به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، تغییرات اقلیمی که در کاهش شدید بارشهای کشور مشهود است، در عدم فراگیری سرما تا امروز برای مجموعه وزارت نفت خوششانسی بههمراه داشته است.
پاییز و زمستان سال گذشته با شروع زودهنگام سرمای فراگیر و ماندگاری سرما در بخشهای زیادی از کشور مواجه شدیم و ناترازی گاز به ۳۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسید؛ درحالی که پیشبینی میشد با تکرار شرایط دمایی زمستان سال گذشته در زمستان امسال، ناترازی گاز به ۳۳۰ تا ۳۵۰ میلیون مترمکعب برسد، با عدم وقوع سرمای فراگیر تا امروز، ناترازی گاز در سال جاری تشدید نشد و با وجود افزایش تعداد مشترکان گاز، ناترازی در حدود سال گذشته باقی ماند.
با این وجود حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب در روز کسری گاز نسبت به شرایط نرمال داریم و این فاصله با تخصیص سوخت مایع به نیروگاهها و صنایع جبران میشود. در این شرایط، نیروگاههای کشور با متحمل شدن استهلاک ناشی از مصرف سوخت مایع، ناچار به جایگزینی بخشی از نیاز خود با سوخت مایع هستند و هرچه در مصرف برق از واحدهای حرارتی در زمستان استفاده شود، علاوه بر اختلال در برنامه تعمیرات دورهای این واحدها برای آمادگی تولید حداکثری برق تابستان ۱۴۰۳، مجبور به مصرف سوخت مایع بیشتر هستند.
در چنین شرایطی، با وجود کاهش بارشها، از ذخایر باقیمانده در سدهای کشور از سال گذشته و ورودیهای امسال، آن بخشی که برای مصارف شرب، کشاورزی و زیستمحیطی رهاسازی میشود، با وجود نیروگاههای برقآبی، برق تولید شده و این برق تولیدی از انرژی پاک آب، به کمک تأمین برق پیک زمستانه آمده است.
بر اساس آمار ۹ ماهه ابتدایی امسال، میزان تولید انرژی برقآبی در سال جاری نسبت به سال گذشته رشدی ۵۳ درصدی داشته است؛ بهطوری که تولید ۱۱ هزار و ۶۹۷ گیگاوات ساعتی انرژی برقآبی در ۹ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۱ در فاصله زمانی شروع فروردین تا پایان آذرماه ۱۴۰۲ به ۱۷ هزار و ۹۰۹ گیگاوات ساعت رسید.
همچنین در آذرماه که نیروگاههای حرارتی برای تولید برق فصل سرد سال، مشکل ناترازی سوخت داشتند، شاهد رشد ۴.۴ درصدی تولید انرژی برقآبی نسبت به آبانماه بودیم و در نهمین ماه سال ۵۵۱ گیگاوات ساعت انرژی برقآبی به شبکه برق کشور تحویل شد.
بزرگترین واحدهای برقآبی کشور در سدهایی، چون کارون ۴، گتوند، سیمره و کارون ۳ احداث شده است؛ نیروگاههای برقآبی تحت مدیریت شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، در نیمه نخست امسال به میزان چهار هزار و ۷۵۰ گیگاوات ساعت تولید برق داشتند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش ۸۰ درصدی داشته و سه درصد نیز بیشتر از کل تولید سال گذشته بوده است.
همچنین در ۶ ماهه نخست امسال، رکوردهایی، چون افزایش بیش از ۲ برابری تولید انرژی در نیروگاههای گتوند و داریان و افزایش ۵۰ درصدی در نیروگاه کارون ۴ بهثبت رسید. نیروگاه سیمره که در سال گذشته به دلیل خشکسالی تولید نداشته، در این مدت به میزان ۹۰ گیگاوات ساعت تولید انرژی داشته است.
مجموع نیروگاههای برقآبی کشور سهم ۱۱ درصدی در تولید انرژی پیک تابستان داشتهاند و پیش بینی میشود تا پایان زمستان نیز، سهمی قابلتوجه در تأمین برق پیک زمستانه امسال داشته باشند.