گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو_ حنانه فقیهمنزه: قریب به دو روز پیش اختلالی چند دقیقهای در سیستم هوشمند توزیع سوخت کشور اتفاق افتاد که با اقدامات انجام شده، طی مدت ۱۲ ساعت تمام پمپ بنزینها بصورت دستی یا آفلاین وارد مدار شدند.
در انجام عملیاتهای اینچنینی تاثیر عملیات مهمتر از خود عملیات است. به همین جهت، چیزی که دشمن به دنبال آن در خرابکاری سامانه هوشمند سوخترسانی بوده، مهمتر از چیستی و چگونگی عملیات بوده است. رژیم صهیونیستی با انجام این عملیات به دنبال ایجاد آشوب سراسری و التهاب بود و به همین دلیل برای دومین بار متوالی اتفاق افتاد.
آبان ۱۴۰۰ حمله سایبری دیگری به سامانه کارتهای هوشمند سوخت رخ داد و مشخص شد که مسئلههای اینچنینی آحاد مردم را درگیر میکند، بنابراین دشمن با آگاهی از این موضوع به دنبال اختلال و آشوب در کشور است. از همین رو مسؤولان باید اقداماتی انجام دهند که آسیبپذیری در برابر این حملات به حداقل برسد.
تاثیر حملات سایبری در حوزه انرژی چگونه کاهش مییابد؟
رضا رحیمی کارشناس انرژی در گفتوگو با گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، به راهکارهایی جهت بیاثر کردن حملات سایبری به شبکههای سوخترسانی کشور، اشاره کرد و گفت: اگر بتوانیم به وسیله الپیجی، سیانجی و خودروهای برقی به سبد سوختی مصرف کنندگان تنوع بدهیم، حمله سایبری یا اتفاقات مشابه آن دیگر متوجه همه جامعه نمیشود و تمام خودروداران با مشکل مواجه نمیشوند. در چنین شرایطی مشکلات آن تنها خودرودارانی که از بنزین یا گازوییل مصرف میکنند را تحت تاثیر قرار میدهد.
نکته دیگر این است ما باید از اتفاقی که سال ۱۴۰۰ رخ داد، درس میگرفتیم تا امنیت سوختی به خطر نیفتد. امنیت سوختی در زمانهای مختلفی مانند ناترازی بنزین یا کمبود گاز ممکن است ایجاد شود بنابراین تنوع دادن به سبد سوختی در همه این شرایط امنیت را پوشش میدهد.
این کارشناس انرژی ادامه داد: اساسا دشمن با درک اینکه مسئله بنزین یک موضوع استراتژیک و امنیتی برای کشورمان است تمام توان خود را در این حوزه بکار گرفته است تا بتواند ضربهای به کشورمان وارد کند، تنوع بخشی به سبد سوخت کشور میتواند این مشکل را رفع کند؛ کما اینکه در رابطه با ناترازی انرژی هم این راهکار مطرح میشود.
وی ادامه داد: موضوع دیگر این است که سامانه کارتخوانها داخلیسازی نشدهاند و ما آنها را از کشورهای دیگر تهیه میکنیم. یکی از کشورهای مطرحی که سامانه کارتخوانها را تولید میکند، کشور آلمان است که به هیچ عنوان قابل اعتماد نیست. وقتی ما این سامانهها را از آلمان وارد کنیم، طبیعتا حمله سایبری آسانتر انجام میشود. در حال حاضر این کارتخوانهایی استفاده میکنیم از کشورهای دیگر وارد میشود و بازهم امکان اینکه آنها را تحت کنترل خودمان داشته باشیم را نداریم. به همین دلیل باید به سمت بومی سازی این تجهیزات برویم و به شرکتهای دانشبنیانی که در این حوزه تخصص دارند، بها دهیم. اگر تمام تکنولوژی و دسترسی ساخت این سامانهها در اختیار خودمان باشد، کار برای تکرار حملات اینچنینی سختتر میکند.
رحیمی افزود: در رابطه با سیستم هوشمند سوخت همین موضوع باید در دستور کار قرار گیرد، مسلما دیگر وقت آن رسیده است که این سامانه هم از نظر سخت افزاری و هم از نظر نرم افزاری ضمن بومی سازی ارتقا پیدا کند.