به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، نشست خبری شانزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آلاحمد امروز یکشنبه سوم دی ماه با حضور گلعلی بابایی دبیر علمی، حامد محقق معاون شعر و ادبیات و علی رمضانی مدیرعامل خانه کتاب برگزار شد.
علی رمضانی در این نشست در سخنانی گفت: رونق ادبیات یکی از دلایل برگزاری جایزه است که قطعاً برگزاری جایزه تنها یکی از اهداف جایزه را رقم میزند، آموزش و کمک به تولید نیز مهم است که نیازمند پیگیری مسئولان است، خانه کتاب هم در این حوزه مسئولیت دارد.
وی با اشاره به حوزه ادبیات گفت: ادبیات پرامانتترین و پرخوانترین و پرفروشترین حوزه هاست. امسال شانزدهمین دوره جایزه با صدمین سال تولد جلال مصادف شد. ما در روز 11 آذر در زادگاه جلال در طالقان نشستی با حضور نویسندگان و ادبا و مردم برگزار کردیم که استقبال مردم از همشهری خود جالب توجه بود و اجتماع برگزیدگان و نویسندگان حوزه ادبیات داستانی هم پیش از اختتامیه برگزار میشود.
رمضانی گفت: جلال آلاحمد هر سال یک ارمغان و آورده برای ما دارد، سال گذشته هفتادمین سال انتشار غربزدگی بود امسال هم تصمیم گرفتیم به کتاب ولایت عزراییل توجه ویژه کنیم.
چرا جلال آل احمد به اسرائیل سفر کرد؟
رمضانی در مورد مواجهه جلال با مسئله فلسطین و حضور در این سرزمین اشغالی گفت: جلال آل احمد به دعوت خود اسرائیلی ها به آنجا سفر کرد. جلال آل احمد در نوشته های خود به آپارتایدهای اسرائیل اعتراض می کند.
وی ادامه داد: در این رابطه کتاب ولایت عزرائیل یا مقاله اسرائیل جلال آل احمد در مجله رواق چاپ می شود که واکنش رهبری در آن دوران را بر می انگیزد.
حامد محقق نیز در سخنانی گفت: معاونت شعر و ادبیات از اول آبان فعالیت جدی برای جایزه را آغاز کرد و شروع به جمعآوری کتابها کرد، آثار زیادی به دبیرخانه رسید و کتابها تفکیک شدند، 893 عنوان در مستندنگاری، 443 عنوان در داستان کوتاه، رمان با 1470 عنوان و نقد ادبی با 83 کتاب، در مجموع 2889 عنوان کتاب به دبیرخانه رسید.
وی با اشاره به آمارهای تاریخی جایزه جلال گفت: 40 هزار عنوان کتاب در 15 دوره جایزه جلال بررسی شده، 113 نفر برنده جایزه شدهاند، هدایتالله بهبودی با 3 بار برگزیده بیشترین دریافت جایزه را داشته است. 55 ناشر جایزه جلال را دریافت کردند. امسال ناشران شهرستانی میان نامزدها هستند و دو نویسنده غیرتهرانی داریم، بازه سنی نامزدها نیز 28 تا 62 سال است. 3 نویسنده با اولین کتابشان نامزد دریافت شدند.
محقق با اشاره به دورههای جلال نیز گفت: در 11 استان دوره آلجلال برگزار شده است و 33 کارگاه نیز در این زمینه برگزار شده است، 220 نفر هم در این کارگاهها آموزش دیدند.
داوران را قسم دادیم که در رمان و داستان کوتاه اثر برگزیده داشته باشیم
گلعلی بابایی دبیر علمی جایزه جلال نیز در سخنانی گفت: وقتی پیشنهاد دبیری علمی داده شد راغب نبودم چون میدانستم کار سختی است و مهمترین موضوعی که باید روی آن تکیه داشته باشیم حقالناسی است که به گردن انسان میافتد، دبیر علمی تنها یک رأی دارد. الحمدلله در این دوره داوران خوب بودند و اعتقاد داشتند حقالناس را باید حفظ کنیم.
وی ادامه داد: بار اصلی تفکیک آثار بهعهده دبیرخانه است، از 16 آبان کار داوری را شروع کردیم، نقد ادبی 83 اثر بود در 3 جلسه و نهایتاً با حضور هیئت علمی داوریها انجام شد، اما در داستان کوتاه، رمان و مستندنگاری ساعتها وقت داوران صرف شد تا به نامزدهای نهایی برسیم.
بابایی گفت: در برخی رشتهها وضعیت رقابت نزدیک بود و تصمیمگیری بسیار مشکل بود. از اعضای هیئت علمی تشکر میکنم چون حضور آنها مثمر ثمر بود و حتی توانست نتایج را تغییر دهد.
