به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، کمیسیونهای تخصصی مجلس این هفته جلساتی داشتند که در این جلسات موضوعات مختلفی را با حضور مسئولان دولتی بررسی کرده و مصوباتی نیز داشتند که در این گزارش بخشی از مهمترین مصوبات و موضوعات مطروحه در این نشستها را میخوانیم:
* تعیین مجازات برای حاملان و مرتکبان خرید و فروش سلاح در فضای مجازی
اعضای کمیسیون قضایی مجلس این هفته جلسه داشتند که حجت الاسلام موسی غضنفرآبادی رئیس این کمیسیون در تشریح این جلسه گفت: بررسی مواد ارجاعی طرح یک فوریتی اصلاح قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز در دستورکار اعضا قرار داشت.
وی با بیان اینکه اصلاحاتی در مواد ۲، ۳ و ۵ طرح مذکور انجام و به هیئت رئیسه برای بررسی در جلسه علنی ارسال خواهد شد، گفت: بر اساس یکی از مصوبات؛ مرتکبین قاچاق سلاح سرد جنگی به حبس درجه ۶ و جزای نقدی به میزان ۵ تا ۷ برابر ارزش روز آن سلاح و سلاح شکاری یا مهمات آن به حبس درجه ۵ و جزای نقدی ۵ تا ۷ برابر ارزش روز آن سلاح محکوم میشوند.
رئیس کمیسیون قضایی مجلس درباره مرجع تعیین کننده قیمت سلاح، بیان کرد: وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح هم به عنوان مرجع ارزش گذاری قیمت و ارزش روز سلاح، مهمات یا قطعات موثر موضوع این قانون تعیین شد.
غضنفرآبادی درباره مجازاتها تعیین شده، افزود: همچنین میزان مجازات حبس سلاح گرم سبک غیرخودکار حبس درجه ۴ و جزای نقدی ۵ تا ۷ برابر ارزش روز آن سلاح و میزان مجازات حبس سلاح گرم سبک خودکار، مهمات یا قطعات موثر آنها حبس درجه سه و سلاح گرم سنگین یا نیمه سنگین و مهمات یا قطعات موثر آن هم شامل حبس درجه ۲ خواهد بود و اگر هر کدام از این جرائم تکرار شود مجازاتها یک درجه تشدید خواهد شد.
وی با اشاره به ماده ۳ این طرح گفت: طبق این ماده، نگهداری، پنهان کردن، خریداری یا معامله سلاح چه در فضای مجازی یا غیرمجازی جرم انگاری شد و بر این اساس مرتکبین نگهداری، پنهان کردن و ... سلاح سرد جنگی به حبس درجه ۷، سلاح شکاری به حبس درجه ۶ و سلاح گرم سبک غیرخودکار به حبس درجه ۵ و سلاح گرم سبک خودکار به حبس درجه ۴ و سلاح گرم نیمه سنگین و سنگین، مهمات و قطعات موثر آن به حبس درجه ۳ محکوم میشوند و هر شخصی هم در مورد قاچاق و حمل و نگهداری، خرید و فروش و ساخت ومتصل کردن قطعات در فضای مجازی اقدام کند به مجازات حبس درجه ۶ محکوم میشود.
*اختلاف سازمان برنامه و وزارت علوم در خصوص توزیع اعتبارات دانشگاههای دولتی
فلاحی سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس با اشاره به جزئیات جلسه این هفته کمیسیون متبوعش، گفت: جلسه این هفته با حضور وزیر علوم، معاونان وی و معاون علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامه و بودجه کشور و همچنین مرکز پژوهشهای مجلس و اعضای کمیسیون برگزار شد.
وی افزود: در این نشست، جداول بودجه ۱۴۰۳ در حوزه آموزش عالی و فناوری مورد بحث و بررسی قرار گرفت. موضوع اصلی مورد بحث در نشست امروز این بود که با توجه به افزایش هزینههای دانشگاهها به ویژه پس از دوران کرونا و بازگشایی خوابگاههای دانشجویی و همچنین برقراری سلف دانشجویی که عمدتا نیاز به بازسازی دارد، باید افزایش بودجه برای دانشگاههای وزارت علوم در نظر گرفته شود.
سخنگوی کمیسیون آموزش ادامه داد: از سوی دیگر اعتراض وزارت علوم این بود که سازمان برنامه و بودجه رأساً خود نسبت به توزیع اعتبارات بین دانشگاهها اقدام میکند و وزارت علوم مسئولیتی در توزیع این اعتبارات ندارد، ولی باید پاسخگوی رؤسای دانشگاه و سایر نهادها مثل مجلس و دستگاههای نظارتی باشد، از سوی دیگر معاون سازمان برنامه نیز معتقد بود که بودجه طبق اصل ۱۲۶ به سازمان رئیس جمهور این موضوع را به سازمان برنامه و بودجه واگذار کرده و این مسئله درهیأت دولت نیز مصوب شده است. نهایتا ردیفهای مصوب در هیأت دولت تقدیم کمیسیون شد تا این موضوع اختلافی بررسی شود.
