزینههایی را بابت برگزاری مجامع شرکتهای تعاونی استانی و مجامع خود پرداخت کنند که بتوانند کارهای اداری مربوط به برگزاری مجمع را انجام دهند و مجامع سهام عدالت را با جلب مشارکت حداکثری مردم برگزار کنند. این تعاونیها میتوانند این منابع را بگیرند و درنهایت یک مبلغی به عنوان حق الزحمه در اختیار آن شرکتها قرار میگیرد. درحال حاضر شرکتهای تعاونی استانی کسب و کار خود را دارند، ولی منحصر به دادن منابع سهام عدالت نشود.
برگزاری مجامع تمامی شرکتها تا ابتدای ۱۴۰۳
در پایان نشست، ولی الله جعفری سرپرست مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، گفت: همه مجامع شرکتها باید تا ابتدای شهریور ۱۴۰۳ برگزار شود، استانها را تقسیم میکنیم و در هرماه چند استان برگزار میشود. از ۳۱ استان، ۲ استان زنجان و خراسان شمالی به عنوان ناشر ثبت شدند.
جعفری افزود: آخرین شرکت سمنان است که نزد سازمان بورس به ثبت نرسیده است.