به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، یکی از متغیرهای بسیار مناسب برای پیش بینی روند قیمتها در بازار داراییها بخصوص دلار، نرخ رشد سپردههای دیداری است. این نرخ که به نوعی سرعت پول را نشان داده و شاخص مناسبی برای ارزیابی انتظارات تورمی است، میتواند گویای روند قیمتها در یک اقتصاد باشد. همچنین میتوان با استفاده از این نرخ کاهش نرخ دلار تا سطوح ۴۷ هزار تومان را نیز مورد سنجش قرار داد.
به عبارتی با هر بار تغییر خاصی که در روند رشد سپردههای دیداری مشاهده میشود، با اندکی فاصله زمانی این تغییر به بازار دلار نیز سرایت میکند.
در حال حاضر که ارقام پولی بانک مرکزی تا پایان شهریور ماه منتشر شده، رصد تغییرات این متغیر در صورتهای مالی و ماهانه بانکها نشان دهنده روند کاهشی سپردههای دیداری و انتظارات تورمی است.
از تیر ماه سال جاری تا پایان آبان متوسط رشد سالانه سپردههای دیداری در حدود ۳۴ درصد بوده که این رقم برای مهر و آبان تقریبا ۳۳ درصد است. این در حالی است که متوسط تغیرات سالانه این متغیر از دی ماه ۱۴۰۱ تا پایان خرداد ۱۴۰۲ در حدود ۸۰ درصد بوده است.
متوسط تاریخی تغییرات سالانه سپردهها نیز در ۱۰ سال اخیز چیزی در حدود ۴۰ درصد بوده و هر بار که طی چند ماه متوالی رشد سپردههای دیداری بالاتر از این رقم ثبت شده، جهشی در قیمتها به خصوص دلار دیده شده است؛ بنابراین حالا که نرخ رشد سپردهها رقمی کمتر از متوسط تاریخی آن و البته با ثبات است، میتوان از ادامه روند کاهشی قیمت دلار صحبت کرد. در چنین شرایطی تحرکات بازار ساز میتواند تعدیل قیمت را بیشتر کرده و از همین رو میتوان نرخ ۴۷ هزار تومان را یک نرخ قابل دسترس برای دلار تصور کرد.