* اصلاح جداول مرتبط با حوزه انرژی لایحه بودجه در کمیسیون انرژی
بنابراین گزارش، مصطفی نخعی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در تشریح جلسه این هفته اظهار کرد:بررسی بخش انرژی جداول بودجه سال ۱۴۰۳ کشور (بخش دوم لایحه بودجه) با حضور مسئولان وزارتخانههای نفت و نیرو، سازمان انرژی اتمی، دیوان محاسبات و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس بررسی شد.
وی با شیوه جدید بررسی بودجه اشاره کرد و گفت: با روشه جدید بودجهریزی مجلس، مقرر شده است؛ جداول بودجه نیز در صحن علنی مجلس بررسی شود، به همین منظور کمیسیون انرژی امروز بررسی این جداول را در حوزه انرژی در دستور کار خود قرار داد که در جریان این بررسی مشخص شد نواقص و کاستیهای در آن وجود دارد و حتی مغایرتهایی با قسمت اول لایحه بودجه که به تصویب رسیده دارد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: همچنین برخلاف انتظار ما اثر بودجهای برخی از احکام برنامه هفتم و دیگر قوانین مصوب در جداول مشاهده نمیشود، ضمن آنکه با توجه به ناترازی قابلملاحظه انرژی در کشور که به پاشنهآشیل اقتصاد نیز تبدیل شده است، انتظار بود؛ دولت برای این مسئله برنامه جدیتری ارائه میکرد تا بتوان سرمایهگذاری بیشتری انجام داد و چالشهای حوزه انرژی کمتر شود.
*بررسی بخش دوم بودجه سال ۱۴۰۳ در حوزه صنعت و ارتباطات
بنابراین گزارش، اعضای کمیسیون صنایع و معادن نیز در جلسه این هفته بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ (جداول) درباره موضوعات مربوط به وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، وزارت نفت (در حوزه پتروشیمیها)، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با حضور نمایندگان این وزارتخانهها را بررسی کردند.
مصطفی طاهری عضو کمیسیون صنایع درباره جزئیات این جلسه با مسئولان دولتی گفت: در جداول بودجه دو موضوع مطرح است؛ نخست جابهجایی اعداد و اعتبارات در اختیار دستگاهها و دومین موضوع ایجاد تغییر در عناوین جداول است در نشست امروز کمیسیون صنایع و معادن پیشنهاداتی درباره این دو حوزه مطرح شد که یکی از آنها مربوط به این بود که شرکتهای توسعهای به دنبال تهاتر بدهی با مالیات بودند.
*ارائه گزارش کمیسیون اقتصادی درباره لایحه اساسنامه سازمان توسعه سواحل مکران به صحن مجلس سخنگوی کمیسیون اقتصادی
اعضای کمیسیون اقتصادی نیز در این هفته جلسه داشتند که مهدی طغیانی سخنگوی کمیسیون در این باره گفت: موضوع بررسی لایحه اساسنامه سازمان توسعه سواحل مکران با حضور دهقان دبیر شورای توسعه سواحل مکران در جلسه عصر امروز کمیسیون مورد بررسی قرار گرفت.
نماینده اصفهان در مجلس با بیان اینکه کلیات این لایحه در جلسات گذشته این کمیسیون به تصویب رسیده بود، ادامه داد: کمیسیون جلسات متعددی را در رابطه با بررسی این لایحه برگزار کرد از این رو در جلسه فوق جهت اظهارنظر برای تشکیل سازمان فوق موضوعات مورد جمعبندی قرار گرفت و دو سناریو در این بخش مطرح شد.
وی افزود:سناریو نخست این بود که ما به صورت مرحلهای کار تشکیل این سازمان را به جلو پیش ببریم. در این بخش مقرر شد منطقه میناب و چابهار از این بخش جدا شود و حدود ۴۰۰ کیلومتر مسیر سواحل مکران با عمق ۵۰ کیلومتر بتواند تحت پوشش قرار گیرد و با رویکردی که در این بخش مدنظر قرار میگیرد در آینده این دو منطقه به سواحل مکران الحاق شود همچنین مقرر شد اختیارات تام و کاملی را در اختیار سازمان توسعه سواحل مکران قرار دهیم تا تعارض منطقهای به حداقل برسد.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: دومین سناریو این بود که اساسنامه دولت در زمینه سازمان توسعه سواحل مکران را بپذیریم و این یعنی کل منطقه مد نظر قرار گیرد و منطقه چابهار هم در این بخش دیده شود، اما دغدغههایی که در حوزه منطقهای، کمیسیونی، دستگاهی و بین حاکمیتی وجود دارد، برطرف شود.
طغیانی تصریح کرد: به دلیل اینکه استناد به ماده ۶۸ احکام دائمی وجود داشت و در این حکم آمده است که موضوعات خارجی، امنیتی و دفاعی باید، جداگانه دیده شود و دولت در این لایحه آنها را ندیده بود لذا لزوم ورود ما به این بحث قطعی بود و این کار باید انجام میشد.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: بنابراین در این جلسه کمیسیون سناریوی دوم، مورد موافقت اعضای کمیسیون قرار گرفت؛ بنابراین کمیسیون اقتصادی اساسنامه دولت را مبنای کار خود قرار داد است.