گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو – رئوف توکلی ؛ آنچه واضح و آشکار است این است که جنگ در نوار غزه، تنها جنگ میان جنبش حماس با رژیم صهیونیستی نبوده است؛ بلکه صحنهی نبرد محور مقاومت در برابر قدرتهای غربی- آمریکایی است. جنبش انصارالله یمن نیز به عنوان بخشی از حرکت مقاومت در منطقه، از همان ابتدای عملیات طوفان الأقصی به انحای مختلف حمایت خودش را از مردم مظلوم فلسطین اعلام داشته است و مدتی است که در عمل بوسیلهی حمله به محمولههای دریایی رژیم اشغالگر و یا کشتیهایی که به سمت سرزمینهای اشغالی در حرکت هستند، ضمن اعلام انزجار خود از جنایات عوامل صهیونیستی در نوار غزه، صدای مظلومیت مردم فلسطین را به گوش جهانیان رسانده است. به دنبال این موضوع، خبرگزاری دانشجو گفت و گویی را با احمد الشامی، از کارشناسان مسائل یمن ترتیب داده است که مشروح آن در ادامه آمده است.
دانشجو: چرا تنگه باب المندب برای رژیم صهیونیستی از اهمیت استراتژیکی برخوردار است؟ و چرا جنبش انصارالله از این تنگه برای مقابله با رژیم اشغالگر استفاده میکند؟
احمد الشامی: باید اشاره کرد که اهمیت استراتژیک تنگه باب المندب بر کسی پوشیده نیست و این مکان برای جهانیان از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. اما در مورد اهمیت این تنگه برای رژیم صهیونیستی باید بگویم که این رژیم تا همین چند وقت گذشته، گمان میکرد که تنگه باب المندب بخشی از نقاط استراتژیکی است که متعلق به خودش است و بوسیلهی امکاناتی که در اختیار داشته است و نیز به کمک همپیمانان خود، تا مدتها بر این مکان سیطره داشته است. از سوی دیگر ائتلاف آمریکایی به همراه نیروهای متحد با این ائتلاف از این رژیم موقتی حمایت و پشتیبانی میکنند.
تمامی این شرایط باعث شد تا رژیم صهیونیستی به اشتباه فکر کند که صاحب این تنگه است؛ چراکه به اهمیت مهم این مکان پی برده بود و میدانست نهتنها بخش عظیمی از تجارت دریاییاش از این تنگه عبور میکند بلکه محل عبور بخش عظیمی از محمولههای تجارت دریایی کشورهای جهان از باب المندب عبور میکند. به عبارتی دیگر مقدار عظیمی از صادرات کشورهای مختلف جهان از طریق این تنگه صورت میپذیرد؛ خواه این صادرات از چین باشد یا از هند و یا از کشورهای دیگر شرق آسیا. بر همین اساس این تنگه نقش مهمی در واردات کالاهای کشورهای مختلف به سرزمینهای اشغالی ایفا میکند.
به همین دلیل نیروهای مسلح یمن تصمیم گرفتند تا کشتیهای رژیم صهیونیستی یا کشتیهایی که سمت سرزمینهای اشغالی در حرکت هستند را هدف حمله خود قرار دهند. هدف نیروهای یمنی از این اقدام، شکستن تحریم از نوار غزه و بالطبع از مردم فلسطین است؛ مردمی که در معرض کشتار دسته جمعی قرار دارند. بر همین اساس نیروهای یمنی این مهم را جزو وظایف خود میدانند که از هر طریقی، از حق مردم فلسطین دفاع کنند؛ مردم فلسطین در زمان فعلی در معرض کشتار دسته جمعی قرار دارند و بر همگان لازم است تا در راستای کمک پزشکی و نظامی به مردم فلسطین دست به اقدام عملی بزنند.
دانشجو: به نظر شما به چه دلیل رژیم صهیونیستی به صورت مستقیم به مواضع جنبش انصارالله حمله نمیکند؟ همانگونه که میدانید رژیم اشغالگر در چندین جبهه در حال مبارزه با جنبش مقاومت در لبنان و سوریه است ولی حملهای به یمن صورت نداده! نیروی بازدارندگی یمن در چیست؟
احمد الشامی: به دو صورت میتوانیم به این پرسش شما پاسخ دهیم: در وهلهاول باید اشاره کنم که رژیم صهیونیستی در تلاش است تا موضوع یمن و حملات به کشتیهای خود را صرفا موضوعی مرتبط با این رژیم معرفی نکند بلکه قصد بزرگنمایی دارد و میخواهد این موضوع را یک مشکل بینالمللی و جهانی توصیف کند و آن را به عنوان یک خطر برای امنیت کشتیرانی در دنیا معرفی کند.
