گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو-ندا زارعی: در روزهای اخیر برخی از نمایندگان شهرهای شمالی کشور در مجلس شورای اسلامی اقدام به اعتراض نسبت به واردات برنج کردهاند. استدلال آنها این است که واردات بیش از اندازه بوده و به تولیدکنندگان داخلی صدمه وارد کرده است.
رسول فرخی میکال نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل در مجلس شورای اسلامی در رابطه با میزان برنج وارد شده گفته است: «در واردات، نیازها و میزان تولیدات داخلی نادیده گرفته میشود؛ به نحوی که هنوز برنج سال گذشته در انبارها باقی مانده و واردات صورت میگیرد. این امر موجب نارضایتی فراوان میان کشاورزان شده است.»
این موضوع در حالی است که احمد خانی نوذری معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه برنج از جمله معدود کالاهایی است که از لحاظ مقرراتی در فصل تولید آن ممنوعیت واردات تعیین شده در این باره توضیح داده است: « بر اساس آمار دهه اخیر، در بعضی از سالها میزان واردات ما به دو میلیون تن و حتی کمتر از یک میلیون تن نیز رسیده است. مبتنی بر آمار گمرک، متوسط واردات در یک دهه اخیر یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن بوده است. طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی نیز به طور متوسط سالانه ۲.۱ یا ۲.۲ تولید برنج داریم. اگر این دو آمار را منطبق کنیم، متوجه مشخص میشود که بیشترین واردات در سالی نیست که کمترین تولید را داشته باشیم یا بالعکس. چون میزان ثبت سفارشها بر اساس نیازهای واقعی داخلی نبوده است یک الگوی مشخص برای میزان واردات برنج نداشتهایم.»
با توجه به اظهار نظر معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با نیاز به برنج در داخل کشور و میزان تولید و واردات و طبق آمار یک دهه اخیر متوسط نیاز به برنج در داخل کشور حدود ۳.۵ میلیون تن است. برنامه وزارت جهاد کشاورزی در سال ۱۴۰۲، وارد کردن کمتر از یک میلیون تن برنج بود که با توجه به آمارها هماکنون نیز محقق شده است؛ بنابراین با این میزان واردات و تولید ۲.۵ میلیون تن برنج، نیاز داخلی تامین خواهد شد و برنج اضافهای در انبارهای کشور باقی نمیماند.
با توجه به آمار دریافت شده از وزارت جهاد کشاورزی، میزان برنج وارد شده در سال گذشته، ۱۷۷۹ هزار تن بوده است و در ۹ ماه سال جاری این عدد به ۸۱۸ هزار تن رسیده است. یعنی میزان برنج وارد شده نسبت به سال گذشته ۳۹ درصد کاهش یافته است.
در نتیجه میزان برنج وارد شده از ابتدای سال جاری نسبت به سالهای گذشته عدد بالایی نیست و اگر طبق گفته خانینوذری این عدد تا پایان سال به یک میلیون نرسد، بنظر نمیرسد که برای تولیدکنندگان برنج مشکل ایجاد کند.