دبیر علمی جایزه ادبی جلالآلاحمد از اضافه شدن بخش «آرمان فلسطین» به عنوان بخش ویژه و خارج از فراخوان جایزه جلال خبر داد و افزود: آثار مرتبط به موضوع فلسطین در سال های اخیر جمع آوری شده و آثار قابل تقدیر معرفی و تقدیر می شوند.
گلعلی بابایی همچنین در مورد نحوه ارزشیابی و اعلام برگزیدگان تأکید کرد: داوران را قسم دادیم که در رمان و داستان کوتاه اثر برگزیده داشته باشیم.
بخش دوم این نشست به پرسش و پاسخ اصحاب رسانه اختصاص داشت، رمضانی در پاسخ به پرسش تسنیم مبنی بر اینکه با توجه به تاکید داوران و دبیران علمی جایزه جلال در دورههای اخیر مبنی بر ضرورت تغییر اساسنامه ای جایزه در بخش مستند نگاری، آیا پیشنهاد مشخص و متممی برای شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال شده است؟ گفت: این موضوع در جلسهای که ما با حضور 20 نفر از منتقدان و اعضای هیأت علمی داشتیم، نیز مطرح شد. چون حجم آثار این حوزه قابل توجه است، اگر دنبال کرده باشید در اساسنامه اولیه جایزه تاریخ نگاری آورده شده و در ادامه به مستند نگاری تغییر یافته است, این تغییرات تغییرات معمولی است که نیازمند بررسی دقیق تر دوستان در معاونت است، دوستان ما در حال بررسی هستند تا پیشنهاد پخته ای ارائه شود،موضوعات دیگری هم مطرح شده است که آن ها هم در حال بررسی است، اگر بتوانیم به جمع بندی برسیم این پیشنهاد ارایه می شود.
جایزه جلال آل احمد 400 میلیون شد
علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب در نشست خبری شانزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد هم در مورد رقم این جایزه توضیح داد: در دوره گذشته برگزیدگان جایزه جلال 250 میلیون تومان دریافت می کردند که امسال این جایزه به 400 میلیون تومان افزایش یافته است.
در پایان این نشست نامزدهای جایزه جلال معرفی شدند که به شرح ذیل است:
مستندنگاری:
«تو خداداد عزیزی هستی» نوشته جواد رستمزاده از نشر برید
«روزهای پیامبری: روایتی از زندگی غلامحسین حدادزادگان پیامرسان و راننده پیکر شهدا» نوشته روحالله شریفی از نشر سوره مهر
«عملیات احیا: روایت صعود یک مجموعه دانشبنیان به قله دانش و فناوری الکتروموتور» نوشته محمد حکمآبادی از نشر راه یار
«من اعتراف میکنم: زندگی و زمانه وحید افراخته» نوشته محمد رحمانی از نشر ایران
داستان بلند و رمان:
«بیروط» نوشته ابراهیم اکبری دیزگاه از نشر صاد
«سفر به آتش» نوشته مریم مطهریراد از نشر دفتر نشر معارف
«غمسوزی» نوشته اعظم عظیمی از نشر شهرستان ادب
«فصل توتهای سفید» نوشته سیده عذرا موسوی از نشر شهرستان ادب
«گروگانکشتگی» نوشته نوید ظریفکریمی از نشر سوره مهر
مجموعه داستان کوتاه:
«از قبل یکشنبه میشود» نوشته علی شاهمرادی از نشر خزه
«عاصف و الدار» نوشته محمدقائم خانی از نشر صاد
نقد ادبی:
«آخرالزمان در رمانهای آپوکالیپتیک» نوشته صغری صالحی از نشر پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات
«اتصال روایی و بیناروایت: طرحی برای روایتشناسی پساساختارگرا» نوشته ساره زیرک از نشر مولی
«جلال آلاحمد و معاصرانش» نوشته امید طبیبزاده از نشر نیلوفر
«زبان علم در پژوهشهای ادبی» نوشته نعمتالله ایرانزاده، سمیه آقابابایی و محمدمهدی زمانی از نشر خاموش
«سیر تطور، اکنون و آینده رمان» نوشته حامد رشاد از نشر کانون اندیشه جوان
اختتامیه «شانزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد» و جشن یکصد سالگی تولد جلال آل احمد با عنوان «یک قرن جلال» چهارشنبه (ششم دی ماه ۱۴۰۲) ساعت ۱۸ در تالار وحدت به نشانی تهران، خیابان حافظ، خیابان استاد شهریار برگزار میشود.