هدف رژیم از این کار، وادار کردن کشورهای به تشکیل یک ائتلاف علیه یمن به منظور حمله گسترده به خاک یمن و نابودی آن است. این رژیم قصد دارد تا تمامی کشورها چه کشورهای غربی چه کشورهای اروپایی بلکه کشورهای عربی و آفریقایی، نسبت به حملات و عملیاتهای یمن واکنش نشان دهند و در مقابل آن بایستند. این صورت اول که بیان شد؛
اما در مورد وجه دوم باید عرض کنم، رژیم صهیونیستی بیش از انجام هر اقدامی، تبعات آن را به طور کامل میسنجد و در مورد یمن نیز این موضوع صادق است. این رژیم دریافته است که چنانچه بخواهد هرگونه حملهای به یمن انجام دهد، با مقاومت همهجانبه مردم یمن رویارو خواهد شد؛ چراکه مردم یمن ثابت کردهاند که همواره در برابر دشمنان خود متحد ایستادگی میکنند و هیچ گسستگی بین آنان در این موضوع وجود ندارد؛ چراکه این خصلت مردم یمن، شناخته شده است و در برابر رژیم صهیونیستی نیز همین رویکرد وجود خواهد داشت. مردم یمن اعتقاد دارند عمر رژیم اشغالگر کوتاه است و نابودی آن امری قطعی بشمار میرود. به همین دلیل، به صورت یکپارچه و متحد در برابر این رژیم و سیاستهای حمایتی ایالات متحده ایستادگی میکند و با اشغالگری آنان در منطقه مخالف هستند. این موضوعی است که سبب شده رژیم صهیونیستی از مواجهه و رویایی مستقیم با مردم یمن بترسد و از هرگونه درگیری مستقیم با این مردم شجاع بپرهیزد. بر همین اساس اشغالگران بارها به صورت آشکار یا مخفیانه اعلام کردهاند که از هرگونه درگیری با یمن فراری هستند.
دانشجو: برخی از منابع خبری از صلحی صحبت کردهاند که قرار است بین یمن و عربستان سعودی صورت پذیرد. لطفا در مورد جزئیات این صلح توضیح بفرمایید!
احمد الشامی: بنده هم تا این لحظه از جزئیات این توافق یا درباره این موضوع اطلاعی ندارم اما آنچه که مشخص است این است که در این باره دو طرف به توافقاتی رسیدهاند و رایزنیها برای به سرانجام رسیدن موضوعات اختلافی دیگر در حال انجام است. آنچه مهم است این است که رژیم صهیونیستی در حال تلاش گستردهای است تا بار دیگر عربستان را به حمله مجدد به یمن سوق دهد و آتش جنگ را در این منطقه شعلهور سازد. از سوی دیگر بر اساس اطلاعات بدست آمده از گفتوگویهای دوجانبه، طرف یمنی خواستار توقف تخاصم و دشمنی از این کشور شده است. همچنین برداشتن کلیه تحریمها از یمن و نیز پرداخت خسارتهایی که در این چند سال به زیرساختها و ابنیه یمن وارد شده و بازسازی آنها، از جمله درخواستهای یمن در این صلح بوده است.
از طرفی یمن اعلام کرده تا زمانیکه کلیه نیروهای بیگانه از خاک یمن خارج نشوند و حاکمیت این کشور در مجامع بینالمللی به رسمیت شناخته نشود، حاضر به امضای توافق نخواهد بود. همچنین باید اذعان کرد پس از شکست ائتلاف آمریکایی سعودی در رسیدن به اهداف خود در یمن، اقوام یمنی با یکدیگر متحد شده و خواستار برداشتن تحریم از یمن بوِبژه ار بندر فریده و فرودگاه صنعا و نیز بازسازی کشور و پرداخت خسارت از طرف متخاصم شدهاند.